Highproject

Highproject

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Zweden
Label: JackHill Records
Website: https://www.highprojectband.com/
Tracklist
1000 People (8:48)
Trust In Me (9:38)
Prime Time (6:18)
Rhyader Goes To Town (5:44)
Silent Treatment (6:58)
Veil (7:48)
Anders Altzarfeldt: toetsen
Stefan Andersson: basgitaar
Bjarne Forsbom: gitaar
Mikael Grönroos: drums, percussie
Robert Johansson Lind: zang, akoestische gitaar, percussie

Met medewerking van
Lovisa “Loa” Pingani: achtergrondzang, percussie
Highproject (2023)

‘Beyond the veil, people stand silent. Trusted and in their prime’. Vertaald: ‘Achter de sluier staan mensen stil. Vertrouwd en in hun kracht’. Deze filosofisch getinte tekst siert pontificaal de hoes van dit eerste album van het Zweedse Highproject.

Het is vaag of deze tekst de titel van dit album is. Of wat de titel dan wél is. Net zo mistig als de naam van de groep, Highproject, High Project of HighProject. Eigenlijk is alles aan deze groep vaag, of beter nog mistig, zoals de Zweedse natuur. Want veel is niet op het www of op de website van de groep te vinden.

Highproject, want daar houden wij het maar op, komt uit het Zweedse Västerås, een stad in de buurt van Stockholm. Actief sinds 2010 werd het na het overlijden van oprichter en toetsenman Stephan Larsson met de huidige bezetting in 2021 serieus. Het motto van de groep: “spelen wat je leuk vindt en hopen dat anderen het leuk zullen vinden”. De kern is dat elk instrument zijn eigen ruimte heeft om zo de frequentieruimte te vullen die een menselijk oor bij elk instrument kan oppakken.

Strikt genomen is dit album met zes nummers (waaronder een cover) oude wijn in een nieuwe fles. Alle nummers op deze cd zijn namelijk al eerder uitgebracht via diverse sociale mediakanalen. Maar de groepsleden wilden hun muziek gebundeld, op een meer tastbaar medium, uitbrengen. En zo geschiedde. Laten we het glas aan de mond zetten.

Het album start met 1000 People aarzelend en onheilspellend met langzaam aanzwellende orkestrale toetsen. Na een minuut slaat de vlam in de pan en wordt duidelijk dat we te maken hebben met ‘old school’ symfo. Smaakvolle rauwe gitaarpartijen en afwisselende toetsen, waaronder Hammond, vormen de hoofdmoot. Na een lange intro horen we de krachtige stem van Robert Johansson Lind. Met deze strot en enkele forse uithalen zou hij niet misstaan in een hardrock- of metalband. Maar het stoort mij niet, integendeel. Een fijne Andy Latimer-achtige gitaarsolo van Bjarne Forsbom doet de rest.
In Trust In Me maken breed uitgesponnen toetsenpartijen en enkele gitaarsolo’s de dienst uit. Bijzonder virtuoos is het allemaal niet, maar smaakvol des te meer. Je hoort een groep die liefde heeft voor wat ze spelen. Met afwisselende en soms funky drumpatronen en percussie pakt drummer Mikael Grönroos nadrukkelijk de hoofdrol in Prime Time. Rhayader Goes To Town is een cover van Camel, afkomstig van het album “The Snow Goose”. Knap gespeeld, maar echt boeien doet het mij persoonlijk niet. Silent Treatment kent een rustige start met veel gitaar in een Eloy-sfeertje. De zang van Lind is rustig met wat bluesy randjes. Het lijkt alsof de groep zoekende is naar een eigen identiteit. Een lekkere Hammond-solo is de overgang naar een meer opwindend einde. Het slotakkoord heet Veil. Een groovy intro met gitaar en Hammond voert je langs merkwaardige overgangen met tal van tempo- en sfeerwisselingen. De samenzang van Lind en gastzangeres Lovisa Pingani en wederom een Latimer-achtige gitaarsolo zijn lekker om naar te luisteren.

Ik besluit met een andere quote van de groep: “De muziek komt uit het hart, hopelijk gespeeld voor mensen die met hart en ziel luisteren”. Van dat laatste was ik al een tijd overtuigd, want Progwereld heeft een gepassioneerde achterban. De 45 minuten die dit schijfje duurt voegt de daad bij de eerste zes woorden van dat credo.

Send this to a friend