IQ

25 april, De Boerderij Zoetermeer

Info
Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
www.boerderij.org
Paul Cook: drums
Michael Holmes: gitaar
John Jowitt: bas
Peter Nicholls: zang
Mark Westworth: toetsen
o.a.
Frequency
Erosion
Darkest Hour
Stronger Than Fiction
The Magic Roundabout
Sacred Sound
The Province
Guiding Light
The Narrow Margin
It All Stops Here

In december 2007 deed IQ voor het laatst De Boerderij aan. Het verslag van die avond was één grote (terechte) lofzang van mijn collega Markwin Meeuws. Die avond ging het dak eraf en speelden ze ook nog eens de sterren van de hemel. De verwachtingen waren hoog gespannen.

IQ bezocht De Boerderij in het kader van het nieuwe album “Frequency” dat die avond ook voor het eerst te koop was. De band opende met het titelnummer van het nieuwe album en maakte daarmee een vliegende start. Het is een erg sterk nummer met een geweldige rol voor bassist John Jowitt en met (uiteraard) geweldige gitaarspel van Mike Holmes. Een bijna uitverkochte Boerderij gaf de band een dijk van een applaus na dit eerste nummer.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Het hoge niveau van dat eerste nummer werd daarna niet meer bereikt. Peter Nicholls was niet heel erg goed bij stem. Het klonk in elk geval niet heel erg overtuigend. Het volume was erg goed geregeld, alleen kwam de gitaar van Mike Holmes vrij slecht uit de mix waardoor zijn spel niet altijd even goed overkwam. Aangezien drummer Andy Edwards een soort van sabbatical heeft genomen, wilde Paul Cook best voor deze tour de drumstokken weer uit het vet halen. Cook kan best aardig drummen, maar hij haalt het echt niet bij Andy Edwards die veel meer creativiteit en inventiviteit aan de dag weet te leggen. Overigens had Paul Cook het geweldig naar zijn zin en dat was wel erg leuk om te zien.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Ook Mark Westworth had niet zijn avond. De nieuwe stukken gingen hem prima af, maar met de oudere nummers had hij zichtbaar meer moeite en ging hij regelmatig de fout in. Nu lijkt het net of ik het een slecht optreden vond. Dat is zeker niet het geval. Een IQ met een mindere dag, is nog steeds een IQ om van te genieten! Hoogtepunt was ongetwijfeld The Narrow Margin. Vaak speelt de band alleen de middensectie van deze epic, maar deze avond werd hij in zijn geheel gespeeld. Achter het podium hingen drie schermen en de projecties die daarop getoond werden waren erg mooi. Vooral die met betrekking tot het nieuwe album sprongen eruit!

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Het publiek was erg enthousiast, maar zeker niet zo uitzinnig als de vorige keer dat IQ in De Boerderij stond. De band speelde goed, maar op routine.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Verslag: Maarten Goossensen
Foto’s: Eric de Bruijn

 

Send this to a friend