Hawkwind

Space Ritual (Collectors Item)

Info
Uitgekomen in: 1973 (heruitgave 2007)
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label:  EMI
Website: Hawkwind
MySpace: -
Tracklist
Cd 1:
Earth Calling (1:44)
Born To Go (9:55)
Down Through The Night (6:17)
The Awakening (1:34)
Lord Of Light (7:17)
Black Corridor (1:51)
Space Is Deep (8:12)
Electronic No. 1 (2:32)
Orgone Accumulator (9:56)
Upside Down (2:43)
10 Seconds Of Forever (2:05)
Brainstorm (13:46)
Cd 2:
7 By 7 (6:05)
Sonic Attack (2:53)
Time We Left This World Today (5:42)
Master Of The Universe (7:40)
Welcome To The Future (2:49)
You Shouldn't Do That (10:38)
Orgone Accumulator [bonustrack] (8:50)
Time We Left This World Today [bonustrack] (13:22)
You Shouldn't Do That [bonustrack] (6:42)
Dvd:
de nummers van cd1 en cd2 in dvd-audio [exclusief de bonustracks]
Silver Machine [video]
Urban Guerilla [video]
David Brock: gitaar, toetsen, zang
Robert Calvert: zang
Dik Mik Davies: toetsen
Del Dettmar: synthesizer
Simon King: drums
Lemmy: bas, achtergrondzang
Nik Turner: saxofoon, fluit, achtergrondzang
Dit is een selectieve discografie
Space Ritual Volume 2 (1985)
Levitation (1980)
Live Seventy Nine (1980)
Astounding Sounds, Amazing Music (1976)
Hall Of The Mountain Grill (1974)
Space Ritual (1973)
Doremi Fasol Latido (1972)
In Search Of Space (1971)
Hawkind (1970)

De ene platenmaatschappij noemt het een ‘De Luxe Edition’, de andere een zogenaamde ‘Legacy Edition’, de derde heeft het gewoon over een ‘Special Edition’ en weer eentje houdt het bij ‘Collectors Edition’. In de laatste categorie heeft platenmaatschappij EMI een interessante digipack op de markt gezet. Dé spacerock live klassieker “Space Ritual” vanuit het jaar 1973 van dé spacerock band Hawkind heeft namelijk de eer om het lot van Collectors Edition te ondergaan.

Wat wil dat nu eigenlijk zeggen dat Collectors Edition? Platenmaatschappijen verkopen nu eenmaal minder platen dan vroeger (voor de download periode zeg maar) en om toch wat geld in het laatje te krijgen worden de klassiekers van toen opnieuw verpakt in een fris en fruitig jasje. Over het algemeen wordt de cd vergezeld van een tweede en / of derde schijf met hierop allerlei interessante extra’s op cd of dvd waardoor de oude fan van vroeger wordt aangemoedigd om de plaat opnieuw aan te schaffen of de nieuwe geïnteresseerde uitnodigend aangekeken wordt vanuit het cd-schap om zo snel mogelijk bij de nieuwe baas thuis rondjes in de cd speler te komen draaien.

De Collectors Edition van Hawkind is een vernieuwde variant op de live klassieker die in 1973 als dubbel lp verkocht werd. Uiteraard is de gehele dubbel lp terug te vinden op de 2007 versie van deze plaat aangevuld met een paar bonusnummers (drie om precies te zijn) en als extra slagroom op de spreekwoordelijke taart een dvd met hierop een tweetal videoclips en een DTS en dolby digital versie van de originele dubbel lp. Dit alles verpakt in een fraaie en mega dik digipack en voorzien van een lijvig (30 pagina’s) boekje dat je voorziet van alle nodige informatie rondom deze release.

Het ontspruiten van Hawkind brengt ons terug naar het jaar 1969. Gitarist Dave Brock richt nadat hij vertrokken was uit de psychedelische band Famous Cure een nieuwe groep op. Eerst onder de naam van Group X maar al snel onder de naam Hawkind. Vanaf het begin krijgt de band de nodige aandacht aangezien de vermaarde BBC DJ John Peel het gezelschap ontdekt. In 1970 komt de band met de gelijknamige debuut lp op de proppen en de aandacht voor Hawkind begint grotere vormen aan te nemen. De band ondergaat vele personeelswisselingen en onder andere Lemmy Kilminster (u weet wel, de bassist en brulboei van Mötorhead) wordt aan de band toegevoegd. De band scoort zelfs een hit met Silver Machine en na een trio platen wordt het nodig geacht om het publiek te plezieren met een live plaat. Dit wordt dus “Space Ritual”, een live plaat die werd geregistreerd op  22 december 1972 in Liverpool en op 30 december van hetzelfde jaar in de Londense concerthal ‘Brixton Sundown’.

Over de muziek kan je kort zijn, het is spacerock in al zijn glorie. Dat wil zeggen veelal instrumentale muziek (vaak als een jam-sessie) waarbij vooral de bas als middelpunt fungeert met vette aanslagen die keer op keer herhaald worden. Daaromheen de nodige toets- en gitaarpartijen waarbij ook regelmatig hetzelfde muzikale thema opduikt. Gezongen wordt er vrijwel niet en als er al een menselijke stem te horen is, gaat dit vaak met een bezwerende stem die eigenlijk meer praat dan zingt. Eigenlijk is het gewoon de bedoeling dat je zo snel mogelijk in een muzikale trip terecht komt. Daarbij moet opgemerkt worden dat ten tijde van deze plaat ook andere middelen werden gebruikt om het plezier van de trip wat meer ruimtelijk te maken. Wat rook op het podium, lava lamp aan en wat te roken erbij, u snapt wat ik bedoel. Eigenlijk moet je de muziek van Hawkind dan ook live ondergaan en dat is soms best lastig op een cd. Al is bij het gebodene moeiteloos de nodige vakmanschap te herkennen.

De bijgevoegde dvd heeft helaas niet extreem veel te bieden. Er staan twee ‘videoclips’ op die qua beeldkwaliteit behoorlijk goed zijn (was er dan echt niet meer te vinden?). Het is alleen jammer dat de zang die te zien is niet synchroon loopt met het audiogedeelte. Daar blijft het bij wat betreft de live beelden. De rest van de schijf is vol geperst met een 5.1 (ook als stereo te beluisteren) mix van het reguliere live album. EMI heeft zich er gelukkig niet al te gemakkelijk vanaf gemaakt want er is wel een animatie video te zien tijdens het afspelen. Mocht je last hebben van epilepsie dan is het niet raadzaam om deze videobeelden te bekijken, want ik vrees dat de eerste aanval niet lang na de start van de dvd zal beginnen. Ook als je geen last hebt van epilepsie hou je het niet lang vol, want na een kwartiertje kijken beginnen je ogen vanzelf mee te draaien met de beelden op het scherm en ik kan uit ervaring vertellen dat dit vrij heftig is.

Al met al is deze release voor de spacerock aanhanger een absolute must want de pioniers van dit muzikale genre zijn live op hun best. De uitgave ziet er puntgaaf uit en daardoor wellicht ook geschikt voor de liefhebbers van het jaren ’70 experiment. Ik heb me er in elk geval wel mee vermaakt al ga ik nu maar even een cd van Gandalf opzoeken om wat rust in mijn hoofd terug te vinden.

Sander Kok
Koop bij bol.com

Send this to a friend