Inner Ear Brigade

Rainbro

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Altrock Productions
Website: http://innerearbrigade.com/
Luistermogelijkheid: http://www.myspace.com/innerearbrigade
Tracklist
Knee (5:06)
Oom Pah (5:09)
Missing The Train (3:42)
Rainbro (5:02)
Too Good To Be True (4:11)
Somnambulist Subversion (4:35)
Nut Job (3:12)
Forgotten Planet (6:01)
Dirt Spoons (5:12)
25 Miles To Freedom (10:31)
Melody Ferris: zang Bill Wolter: gitaar
Ivor Holloway: saxofoon
Chris Lauf: drums
David Shaff: trompet
Andrew Vernon: toetsen
Stevo Wright: basgitaar

Met medewerking van:
Rob Fix: basgitaar
Eric Hoagland: tenor sax
Pat Moran: basgitaar
Nick Peck: toetsen
Doug Port: drums
Ryder Shelly: vibrafoon
Alex de Soria: basgitaar
Max Stoffregen: toetsen
Rainbro (2012)

Avontuurlijk ingestelde luisteraars kunnen hun, al dan niet vermeend stalen zenuwen op de proef stellen met het debuutalbum van ‘Inner Ear Brigade’. De experimentele aanpak op “Rainbro” resulteert namelijk in een niet alledaagse verzameling songs die behoorlijk uit (en waarop zangeres Melody Ferris bewust zeldzaam ín) de toon valt.

Persoonlijk kan ik de hoogst excentrieke muziek, die nog het meest weg heeft van een collaboratie tussen Frank Zappa en The Manhattan Transfer wel een poosje waarderen, maar ik verzeker je dat menig huisgenoot de kast op schiet bij beluistering van deze wispelturige en hoogdravende sound, waar overigens erg weinig mis mee is. De zwaar tegen de jaren ’70 leunende composities op “Rainbro” steken goed doortimmerd in elkaar, tonen zich als tegenhanger van de obligate psychedelica bijzonder kordaat en blinken uit in creativiteit en vakmanschap. Echter, de rode draad in de songs dooft even zo vaak als deze oplicht en Inner Ear Brigade laat je aan je lot over kort nadat ze je bij de hand heeft genomen. Hoewel dit menig ongeoefend oor tot waanzin drijft, doet deze aanpak het juist goed bij de verveelde muziekliefhebber die de buik inmiddels wel vol heeft van elke volgende Porcupine Tree clone en de zoveelste post-rock sensatie.

‘Inner Ear Brigade’ is echt op z’n best op songs als Forgotten Planet en Missing The Train, waar muzikanten op uiteenlopend instrumentarium een behoorlijk luisterrijke riedel Canterbury jazz en fusion ten beste geven en waarop Melody Ferris haar kans schoon ziet hier fris en fruitig overheen te zwieren. Maar ook het zeer zorgvuldig gestructureerde Dirty Spoons verdient bijval, juist vanwege de expliciete focus.

Hoewel het een aantal draaibeurten mag kosten eer je de slotsong alleen al bereikt, laat staan nog bij vol bewustzijn beluistert, heeft Inner Ear Brigade met het wat langere en niet te negeren 25 Miles To Freedom een markant staaltje Art-rock voor je bewaard. Met opperste concentratie rangschikt men hier de meest grillige melodieën tot een grootse finale die recht doet aan de grandeur van “Rainbro”. “Rainbro” is dan ook totaal ongeschikt voor een gemiddelde speellijst, maar van onmiskenbare klasse als je er goed voor gaat zitten.

Govert Krul

Send this to a friend