Headspace

All That You Fear Is Gone

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: InsideOut
Website: www.headspaceonline.com
Tracklist
Road To Supremacy (4:58)
Your Life Will Change (6:41)
Polluted Alcohol (6:10)
Kill You With Kindness (8:17)
The Element (1:50)
The Science Within Us (13:14)
Semaphore (5:39)
The Death Bell (1:49)
The Day You Return (3:24)
All That You Fear Is Gone (4:53)
Borders And Days (5:23)
Secular Souls (10:35)
Adam Falkner: drums
Lee Pomeroy: basgitaar
Pete Rinaldi: gitaar
Adam Wakeman: toetsen
Damian Wilson: zang
All That You Fear Is Gone (2016)
I Am Anonymous (2012)

In 2012 was daar opeens Headspace. Je zou het een supergroep mogen noemen want in de gelederen zitten niet de minste: Lee Pomeroy (Rick Wakeman, It Bites, This Oceanic Feeling), Adam Wakeman (Black Sabbath) en Damian Wilson (Threshold). Aan ervaring dan ook geen gebrek. Hun debuutalbum “I Am Anonymous” werd goed ontvangen en kreeg ook van ons een lovende recensie. Erg benieuwd hoe de band zich heeft ontwikkeld.

Vergeleken met het eerste album zijn de nummers over het geheel genomen wat korter. Op het debuut stonden acht tracks die (op één na) allemaal tussen de acht en vijftien minuten klokten. Dit tweede zilverwerkje kent twaalf tracks waarvan ruim de helft een stuk korter duurt. De band heeft dus wat dat betreft voor wat meer compacte nummers gekozen. Qua stijl heeft dit niet tot een andere koers geleid. Je mag, vergeleken met het eerste album, meer van hetzelfde verwachten.

En dat is technisch zeer hoogstaande muziek die ligt in de lijn van Dream Theater. De riffs knallen veelvuldig door je speakers en eisen al je aandacht op. Het baswerk van Pemeroy is bij vlagen verbluffend en de stem van Damian Wilson is net als altijd dominerend en fel. Dat maakt het beluisteren van dit album een intensieve rit. Gelukkig is er meer dan op het debuut aandacht voor rustpunten in het geheel. Dat geeft zeker meer balans. Toch is dit allesbehalve achtergrondmuziek. Daarvoor is de muziek te intens en complex.

Echte positieve uitschieters zitten er niet tussen. Het niveau ligt erg hoog en nogmaals, technisch gezien is dit hoge school progmetal. En daar ligt ook meteen het manco. Als je gaat kijken naar melodie en zanglijnen, dat blijft werkelijk niets hangen. Ik mis met regelmaat een pakkend refrein of thema dat binnen een nummer als ijkpunt kan fungeren.

Toch valt er zeker veel te genieten, want knap gemaakt is het zeker. Ben je een liefhebber van het eerste Headspace album? Dan zal je verguld zijn met dit tweede album. Mocht je de band nog niet kennen, dan is het verstandig om het album eerst eens op Progstreaming, Spotify of Deezer te checken.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend