Kat, Henriette

Orion Symphony

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Nederland
Label: Musea Records
Website: http://www.henriettekat.nl/
MySpace: Henriette Kat
Tracklist
If You Must Go (6:00)
La Cathedrale De Metz (7:23)
Lat The Party Begin (5:37)
Messages From Orion (11:37)
Seashell Song (6:33)
The Gate (5:25)
The Lighthouse Of Ameland (6:19)
Wind Of Change (10:44)
Henriëtte Kat: alle instrumenten
Orion Symphony (2007)
Violet Fire (2005)

Wij bij Progwereld besteden niet vaak aandacht aan synthesizer muziek, omdat we vinden dat daar andere media beter in zijn. Toch willen we voor dit album een uitzondering maken, temeer omdat deze cd van Nederlandse makelij is en bovendien is uitgebracht bij het gerenommeerde Franse platenlabel Musea.Zoals tegenwoordig velen onder ons, was ik onderuitgezakt op een vrijdagavond ‘vrienden’ aan het winnen op het inmiddels bekende www.myspace.com platform op internet. Alvorens de bijgaande muziek beluisterd te hebben op het bijgevoegde media spelertje, maakte ik een keuze: wel of geen vriend. In dit geval was de keuze niet zo moeilijk. De muziek van Henriëtte Kat is rustgevend en gemaakt met synthesizers en vooral dat laatste maakte me nieuwsgierig.

Deze elegante dame uit Amsterdam heeft onlangs haar tweede cd uitgebracht bij Musea. “Orion Symphony” bevat acht songs gemaakt met synthesizers en zogenaamde plugins, waarmee op de computer een scala aan geluiden geproduceerd kan worden, vandaag de dag zelfs orkestklanken die bijna niet van echt zijn te onderscheiden. De viool, strijkers- en blaaspartijen zijn hier een goed voorbeeld van; ze klinken natuurgetrouw en helder. Daarnaast gebruikt Henriëtte ook abstracte en etnische klanken. Persoonlijk vind ik de goedkope en matige gitaarsoloklank die in diverse nummers wordt gebruikt jammer, hetgeen wat afbreuk doet aan het toch wel professioneel klinkende geheel.

Het is knap om een hele cd boeiend te houden met alleen klankkleuren. Henriëtte slaagt hierin en dit heeft te maken met het feit, dat ze muzikaal is aangelegd en goed heeft geluisterd naar haar voorbeelden zoals Grieg, King Krimson, Moussorgski, Peter Gabriel, Rachmaninov, Soft Machine en Beethoven. Toch doet Kat’s muziek mij het meest denken aan de jaren ’80 albums van de Oostenrijkste toetsentovenaar en multi-instrumentalist Gandalf – ambient, rustgevend en soms betoverend. Met een glas wijn voor de openhaard op een winterse avond dus.
Opvallend is dat Kat bewust heeft gekozen voor tien seconden pauze tussen de nummers, Ik moet zeggen dat het zeker niet storend is, maar wonderwel past bij deze muziek.

“Orion Symphony” is een prima gevarieerd en sfeervol album met muzikale passages en uiteenlopende klanken, waarvan sommige naar mijn idee iets nauwkeuriger gekozen hadden kunnen worden. Henriëtte, Ik kijk uit naar je derde kunstwerkje!

Joop Klazinga

Send this to a friend