Head With Wings

Without Intervention

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: https://www.facebook.com/HeadWithWingsband/
Tracklist
The Dream Broker (4:06)
Task Of Breathing (4:17)
Remnant (1:01)
Galaxy (4:54)
Comfort In Illusion (8:38)
26 Bell Chimes (1:09)
Three Months (5:33)
Absolute Zero (6:04)
Joshua Corum: zang, gitaar
Brandon Cousino: gitaar
Mike Short: drums

Met medewerking van:
Connor Oyster: basgitaar
Vikram Shankar: toetsen
Without Intervention (2023)
Comfort In Illusion (2021)
From Worry To Shame (2018)
Living With The Loss (2013)

Head With Wings uit New Haven, Connecticut, staat al een jaar of vijf op onze radar, dus dit nieuwe album kwam niet helemaal als een verrassing. Wel is er wat onduidelijkheid over de bezetting. In de officiële biografie van de band van eerder dit jaar worden nog een gitarist en een bassist genoemd, die in de bijsluiter bij dit album alweer zijn verdwenen. En er zijn zo te zien nog geen vaste vervangers, bassist Connor Oyster en toetsenist Vikram Shankar (Silent Skies, Redemption), die het album ook produceerde en mixte, worden in de line-up van de band niet genoemd. Verwarrend allemaal.

Het betekent in elk geval dat het leeuwendeel van het gitaarwerk wordt uitgevoerd door Brandon Cousino. Dat is een geweldige gitarist, dus het komt allemaal wel op z’n pootjes terecht. Brandon speelt subtiel, helder en beheerst, maar kan ook flink rauzen als het moet. En soms moet dat. Head With Wings maakt immers een redelijk eigen vorm van gitaarrock, soms progressief, soms lomp, vaak virtuoos. Hier en daar moet ik denken aan een soort suikervrije versie van Rush of The Mars Volta, zo goed.

De band wordt daarbij goed geholpen door producer Shankar, die met mooie toetsenpartijen een welkome aanvulling is. Oud-collega Dick van der Heijde miste bij zijn bespreking van “From Worry To Shame” af en toe een orgelpartijtje, op “Without Intervention” kan hij horen hoe dat ongeveer klinkt. Een ander pluspunt van de band is de zang van Joshua Corum. Wel een typisch Amerikaanse zanger, beetje schel, emotioneel geluid, maar wel erg goed. Tel daar het prachtige en intelligente werk van drummer Mike Short bij op, en je hebt een indrukwekkende plaat. Gedreven, breed uitwaaierend, puntig en dramatisch zonder pompeus te worden, de heren weten wat ze doen. Luister maar eens naar het stuwende titelnummer, of naar Galaxy, een nummer met hitpotentie.
 

Head With Wings heeft een flinke stap gemaakt met het schrijven van deze acht stukken. Waar eerdere albums bij veelvuldige beluistering niet helemaal overeind blijven, is daar nu geen sprake van, integendeel. De liedjes zijn memorabel, goed gearrangeerd en knap uitgevoerd. Wat mij betreft had de plaat ook gerust iets langer mogen duren dan de 35 minuten die we nu voorgeschoteld krijgen.

Send this to a friend