Flicknife Records was een onafhankelijk platenlabel in 1979 gestart door Marc “Frenchy” Gloder. Het label is speciaal opgericht om de muziek van Hawkwind en zijn ex-leden of andere relaties van deze space rock band uit te brengen. Hawkwind had voor zijn reguliere studioalbums het gerenommeerde label RCA en voor het overige materiaal, demo’s, live uitspattingen of opnames met andere samenstellingen en bandnamen het kleine label Flicknife. Dat dit niet goed kon blijven gaan, blijkt wel uit de breuk met RCA in 1985, waardoor het album “The Chronicle Of The Black Sword” op het Flicknife label uitkomt.
Het Flicknife label wordt in 1992 overgenomen door Cherry Red, die nu – via hun sublabel Atomhenge – een box uitbrengen met bijna al het materiaal dat door leden van Hawkwind is uitgebracht op het Flicknife label. Het geheel is netjes geremastered, aangevuld met singel en ep-materiaal, in de originele hoesjes – verkleind voor cd-formaat – en aangevuld met een overzichtelijk boekje met teksten door Brian Tawn in een mooi doosje gestopt. Daarmee is dit – wederom – een mooie toevoeging aan de uitgebreide Hawkwind verzameling, die iedere liefhebber ondertussen heeft opgebouwd.
Ten eerste treffen we de drie volumes aan van “Hawkwind Friends And Relations”. Deze albums bevatten verschillende nummers van bands die op een of andere wijze zijn gerelateerd aan Hawkwind. Zo hebben we Hawklord, een samenvoeging van Hawkind leden en de Ark muzikanten Harvey Bainbridge en Martin Griffin, Sonic Assassins – de band waar Bainbridge speelde voordat hij zich aansloot bij Hawkind – en Inner City Circle – de band van Nik Turner. De Hawkwind nummers die zijn toegevoegd aan deze “Friend And Relations” albums zijn alle afkomstig van niet anders verschenen live-opnamen.
Naast deze drieluik met vrienden en relaties treffen we ook de twee albums “Zones” en “Out & Intake” aan in deze box. Deze albums bevatten demomateriaal, out-takes van eerdere studio opnames, ander niet eerder verschenen materiaal en diverse liveopnamen uit het begin van de tachtiger jaren. Het geeft een mooi beeld van de muzikale uitspattingen van Hawkwind in de studio. Nummers die niet goed genoeg gevonden werden door de gerenommeerde labels in die tijd, maar door het publiek toch goed werden ontvangen. Unieke opnames overigens, want de vinyl versies van deze albums zijn ondertussen verzamelobjecten geworden.
Jammer genoeg is de compilatie niet compleet gemaakt met de meest belangrijke uitgave in de Flicknife periode. Het studio album “The Chronicle Of The Black Sword” is eerder in 2009 heruitgebracht door Atomhenge en waarschijnlijk zijn daarvan nog exemplaren te koop. Datzelfde geld voor de lp uit het dubbelalbum “Stonehenge: This is Hawkind Do Not Panic”. De nummers van het Stonehenge concert zijn wel opgenomen in deze collectie – als bonustracks op cd4 – maar de livenummers van de Levation Tour zijn eerder heruitgebracht bij de remaster van het album “Levation”.
De muziek van Hawkwind is waarschijnlijk bij iedereen genoeglijk bekend; symfonische rock met sciencefiction achtige klanken, ook wel spacerock genoemd. Op de albums die nu verzameld zijn in deze box treffen we ook een ietwat andere kant aan van de muzikanten die Hawkwind vormen. Meer experimenteel, gedurfder en hier en daar een tikkie vreemd, luister bijvoorbeeld maar naar Turning Point. Maar ook prachtige uitgaven van deze psychedelische spacerockers, zoals bijvoorbeeld de live opname uit 1982 van Warrior On The Edge Of Time.
Atomhenge voegt met deze mooie uitgevoerde box weer een belangrijke periode uit het rijke Hawkwind verleden aan. Voor de liefhebber en verzamelaar van het materiaal van deze band is deze uitgave dan ook van harte aan te bevelen. Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met deze band – die zijn roem opbouwde eind zeventiger jaren – is wellicht een ander album of compilatie eerder aan te bevelen.