Introitus

Anima

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Zweden
Label: Progress Records
Website: http://www.introitus.se/
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=8AruQqdwkqg
Tracklist
Initiare (1:54)
Broken Glass (10:28)
Who Goes There (7:14)
Slipping Away (11:14)
You Will Always Be My Girl (6:30)
Free (7:50)
Anima (16:30)
Exire (1:34)
(untitled) (2:58)
Anna Jobs Bender: zang
Matthias Bender: drums, achtergrond zang
Mats Bender: toetsen
Henrik Björlind: fluit, toetsen
Pär Helje: gitaar
Dennis Lindqvist: basgitaar

Met medewerking van:
Johanna Bender: zang
Anima (2014)
Elements (2011)
Fantasy (2007)

De familie Bender heeft drie jaar na het vorige album weer een nieuw product afgeleverd. Collega Maarten beschreef in zijn recensie van Elements al de familiesituatie van deze band. En ook nu is het weer een familieaangelegenheid. Op de video van Who Goes There treffen we een huiselijk sfeertje aan, met een huishouden waar muziek op nummer 1 komt. In de keuken worden teksten geschreven en de huiskamer is ingericht als een studio, met overal draden, een drumstel, synthesizers en baspedalen voor de bank.

Behalve het begin en eindstuk Initiare en Exire treffen we op “Anima” weer allemaal langere nummers van tussen de zes en zestien minuten aan. Mats Bender is nog steeds de bezielende leider van de groep en is een waarlijk meester op de toetsen. Anna Jobs Bender heeft een beetje de uitstraling van Ann Wilson (Heart) en ook haar zang is enigszins vergelijkbaar, maar denk ook aan Tracy Hitchings en Heather Findlay. Pär Helje laat regelmatig een aantal fabuleuze gitaarsolo’s horen en ook de drums en bas zetten hun beste beentje voor. Mats Bender zorgt met zijn composities ervoor dat de verschillende invalshoeken van de band samenkomen. Op de instrumentale stukken mogen de muzikanten laten horen wat ze kunnen en bij de gezongen delen wordt de muziek afgestemd op de zang.

Dochter Johanna Bender is waarschijnlijk uit huis gaan wonen, maar ze komt nog wel regelmatig op bezoek om een nummertje mee te zingen. Het nummer You Will Always Be My Girl is een nummer dat moeder Anna voor haar dochter zingt. Een gevoelig nummer over het loslaten van je kind, die dus nooit helemaal uit je leven en hart verdwijnt.

De muziek van Introitus zet je een beetje op een dwaalspoor. Het hinkt op twee muzikale sporen. Enerzijds zijn de instrumentale stukken stevig en enerverend met sterke gitaarsolo’s en prachtige toetsenpartijen. Anderzijds hebben de vocale delen een zekere gezapigheid over zich. Het is allemaal te lief en te zoet. Neo-prog á la Landmarq en Mostley Autumn, maar dan met een Partridge Family sausje. Als je van romantische muziek houdt met een liefdevol en vredig sfeertje, dan ga je hier van genieten, voor anderen kan het een beetje te zoetsappig zijn.

Mario van Os

Send this to a friend