Hellhaven

Beyond The Frontier Live

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Polen
Label: eigen beheer
Website: www.hellhaven.pl
Tracklist
Beyond The Frontier Part One
Hesitation
Trauma Pana Twain'a (cz. 1 i 2)
About Reading and Writing
Paper Swan
Beyond The Frontier Part Two
Stardust
Ecce Homo
Maciej Dunin-Borkowski; gitaar
Marcin Jaśkowiec ; basgitaar
Sebastian Najder: zang
Jakub WÙgrzyn; gitaar en toetsen
Konrad Wójtowicz; drums
Beyond The Frontier Live (2014)
Beyond The Frontier (2012)

En zo krijg je vanuit het niets een dvd van een band in de brievenbus waar je nog nooit van gehoord hebt. Toegewijd als wij Progwereld medewerkers zijn, verdiepen we er ons natuurlijk wel in, want zo’n schijf is nu eenmaal door artiesten met zorg samengesteld en vaak hebben ze er hun ziel en zaligheid in gestopt. Maar ja, het kost wel de nodige moeite om überhaupt iets over de band te weten te komen, want recensies van bijvoorbeeld het debuutalbum zijn al heel moeilijk te vinden, laat staan de nodige informatie. Technische informatie over deze live video is in elk geval onmogelijk te vinden, want dit lijkt een puur Pools georiënteerde release te zijn, aangezien alle informatie in het Pools op de hoes en boekje staan.

Tja, wat kan je zeggen van een dvd van een band waar je nog nooit iets van gehoord hebt? Niet veel. De muziek lijkt in beginsel veel potentie te hebben, het is een brede mix van muziekstijlen en de zang van zanger Sebastian Najder klinkt niet slecht op het eerste gehoor. Maar het blijven liveopnamen en een referentiekader van een cd zou op zich handig zijn geweest. De muziek is een mengeling van typische Poolse metal als dat van Riverside en Coma, maar ook zijn er invloeden te horen van Tool en Pink Floyd. Zo af en toe bekruipt mij ook het gevoel dat de Britse rock van begin deze eeuw ook op de loer ligt in de muziek van deze burgers uit de Poolse stad Krakow. De muziek op de dvd krijgt ook een beetje een rock- opera gevoel mee met knipoogjes naar electric-rock en post-metal.

De setting van het concert is eenvoudig, de bühne is krap en de band lijkt in een soort van club te spelen, waar de toeschouwers om tafeltjes met eenvoudige lampjes zitten. De setlist van het concert is identiek aan dat van het laatste gelijknamige album van de band, dat in de laatste maand van 2012 op de markt kwam. De sfeer van de dvd is goed te noemen, maar de beelden zijn niet indrukwekkend en creëren geen bijzondere sfeer waarin je de band beter wilt leren kennen. De beelden worden afgewisseld met historische beelden en animaties.

En dan de eindconclusie. Is deze dvd een aankoop waard? Het woord wat mij dan te binnen schiet is ‘discutabel’. Natuurlijk kan je van een ‘kleine’ band als deze geen peperdure productie verwachten, maar qua beelden is het niet op en top professioneel en gevarieerd. Op sommige momenten worden de bandleden vertraagd in beeld gebracht om wellicht wat diversiteit in de beelden te brengen, maar komen dan wel volledig uit de lucht vallen, waardoor het rommelig overkomt. Indien je geen innige band hebt met deze Poolse band zie ik geen reden voor een aankoop. Daarvoor was een bredere repertoire van Hellhaven sowieso wat verstandiger geweest.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend