Hasse Fröberg & Penny's Twisted Flavour

4 maart 2011, De Boerderij, Zoetermeer

Info
Penny's Twisted Flavour:
Website: http://www.ptflavour.com/
MySpace: http://www.myspace.com/pennytwistedflavour

Hasse Fröberg & Musical Companion:
Website: http://www.hassefroberg.com/
MySpace: http://www.myspace.com/hassefrobergandthemusicalcompanion
Locatie
Penny's Twisted Flavour:
Rodney Blaze: zang
Mark Bogert: gitaar
Wendy Heuvelmans: toetsen
Harmen Kieboom: drums
Matthijs Kieboom: basgitaar, zang

Hasse Fröberg & Musical Companion:
Hasse Fröberg: zang, gitaar
Kjell Haraldsson: toetsen
Anton Lindsjö: gitaar
Ola Strandberg: drums, percussie
Thomsson: basgitaar
Penny's Twisted Flavour:
Penny's Twist
Inside
Falling
What We Become
Wasting Time
Forgotten Words
Motion
Back Home

Hasse Fröberg & Musical Companion:
Above
Piece Of The Sky
Song For July
Wouldn't Change A Thing
Life Will Kill You
Everyday
Magic Pie
The Ultimate Thrill
Fallen Empire
Only My Blood
Stardust We Are

Binnen de (over)volle (prog)concertagenda was vrijdagavond 4 maart 2011 tijd en ruimte gemaakt voor twee betrekkelijke nieuwkomers. Uit eigen land de talentvolle groep Penny’s Twisted Flavour en uit Zweden de ervaren vos Hasse Fröberg met zijn nieuwe muzikale samenwerkingsverband Musical Companion. De liefhebbers die de gang naar De Boerderij hadden gemaakt hebben daarvan beslist geen spijt gekregen.

Penny’s Twisted Flavour

Voor de mensen in de zaal en ook Penny’s Twisted Flavour zelf was er deze avond een primeur. Het kwartet uit Dordrecht trad namelijk voor het eerst aan met zanger Rodney Blaze. Zoals misschien bekend verliet zanger Marc Mes in 2010 de groep en was men op zoek naar een goede opvolger. Nadat de groep (noodgedwongen) enkele instrumentale en akoestische optredens had verzorgd, zal men de komende periode met verschillende gastzangers het podium op gaan. Een van deze zangers (of wie weet een zangeres) zal ook meewerken aan het nieuwe album. Rodney Blaze mag dan wel geen grote bekendheid genieten ondanks zijn recente bijdrage aan “Victims Of The Modern Age” van Star One, een ervaren zanger is hij beslist. Wat te denken van zijn eerdere samenwerking met onder meer After Forever en Ayreon.

Vanaf de eerste akkoorden van het instrumentale Penny’s Twist spatte de vonken van deze uur durende set af. Geconcentreerd bespeelden de drie heren en een dame hun instrument, waarbij het me andermaal opviel dat de voortdurend vriendelijk lachende Wendy Heuvelmans moeite heeft om boven het geluid van het trio mannelijke collega’s uit te komen. Aan de andere kant zal het wel degelijk opvallen en een gemis zijn wanneer zij haar toetsenpartijen niet speelt. Met Inside betrad Rodney Blaze het podium en al heel snel was het duidelijk dat deze man zangtechnisch prima onderlegd is. Uit niets bleek dat aan dit optreden maar twee gezamenlijke repetities waren voorafgegaan. Daarnaast zat het ook met de podiumpresentatie wel goed. Mocht er sprake zijn geweest van enige spanning dan was die met Falling verdwenen. De van lange zwarte manen voorziene Blaze ging later ook de communicatie met het publiek aan. In enkele nummers werd Blaze vocaal ondersteund door bassist en muzikaal brein Matthijs Kieboom. In de zaal bevonden zich veel mensen die deze band voor het eerst live zagen en hoorden. Sprakeloos keken en luisterden ze naar de flitsende gitaarsolo’s van die ‘jonge gast’ op gitaar. Voordat de set traditioneel werd afgesloten met het instrumentale Back Home werden de groepsleden voorgesteld, waarna drummer Harmen Kieboom (dit optreden voor het eerst met bril en zonder badslippers) zijn bril had afgezet en een korte maar hevige drumsolo ten beste bracht. Het kan verbeelding zijn maar het leek alsof hij zonder bril nog beter drumt. Belangrijkste conclusie van dit optreden: Penny’s Twisted Flavour heeft weer een smoel en die staat ze goed!

Matthijs Kieboom Mark Bogert

Hasse Fröberg & Musical Companion

Al decennia gepokt en gemazeld in het vak is Hasse Fröberg. De zanger/gitarist van The Flower Kings richtte in 2009 zijn eigen band op en leverde een jaar later als Hasse Fröberg & Musical Companion het zeer goed ontvangen album “Future Past” af. Vrienden en relaties raadden hem af om een tour met live optredens te gaan doen. Lege zalen zouden hem ten deel vallen. Van je vrienden moet je het maar hebben, denk ik dan. Eigenwijs en vastberaden als Fröberg is sloeg hij deze ‘raad’ in de wind en trok hij gedurende twee weken met band en minibus door Scandinavië, België, Duitsland en Nederland. En daar waren de bezoekers, fans en echte vrienden hem deze avond dankbaar voor.

Hasse Fröberg

Uiteraard werd de hoofdmoot van het optreden besteed aan “Future Past”. Alle nummers van dit album werden gespeeld maar dan in een andere volgorde met geweldige vertolkingen van onder meer Piece Of The Sky en Fallen Empire. Toch was het naast Fröberg de jonge gitarist Anton Lindsjö die opviel en veel respect en ook applaus afdwong met zijn goede gitaarspel. Was het geluid deze avond toch al uitstekend afgesteld, de van een zeer mooie klank voorziene en cleane gitaarsolo’s waren een lust voor het oor. Ik heb Fröberg al eens een vos genoemd die zijn haren noch zijn streken verliest, de recent kortgeknipte en Benjamin van het stel Lindsjö gaat vast een grote toekomst tegemoet.

Drummer Ola Strandberg en de lange bassist Thomson (officiële voornaam Thomas) zijn twee levenslange vrienden van Fröberg en speelden in de tachtigerjaren al zalen met jonge meiden plat. Ook ruim dertig jaar later bewezen de mannen nog steeds een zaal plat te kunnen spelen, al waren daar weinig jonge meiden te zien. Naast materiaal van de groep passeerden ook Flower Kings nummers als Life Will Kill You en Magic Pie de revue. Eén van die nummers werd zeer subtiel als overgang gebruikt in Wouldn’t Change A Thing. Het zijn die overgangen waar de groep toch al in uitblinkt.

Anton Lindsjö Thomson

Eén man hebben we nog niet genoemd en dat is toetsenist Kjell Haraldsson. De kolossale Zweed in het zwart geniet ruime podiumervaring met Glenn Hughes en Michael Schenker en is een man die je prima in je band kunt hebben. Hij onderscheidde zich gedurende het optreden met korte solo’s, ondersteunend spel en scheurend toetsenspel waar dat werd verlangd. Nadat de groep volledig los was gegaan in de rocker Only My Blood, volgde in de toegift een verkorte versie van Stardust We Are waarbij Fröberg fantastisch zingend alleen door Haraldsson op toetsen werd begeleid. Mede in dit nummer bewees Fröberg helemaal niets aan zangkwaliteit te hebben ingeboet. En zoals het de vriendelijke en praatgrage Zweed betaamd, kwam hij na het opruimen van de spullen nog een praatje maken met de achtergebleven fans.

verslag: Hans Ravensbergen
fotografie: Miranda Bril

Send this to a friend