IQ

Scrape Across The Sky

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label: GEP
Website:  http://www.iq-hq.co.uk/
Tracklist
Intro
Awake And Nervous
The Darkest Hour
From The Outside In
The Road Of Bones
Frequency
Without Walls
Ocean
Leap Of Faith
Until The End
Outer Limits
The Seventh House
Extra’s:
Ten Million Demons
Widow’s Peak
Alle projecties van het optreden met live soundtrack
Until The End (Lorelei Festival 2014)
The Art Of The Road Of Bones (Peter Nicholls interviewt art designer Tony Lythgoe)
Foto gallerij
Peter Nicholls: zang
Neil Durant: toetsen
Mike Holmes: gitaar
Tim Esau: basgitaar, baspedalen
Paul Cook: drums en percussie
Scrape Across The Sky (2017)
The Road of Bones (2014)
IQ30 – Live in Zoetermeer (2012)
The Wake Live At De Boerderij (2010)
Frequency (2009)
Stage dvd (2006)
The 20th Anniversary Show dvd (2004)
Dark Matter (2004)
Subterranea - The Concert dvd (2002)
The Seventh House (2000)
Seven Stories Into '98 (1998)
Subterranea (1997)
Ever (1993)
Are You Sitting Comfortably? (1989)
Nomzamo (1987)
The Wake (1985)
Tales From The Lush Attic (1983)
Seven Stories Into Eight (1981)

Op 6 december 2014 deed IQ De Boerderij in Zoetermeer aan voor de inmiddels redelijk legendarische X-mas Bash. Dit optreden werd gefilmd en deze eerste IQ blu-ray is hier het resultaat van.

Ik moet zeggen dat ik muziek dvd’s niet heel vaak uit de kast trek om te bekijken, maar als ik het  doe, is het meestal eentje van IQ. Deze band weet heel goed hoe je dit moet aanpakken. Al hun dvd’s blinken uit door zeer overtuigende optredens, sterke cameravoering, goed geluid en ook de lichtshow en de projecties zijn altijd top. En dat maakt van het bekijken een echte ervaring.

Deze blu-ray doet daar zeker niet voor onder. Het videoteam van De Boerderij, onder leiding van John Vis, heeft een prestatie van formaat neergezet. Je ziet overduidelijk dat de ruime ervaring die John Vis heeft opgedaan zich dubbel en dwars uitbetaalt. De cameravoering is uitstekend. Er is veel wisseling van shots, maar zonder dat het storend is. Op de juiste momenten zijn de juiste mensen in beeld, precies zoals je als kijker verwacht. Op de hals van de gitaar van Mike Holmes is ook een kleine camera bevestigd, zodat zijn geweldige solo’s nog beter in beeld gebracht worden. Het enthousiaste publiek wordt ook vaak in beeld gebracht, wat het live-gevoel versterkt. En, zoals je van blu-ray mag verwachten, is het beeld loepzuiver!

Als het om het geluid gaat valt er wel wat te klagen. Met name in de hardere stukken klinkt het geluid afwisselend behoorlijk gecomprimeerd. Het is net of de meer bombastische stukken niet goed te handelen waren. In het nummer The Road Of Bones is dat het meest opvallend, maar ook in andere tracks hoor je het bij vlagen. Vooral als je het geluid wat harder zet, hoor je duidelijk de wisseling in kwaliteit. Dat zou op dit niveau toch niet mogen gebeuren. Dit zijn steeds korte momenten, voor de rest, het overgrote deel, is het geluid wel erg mooi.

En dan het concert zelf, dat is smullen. De setlist geeft een mooie dwarsdoorsnede van het rijke oeuvre van IQ. Met klassieke oudjes als Awake And Nervous, The Darkest Hour en mijn persoonlijk favoriet Leap Of Faith met briljant gitaarspel van Mike Holmes. Maar ook de tracks van het laatste album “The Road Of Bones” maken live indruk. Peter Nicholls is erg goed bij stem en blijft een frontman van groot formaat.

De extra’s bevatten de twee toegiften van het optreden, compleet met een als engel uitgedoste Mike Holmes, een uitvoering van Until The End tijdens het Lorelei Festival in 2014, de projecties van het optreden (inclusief muziek), een fotogalerij en een interview van Peter Nicholls met art designer Tony Lythgoe. Tel daar het indrukwekkende menu en het gave artwork bij op en je hebt een blu-ray die het aanschaffen meer dan waard is.

Maarten Goossensen

Send this to a friend