IQ

19 juni 2010, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
Paul Cook: drums
Michael Holmes: gitaar
John Jowitt: bas, achtergrondzang
Peter Nicholls: zang
Mark Westworth: toetsen
Outer Limits
The Wake
The Magic Roundabout
Corners
Widow's Peak
The Thousand Days
Headlong
Frequency
Sacred Sound
Red Dust Shadow
Leap Of Faith
Came Down
The Seventh House
Failsafe
The Darkest Hour

25 jaar geleden bracht IQ een album uit dat zou uitgroeien tot een klassieker in de neo-progressieve rock: “The Wake”. Om dit jubileum te vieren brengt de band het album opnieuw uit met opgepoetst artwork en een heleboel extra’s. Dat alleen al is geweldig omdat het album al langere tijd niet meer te verkrijgen is. Om dit alles kracht bij te zetten plande de band een aantal optredens, waaronder eentje in De Boerderij.

Bij de merchandise stand werden een heleboel mensen teleurgesteld. De heruitgave van “The Wake” had in het productieproces vertraging opgelopen en was nog niet te verkrijgen. Er wordt rekening gehouden met vier weken vertraging. Nog even afwachten dus.

De Boerderij was nagenoeg uitverkocht en sfeervol. Sinds enige tijd heeft De Boerderij een nieuwe geluidsinstallatie en die blijkt zijn investering meer dan waard. Het geluid klonk de hele avond uitstekend. De band begon met een integrale versie van “The Wake”. Geweldig om dat album eens helemaal live te horen. Nummers als Outer Limits en Corners worden live niet snel ten gehore gebracht. Dat dit album nog steeds bij velen geliefd is bleek wel uit het enthousiaste publiek dat klapte, sprong en meezong. Leuk dat er veel mensen waren die ten tijde van het uitkomen van “The Wake” nog maar net, of nog niet, geboren waren.

De band speelde zoals je zou verwachten, alles klonk als een klok en de bandleden hadden het duidelijk naar hun zin. Peter Nicholls was deze avond wat minder goed bij stem. Hij haalde niet alles en hij koos soms bewust voor een lagere toonhoogte. Maar wat een frontman blijft dit. Ook al staat hij op het podium alleen maar stil dan nog maakt hij indruk. Overigens had ik bij de uitvoering van “The Wake” ook wel wat schmink en verkleedpartijen verwacht, maar die bleven uit.

De rest van de setlist was een mooie dwarsdoorsnede van het IQ oeuvre. Dit keer werd er wat meer van het album “Ever” gespeeld. Persoonlijk vind ik dat één van hun beste albums. Leap of Faith en Came Down vormden het hoogtepunt. Het gitaarwerk van Mike Holmes is zo mooi in deze nummers!

Na ruim 135 minuten prog van hoog niveau hield de band het voor gezien. De mensen hadden gekregen waar zo voor gekomen waren; een sterk IQ dat hopelijk nog heel lang door blijft gaan.

Maarten Goossensen

Send this to a friend