Into Eternity

Into Eternity

Info
Uitgekomen in: 2000
Label: DVS Records
Website: Into Eternity
Myspace: Into Eternity
Tracklist
Torn (5:33)
Sorrow (3:50)
Left Behind (3:16)
The Modern Day (4:54)
A Frozen Escape (3:51)
Behind The Disguise (4:16)
Holding Onto Emptiness (4:53)
Into Eternity (4:07)
Speak Of The Dead (3:58)
Silence Through Virtue (4:50)
Jim Austin: zang, drums
Scott Krall: bas
Chris McDougall: toetsen
Daniel Nargang: gitaar
Tim Roth: zang, gitaar
Buried In Oblivion (2004)
Dead Or Dreaming (2001)
Into Eternity (2000)

Into Eternity is een nieuwe Canadese band, die eind 2000 hun debuut cd “Into Eternity” op de argeloze of in dit geval waakzame muziekliefhebber losliet. Na het debuut van het Noorse Sonic Debris betekent dit album van Into Eternity de tweede release op het nieuwe DVS Records-label.

Het debuutalbum van Into Eternity mag je plaatsen in de experimentele progmetal hoek. De muziek is ingewikkeld en hard tot zeer hard. De band vermengt op originele wijze symfonische (hard)rock met deathmetal (grunt) en industrial-invloeden. Luister maar eens naar het openingnummer Torn of het spijkerharde Behind The Disguise. Melodieuze invloeden van een band als Queensrÿche (ten tijde van “Empire” / “Mindcrime”) ontbreken ook niet, getuige de prachtnummers A Frozen Escape, Into Eternity of het prachtig opgebouwde Holding Onto Emptiness. Met name dit laatste nummer maakt behoorlijk indruk. Dat de heren kunnen spelen is duidelijk. Soms lijkt het alsof men dit wat al te nadrukkelijk wil benadrukken, waardoor niet alle nummers even lekker “lopen”. Maar voor een nummer als Sorrow, Speak Of The Dead (geïnspireerd door de fantasieverhalen van Brian Lumley) of het eerder genoemde Holding Onto Emptiness mag je me midden in de nacht wakker maken.

De opnamekwaliteit laat nog wel eens wat te wensen over (scherp opgenomen), muzikaal echter maakt men een hoop goed. De afwisseling in de zang tussen “normaal” en “grunt” is niet zo perfect als bij een band als Opeth maar voor een debuutalbum mag Into Eternity trots zijn op dit opmerkelijke album.

Gerard Augustijn

Send this to a friend