In The Silence

A Fair Dream Gone Mad

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Sensory Records (The Laser's Edge)
Website: www.facebook.com/inthesilence
Beluisteren kan hier: http://inthesilence.bandcamp.com/
Tracklist
Ever Closer (6:01)
17 Shades (6:06)
Serenity (6:12)
Beneath These Falling Leaves (7:20)
5.Close To Me (3:27)
Endless Sea (4:55)
All The Pieces (5:34)
Your Reward (7:31)
Josh Burke: gitaar en zang
Dennis Davis: basgitaar
Brandon Guadangolo: toetsen
Nathan Higgins: gitaar
Niko Panagopoulos: drums
A Fair Dream Gone Mad (2013)

“In The Silence” is in beginsel het project van de Californische bandleider Josh Burke. Hij heeft de basis van alle muziek geschreven en de teksten aangeleverd. De overige bandleden hebben zo hier en daar wat toegevoegd, maar het is duidelijk wie er aan de touwtjes trekt, en dat is Josh Burke. Hij heeft een aantal goede, maar minder bekende muzikanten om zich heen verzameld die fijne technische details konden toevoegen aan de stevige basis fundamenten van Burke.

Het geluid van In The Silence is vooral sferisch en gelaagd en heeft een licht ‘doom metal’ sausje meegekregen. In de verte heeft het verwantschap met donkere Scandinavische bands als Katatonia en Green Carnation. Toch heeft de band moeite met het vasthouden van de aandacht, want de spanning ontbreekt zo nu en dan te vaak. Daarnaast ontbreekt het gebodene een beetje aan diversiteit. Het enige nummer dat écht memorabel genoemd mag worden is All The Pieces, dat een heerlijk pulserend ritme heeft en waarin de gitaarriff smullen geblazen is. Het grootste verwijt dat dit album kan krijgen is dat een afzonderlijk nummer prettig te beluisteren is, maar dat de cd in zijn geheel iets teveel van het goede is. Althans, mijn interesse vervliegt te vaak.

Hoewel de muziek dus een vleugje doom in de sound heeft meegekregen, zijn de teksten van Burke overwegend positief op wellicht Your Reward na. De track gaat over de heroïneverslaving van een vriendin van Burke en de leugens die ze vertelde om de verslaving te verbergen. De meeste teksten gaan vooral over het innerlijke van de menselijke ziel en aanverwante zaken.

Uiteindelijk moet je in een recensie het onderscheidend vermogen van een cd aantippen ten opzichte van andere albums of bands. In mijn optiek is die niche niet duidelijk aanwezig. Het is degelijk, het klinkt zo nu en dan zelfs meer dan lekker, maar de magie ontbreekt om voor altijd in je geheugen te beklijven. Niettemin schemert het talent van Burke en zijn volgelingen door de muziek heen, het vereist wat mij betreft alleen wat meer identiteit. We wachten af.

Ruard Veltmaat

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend