Homínido

Estirpe Litica

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Chili
Label: Eigen beheer
Website: http://www.facebook.com/hominido.cl
Luistermogelijkheid: http://hominido.bandcamp.com/releases
Tracklist
Simún (6:05)
Ciudades de Piedra (5:20)
Insano Devenir (4:58)
Desde las Cumbres al Mar (5:02)
Shalagram Shila (7:25)
Eterno Reterno (8:43)
Cabeza de Piedra (4:31)
Mi Roca Interna (3:56)
Aodquines Queretanos (5:11)
Estirpe Litica (6:35)
Salar (3:33)
Magma (8:24)
Pablo Cárcamo Risso: gitaar, e-bow, programmering, zang
Rodrigo González Mera: drums, percussie
Cristopher Hernández: trompet, flugelhorn
Francisco Martín Subercaseaux: basgitaar, didgeridoo, trompe
Benjamín Ruz: viool, snaararrangementen
Eliana Valenzuela Hernandez: zang
Estirpe Litica (2014)

Het is voor fans van moderne progressieve rock geen geheim dat er ook uit Zuid-Amerika mooie muziek komt. Een nieuw voorbeeld van een geslaagde Zuid-Amerikaanse groep is Homínido uit Chili. Op het debuut “Estirpe Litica” laat de band een interessante vorm van progressieve fusion met veel etnische invloeden horen die liefhebbers van dit soort muziek zeker zal aanspreken.

Het album is naar verluid een conceptalbum over de rol van stenen in de ontwikkeling van de moderne mens en bijzondere eigenschappen die stenen bevatten. Hoewel dit zonder meer klinkt als een origineel verhaal, zal het voor de meeste luisteraars voornamelijk om de muziek draaien – en niet alleen omdat er in het Spaans wordt gezongen.

De muziek van Homínido brengt verschillende genres samen. De band gaat van akoestische progrock naar wereldmuziek naar progmetal, zonder hierbij de samenhang uit het oog te verliezen. Erg aantrekkelijk aan de muziek is het slagwerk. Evenals de band La Desooorden, waar Homínido gedeeltelijk uit is voortgekomen, worden veel ritmes en percussieinstrumenten uit andere culturen gebruikt, hetgeen de band in een categorie plaatst met bijvoorbeeld het Russische Ole Lukkaye.

Wat ook direct opvalt aan de muziek is de zang van Eliana Valenzuela Hernandez. De zangeres heeft een zeer eigen stemgeluid dat wellicht niet iedereen zal aanspreken. Mensen die van krachtige, expressieve stemmen houden, zullen echter wel gecharmeerd zijn van Hernandez. Ze zingt met veel passie en dynamiek, wat de muziek een eigen karakter geeft.

De composities worden veelal langzaam opgebouwd, met veel aandacht voor sfeer en een organisch verloop. Het mooie Ciudades de Piedra is een goed voorbeeld hiervan, met fraai gitaar- en baswerk. Ook het instrumentale Eterno Retorno, dat telkens een swingend Zuid-Amerikaans ritme aanhoudt, wordt gekenmerkt door een aansprekende ontwikkeling, met trompetspel dat soms doet denken aan “Islands” van King Crimson.

Homínido laat op “Estirpe Li­tica” een spannend eigen geluid horen dat bestaat uit een combinatie van verschillende invloeden. De band zal niet iedereen aanspreken, maar mensen die houden van avontuurlijke progfusion met verwijzingen naar verschillende folktradities zullen dit album zonder meer kunnen waarderen.

Christopher Cusack

Send this to a friend