Instead of Ella

Fever Dream Diaries

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: https://instead-of-ella.mailchimpsites.com
Tracklist
Erismann Luminaries (5:58)
Seashells On The Moon (3:07)
Fever Dream (2:50)
Vagabonds 'Till Dawn (5:24)
Rengert Eggink : basgitaar, gitaar, toetsen, cello, sound engineer
Emre Karayalçin: drums
Stella Müller: zang
Fever Dream Diaries (EP) (2022)

Instead of Ella is een nieuwe band uit Rotterdam. “Fever Dream Diaries” is hun eerste EP. Koortsdroom dagboeken, derhalve. “Je kent het vast wel, je valt in slaap en je racet door een tunnel en plots ben je ergens aangekomen, een plek die je kent, maar toch ook weer niet. Waar niks echt lijkt te kloppen, maar toch een samenhangend verhaal wordt verteld”, aldus zangeres Stella Müller desgevraagd. In ruim een kwartier verken je als luisteraar diverse muzikale werelden. Met een dosis psychedelica, lichte prog en met name ambient en dreampop als verbindende factoren. De EP bestaat uit vier tracks, maar de band geeft aan dat het één nummer betreft. De songtitels geven puur en alleen locaties van de dromen aan.

Hoe dan ook, bij het luisteren naar de muziek kwam met name Twin Peaks naar boven. Dat komt door het etherische geluid, de soundtrackachtige sound en de wat ijle stem van zangeres Stella Müller.

De EP begint met Erishmann Luminaries (uiteraard) dromerig. Wat verder opvalt is de nadrukkelijke bas, die de muziek iets stuwends geeft. Dit zorgt ervoor dat de muziek niet teveel in etherische sferen blijft hangen. Ook vind ik het mooi hoe Instead of Ella percussie gebruikt. Bijvoorbeeld djembés, maar ook theekopjes en glazen. Ik vind eerlijk gezegd het laatste nummer van de EP Vagabonds ‘Till Dawn het meest interessante, met een mooie, haast alternatieve, gitaarsound. Er zit de nodige spanning in het nummer, het is filmisch en er is een mooie balans tussen etherische sounds en een meer rock georiënteerd geluid. Wellicht is dreamprogpop een goede term.

Later in 2023 wil de band zijn debuutalbum uitbrengen. Ik ben daar zeker benieuwd naar. Ik hoor zeker potentie, maar op basis van één EP vind ik het wel lastig om precies in te schatten wat Instead of Ella echt kan.
Send this to a friend