Heart Healer

Heart Healer: The Metal Opera By Magnus Karlsson

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Zweden
Label: Frontiers Music
Website: https://www.facebook.com/MAGNUSKARLSSONOFFICIAL/
Tracklist
I. Awake (7:41)
II. Come Out Of The Shadows (6:05)
III. Who Can Stand All Alone (5:59)
IV. Back To Life (5:37)
V. Into The Unknown (7:21)
VI. When The Fire Burns Out (5:14)
VII. Evil’s Around The Corner (5:19)
VIII. Mesmerized (5:17)
IX. Weaker (6:40)
X. This Is Not The End (6:35)
Adrienne Cowan: zang
Erika Sävström Engman: viool
Ailyn Gimenez: zang
Youmna Jreissati: zang
Magnus Karlsson: gitaar, basgitaar, toetsen
Anders Köllerfors: drums
Netta Laurenne: zang
Noora Louhimo: zang
Margarita Monet: zang
Anette Olzon: zang
Daniel Tengberg: cello
Heart Healer: The Metal Opera By Magnus Karlsson (2021)

Dat Magnus Karlsson een bezig baasje is, mag een understatement worden genoemd. Naast zijn werk met Primal Fear en zijn solo-onderneming Magnus Karlsson’s Free Fall komt de Zweedse multi-instrumentalist nu ook met een volwaardige metal-opera onder de naam “Heart Healer”. Hij heeft het er maar druk mee. Maar staat ook deze plaat garant voor goede kwaliteit of neemt de kwantiteit hier de overhand?

“Heart Healer” vertelt in een ruim uur het verhaal van het titulaire personage, de Heart Healer. Deze mysterieuze jongedame wordt wakker zonder herinneringen aan wie ze is, maar ze ontdekt dat ze de gave heeft om anderen te genezen. Het addertje onder het gras is echter dat bij elke genezing haar eigen lichaam afzwakt. Tijdens de zoektocht naar haar identiteit komt ze verschillende personages tegen waarvan sommigen het beste met haar voor hebben en anderen juist kwade bedoelingen hebben. Een relatief eenvoudig verhaal wat de flow en behapbaarheid van het album zeker ten goede komt, zeker gezien de voor een rockopera vrij geringe speelduur.
Zoals een echte rockopera betaamd wordt elke rol vertolkt door een andere vocalist. In dit geval heeft Karlsson zich weten te omringen met zeven prachtige en talentvolle dames, waarvan de meesten bij menig metalhead waarschijnlijk geen verdere introductie behoeven. Naast Adrienne Cowan (onder andere Avantasia) als de Heart Healer, schitteren ook vooral Anette Olzon (ex-Nightwish) en Noora Louhimo (Battle Beast) door hun performance binnen het verhaal. Een kleine kanttekening is dat de meerstemmigheid in sommige nummers voor mij net wat wringt, maar daartegenover staan ijzersterke solo-performances.

Hoe zit het dan met de muziek? Het verhaal wordt verteld aan de hand van tien nummers die elk kunnen worden gezien als een hoofdstuk in het verhaal. De nummers klinken stuk voor stuk filmisch en groots en fanaten van female-fronted symfonische metal zullen hier zeker van smullen. Het album kent echter geen echte krakers en mijn inziens komt dat voornamelijk doordat Karlsson erg op safe speelt. Het album heeft een hoog (power)balad gehalte en daardoor krijg je op den duur een beetje te veel van het zelfde voor je kiezen.

Wat Karlsson met dit album heeft geflikt is zeker niet te onderschatten, maar hij had er wel wat langer op mogen broeden. Onder de streep is “Heart Healer” een vermakelijke rockopera met een interessant verhaal en onderhoudende muziek. Het geheel voelt alleen een beetje veilig en door het ontbreken van echte hoogtepunten soms wat eentonig. Leuk om een keer te beluisteren, maar verwacht geen Avantasia, Magoria of Ayreon.

Send this to a friend