iO Pages Festival 2010

27 februari 2010, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
Leap Day:
Gert van Engelenburg: toetsen, achtergrondzang
Jos Harteveld: zang, gitaar
Eddie Mulder: gitaar, achtergrondzang
Koen Roozen: drums, percussie
Peter Stel: basgitaar
Derk Evert Waalkens: toetsen, achtergrondzang

Sylvan:
Marco Glühmann: zang
Matthias Harder: drums
Sebastian Harnack: bas
Jan Petersen: gitaar
Volker Söhl: toetsen

John Mitchell & John Beck:
John Mitchell: zang, akoestische gitaar
John Beck: toetsen, zang

Airbag:
Jørgen Hagen: toetsen
Andres Hovdan: basgitaar
Bjørn Riis: gitaar, zang
Asle Tostrup: zang, gitaar
Leap Day:
The Messenger
What Would You Do
Shop Window Dummies
Eyes Wide Open
Walls
Skylge's Lair
Secret Gardener
When Leaves Fall
Little Green Men

Sylvan:
o.a.
Vapor Trails
The Colors Changed
Answer To Life
Message From The Past
The Last Embrace
A Kind Of Eden
In Vain
Encounters
Artificial Paradise

John Mitchell & John Beck
o.a.
Perfect Tense
When The Lights Go Down
The Tall Ships
Here Comes The Flood
Still Too Young To Remember

Airbag
o.a.
Colours
Sounds That I Hear
Feeling Less

Verslag: Maarten Goossensen

Twee dagen prog in De Boerderij. Liefhebbers van het genre werden twee dagen op hun wenken bediend. Persoonlijk ben ik altijd erg gecharmeerd van dit soort festivals. Goede bands, goede sfeer en veel leuke ontmoetingen met andere liefhebbers. In het verleden werden er vaker festivals in De Boerderij georganiseerd, van mij mogen ze dat best weer vaker doen.

De vrijdagavond kon helaas niemand van ons team aanwezig zijn, vandaar alleen een verslag van de zaterdag van het iO-pages festival. Om 16:00 uur werd de aftrap verzorgd door het Nederlandse Leap Day. Deze band, met twee toetsenisten in de gelederen, gaven een puik visitekaartje af. Op het nummer Sandgrains na, kwamen alle nummers van het debuutalbum “Awaken The Muse” voorbij. De band maakte op mij een zeer solide en evenwichtige indruk. Het spelplezier droop er af. Zanger Jos Harteveld bespeelde ook de akoestische gitaar wat een mooi extra randje aan de muziek gaf. Zijn zangstem kwam in het geheel genomen goed uit de verf. Toch hoor je dat hij af en toe alle zeilen moet bijzetten om de hoogte te halen. Bassist Peter Stel (Nice Beaver) en drummer Koen Roozen (Flamborough Head) zorgden voor een uitstekende ritmesectie waar de rest op voort kon borduren. Met name Eddie Mulder is met zijn gitaarspel de smaakmaker. De band speelde ook drie nieuwe nummers die op het volgende album terecht zullen komen. Het instrumentale Skylge’s Lair maakte de meeste indruk op mij. Het tweede album belooft er eentje te worden om reikhalzend naar uit te kijken.

 Na een ruime pauze, zodat men rustig een hapje kon eten, vervolgde Sylvan om 19:00 uur het programma. Op 20 november 2009 stond de band ook al in De Boerderij op het podium (samen met Parzival’s Eye) en gelukkig kwam de band met een totaal andere setlist dat een paar maanden geleden. Toen lag het zwaartepunt op het laatste album “Force Of Gravity”, nu speelde de band een flink deel van “Posthumous Silence”. De band speelde erg goed deze avond, persoonlijk vond ik ze beter dan de vorige keer dat ze De Boerderij aandeden. Met name het eerste deel van de set vroeg het maximale van de stem van Marco Gluhmann. Daardoor zakte hij later wat in. Gelukkig herstelde hij op tijd voor publieksfavoriet Artificial Paradise.

 In eerste instantie was de Nederlandse formatie 5Bridges voor deze avond gevraagd. Toen dat niet door ging werden John Mitchell en John Beck (It Bites) gevraagd het gat op te vullen. Kennelijk verwachtten mensen hier niet veel van, want velen bleven in het sfeervolle podiumcafe hangen of bij de cd’s stands. Dat is jammer, want ik vond het een bijzonder persoonlijk en sfeervol optreden. John Mitchell leidde de nummers in met een persoonlijke touch en zong de sterren van de hemel. Ik heb echt een zwak voor zijn stem met dat schorre rauwe randje. De heren speelden nummers van Kino en It Bites. Hoogtepunt was echter een bloedstollend mooie versie van Here Comes The Flood (Peter Gabriel).

Nadat Presentator John Bollenberg het publiek op de hoogte had gebracht van de aankomende festivals die in Europa gehouden worden en een paar vrouwonvriendelijk opmerkingen het publiek had ingeslingerd, was het de eer aan het Noorse Airbag om de avond af te sluiten. De Boerderij had de reiskosten van de band betaald, maar was ongetwijfeld not amused toen bleek dat de band voor 3000 euro (!) aan extra bagage had meegenomen. Dit was het eerste optreden van de band buiten Noorwegen. Dat de band dit spannend vond was overduidelijk te merken. De band, en dan vooral zanger Asle Tostrup stond stijf van de zenuwen. Je zag duidelijk dat hij over het publiek heen keek en moeilijk contact maakte met het publiek. Feit blijft dat de band, die met het debuutalbum “Identity” een verpletterende indruk maakte, de hooggespannen verwachtingen helemaal waar maakte. Een groot deel van het debuutalbum werd gespeeld en dat deed de band ingetogen en met verve. De gitaarsolo’s waren prachtig en brachten het publiek in verroering. De zang van Asle Tostrup kwam live uitstekend uit de verf. Daarbij was de lichtshow erg mooi en het geluid zuiver. De band speelde ook een enkele nieuwe nummers die aantoonden dat de band verder gaat op de ingeslagen weg. Helaas speelde de band niet langer dan een krap uur. Ik heb begrepen dat de band dit najaar waarschijnlijk weer naar Nederland komt. Laat de kans om deze Noren (wederom te zien dan vooral niet lopen.

Send this to a friend