Ignea

The Realms of Fire and Death

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Oekraïne
Label: Napalm
Website: https://ignea.band/
Tracklist
Queen Dies (3:58)
Чорне Полум'я (5:24)
Out of My Head (3:53)
Í Tokuni (3:49)
Too Late to Be Born (3:18)
What For (3:42)
Gods of Fire (3:02)
Jinnslammer (4:39)
Disenchantment (4:40)

Bonustrack:
Black Flame (5:25)
Helle Bohdanova: zang
Oleksandr Kamyshyn: basgitaar
Ivan Kholmohorov: drums
Dmytro Vinnichenko: gitaar
Yevhenii Zhytniuk: toetsen
Dreams of Land Unseen (2023)
The Realms of Fire and Death (2020)
The Sign of Faith (2017)

Het zal wel door die verschrikkelijke oorlog komen dat we ons vizier nu meer op Oekraïne hebben gericht. Naast favoriet Kauan herbergt dit land natuurlijk meer muzikale parels, zoals Karfagen, Sunchild, A Noend Of Mine, Obiymy Doschu en… Ignea.

Ignea werd oorspronkelijk in 2013 opgericht onder de naam Parallax en produceerde onder die naam een ep genaamd “Sputnik”. In 2015 veranderde de band de naam in Ignea en produceerde in 2017 zijn debuutalbum met de titel ”The Sign of Faith”. Op die cd staat ook de track Alga, genoemd naar een oorlogsoproep van Krim-Tataarse mensen die hun land verdedigen. Alga is het allereerste originele nummer van deze Oekraïense band, opgenomen met een volledig symfonieorkest, met een bijbehorende video. In de loop van dat jaar werd de video meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube. Ignea werd daardoor een regelrechte hit.

“The Realms of Fire and Death” is uitgebracht op 17 april 2020 en werd persoonlijk gefinancierd door de bandleden, in samenwerking met hun allereerste fans. Het is een conceptalbum met verhalen, metaforen en symbolen en gaat vergezeld van een boek met korte verhalen, waarin de tekst van elk nummer is verwerkt. De cd bestaat uit drie delen die elk drie nummers bevatten, plus een bonustrack. De tracks van elk deel schetsen een bepaald afzonderlijk verhaal, waarbij de thema’s vuur en dood vanuit verschillende perspectieven worden belicht. De bonustrack is de Engelse versie van het Oekraïense Чорне Полум’я (Chorne Polumia). Leuk weetje in verband met de naam van de band; in het Latijns betekent ignea vuur of vlammen.

Vooropgesteld, je moet van variatie houden als je naar de muziek van Ignea luistert. De basis van deze band ligt onbetwist binnen de progressieve metal, maar hun muziek herbergt veel meer dan dat alleen. “The Realms of Fire and Death” is een feestje als je houdt van afwisseling. De band weet verschillende culturen te verenigen, in stijl van muziek, maar ook qua zang. Grof gezegd bestaat de muziek van Ignea uit veel melodie, is deze catchy en folky, bevat ze soms licht Arabische structuren, gaat ze gepaard met pakkende elektronica en zware riffs, dubbele basedrums en grunts.

Een voorbeeld van het stevige werk is Jinnslammer, hoewel je hier ook een flinke portie elektronica vindt, in de vorm van frivole toetsen en een beresterk refrein. Daarmee kun je eigenlijk in één zin het gehele oeuvre van de band beschrijven, hoewel het fundament niet altijd als alleen maar stevig wordt ervaren. Net zo metalig is Чорне Полум’я. Vanzelfsprekend wordt dit in het Oekraïens gebracht. Centraal en bepalend voor het genietbare aspect van de muziek van Ignea is wat mij betreft zangeres Helle Bohdanova. Haar grunts binnen het metalen spectrum van de muziek zijn een meerwaarde, het wordt hoogwaardig genietbaar wanneer zij haar gewone stem gebruikt;  dit accentueert de contrasten binnen de muziek.
Out of My Head gaat gepaard met een typische Lacuna Coil-sound. De structuur, het warme geluid van zangeres Bohdanova tijdens de cleane vocals, dit zou net zo goed op een Lacuna Coil-album kunnen staan. Die typerende Christina Scabbia-sound vind je ook in de albumopener Queen Dies dat gevuld is met Afrikaanse percussie. De gehele productie van het nummer lijkt erg op de typerende productiestempel van genoemde Italianen. Als we nog een voorbeeld van Arabische invloeden moeten noemen vind je die in Disenchantment. Zoals vaker op dit album past Bohdanova hier zowel de cleane vocals als de grunts toe en dat klinkt heerlijk.

Sterk oriëntaals klinkt What For, de band manoeuvreert zich hier buiten de metalstructuren,  daarmee is dit een mooie onderbreking van het stevige werk. Orphaned Land ligt in het verlengde hiervan. Het klinkt toegankelijk en aanstekelijk, met opnieuw een sterke melodie, die de basis van de compositie vormt. Verrassend en origineel is de intro van Too Late to Be Born, gevolgd door razendsnelle bassdrums, dit is weer pure deathmetal. Dit is ook een kant van Ignea: snoeihard en niets ontziend.

Ignea is allesbehalve een Lacuna Coil-kloon en heeft wat mij betreft een stijl die door de toegepaste variatie moeilijk valt te vergelijken met andere bands. Soms ontwaar je invloeden van gesettelde bands, op andere momenten komt de band weer met totaal iets anders. Ignea heeft het in zich een grootheid te worden binnen de female fronted metal. De wereldpolitiek en het getij moet alleen nog even meezitten.

Send this to a friend