Hasse Fröberg and Musical Companion

No Place Like Home The Concert

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Zweden
Label: GlassVille Records
Website: https://hfmcband.com/
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/channel/UCi_MHB6tIQVLaKGFZBSIgOQ
Tracklist
DVD
Seconds – Intro (1:51
Can’t Stop The Clock (7:05)
Everything Can Change (5:33)
Godsong (6:01)
Pages (15:45)
Valleys And Fields (2:28)
Song For July (6:09)
Chasing A Dream (7:47)
Genius (7:23)
Something Worrth Dying For (5:43)
In The Warmth Of The Evening (13:17)
Life Will Kill You (4:54)
Fallen Empire (12:44)
Venice CA (4:59)
Stardust We Are (4:25)
Someone Else’s Fault (3:04)

CD1
Seconds – Intro (1:51
Can’t Stop The Clock (7:05)
Everything Can Change (5:33)
Godsong (6:01)
Pages (15:45)
Valleys And Fields (2:28)
Song For July (6:09)
Chasing A Dream (7:47)

CD2
Genius (7:23)
Something Worrth Dying For (5:43)
In The Warmth Of The Evening (13:17)
Life Will Kill You (4:54)
Fallen Empire (12:44)
Venice CA (4:59)
Stardust We Are (4:25)
Someone Else’s Fault (3:04)
Hasse Fröberg: zang, gitaren, tamboerijn
Kjell Haraldsson: toetsen, zang
Anton Lindsjö: gitaren, mandoline, zang
Ola Strandberg: drums, akoestische gitaar, zang
Thomsson: basgitaar, zang
No Place Like Home – The Concert (2017) DVD
HFMC (2015)
Powerplay (2012)
Future Past (2010)

Nadat Roine Stolt in 2008 voor de eerste keer een pauze inlaste voor The Flower Kings, was de tijd rijp voor de overige leden van de band om op eigen benen hun weg door het progheelal te vervolgen. Tomas Bodin had tijdens zijn Flower Kings-jaren al een aantal soloalbums op zijn naam staan, maar zijn productie droogde daarna enigszins op. Jonas Reingold timmert met zijn Karmakanic al flink aan de weg sinds 2002 en heeft inmiddels zijn eigen label, Reingold Records, opgericht.

In 2008 was het de beurt aan Hasse Fröberg. Deze sympathieke zanger wilde geen project, maar een echte band starten en nam daarvoor de tijd. In 2010 resulteerde dat in het goed ontvangen “Future Past”. De bezetting die dit album opnam vormt heden ten dage nog steeds de line-up van Hasse Fröberg & Musical Companion. De voorbereidingen voor de opvolger, “Powerplay”, werden behoorlijk verstoord door het onvoorziene plan van Stolt om The Flower Kings te doen herrijzen. Dat is aan het materiaal op dit tweede album wel te horen.

Nadat Stolt in 2014 een nieuwe (definitieve?) pauze voor The Flower Kings aankondigde, verraste Froberg met zijn band een jaar later de proggemeenschap met het zeer sterke “HFMC” en een even zo sterke tour in de herfst van 2015. Tijdens deze combi-tour, samen met Enchant, zette Hasse’s Musical Companion een zeer overtuigende set neer.

In het voorjaar van 2016 werden nog wat puntjes op de i gezet en op 24 april van dat jaar werd een optreden in het Reginateatern in Uppsala (Zweden) gefilmd voor een dvd-release, die de spreekwoordelijke titel “No Place Like Home” meekreeg. In de beste Flower Kings-traditie werd de beeldplaat uitgebracht in een dubbelklaphoes die tevens twee audio cd’s bevat met daarop dezelfde tracklist als op de dvd en tevens een 12-pagina tellend boekje met daarin een klein voorwoord van Hasse en vooral foto’s en credits.

De dvd opent met een impressie van het Reginateatern en het binnenstromende publiek. Tijdens de intro met Seconds komt de band op met Hasse als laatste, waarna meteen de toon wordt gezet met Can’t Stop The Clock van het laatste album. Een dik en zwaar geluid, refererend aan The Flower Kings ten tijde van “Paradox Hotel” en de laatste twee albums, maar zeker ook aan de sound van bands als Deep Purple, Whitesnake en Queen. Het heavy geluid wordt met grote regelmaat onderbroken door proggy breaks en twists en opgesierd met fraai, smaakvol, gevarieerd en technisch zeer verzorgd gitaarspel van Anton Lindsjöh. Ook toetsenist Kjell Haraldsson staat zijn man(netje) uitstekend. Hij weet de muziek van de nodige kleuren en soms spectaculaire riedels te voorzien. Tezamen met de, immer sterke en, karakteristieke stem van Hasse Fröberg wordt het publiek een zeer energieke en melodieuze set voorgeschoteld.

Het meest actuele album, “HFMC” wordt bijna helemaal gespeeld en de twee voorgangers zijn vertegenwoordigd met elk twee tracks. Daarnaast worden er nog twee nieuwe nummers (Valleys And Fields en Chasing A Dream) gespeeld en twee Flower Kings-klassiekers.

Het is even onwennig om te constateren dat Hasse de introducties van de nummers in het Zweeds doet, waar voor ons geen woord van te volgen is. Halverwege gaat hij over op het Engels om een aantal buitenlandse fans te begroeten en te bedanken voor hun komst naar Uppsala.

Naast prog-invloeden horen we in Everything Can Change ook een mooie jazzy gitaarsolo van Lindsjöh. Het gospelachtige Godsong krijgt hier een imposante uitvoering, mede door de messcherpe koortjes. Werkelijk kippenvel. Met het daarop volgende Pages geeft de band muzikaal-technisch zijn visitekaartje af. Deze complexe en gevarieerde compositie wordt zeer overtuigend neergezet. Het sterke en gedreven spel blijft het gehele optreden overeind waarbij de meerstemmige zang nog wel een extra vermelding verdient, want die is om door een ringetje te halen. Als toegift wordt het publiek verrast met het laatste deel van Stardust We Are van The Flower Kings, waarin Lindsjöh met zijn sfeervolle spel de meester naar de kroon steekt.

Als extra’s zien we enkele impressies uit de kleedkamer na het optreden, tourimpressies en korte interviews met collega’s als Tomas Bodin, Michael Stolt en J.J. Marsh.

Met deze dvd laat Hasse Fröberg & Musical Companion zien en horen een volwassen band te zijn en niet zomaar de begeleidingsband van de zanger van The Flower Kings. Klasse Hasse!

Math Lemmen

Send this to a friend