IQ

Stage

Info
Uitgekomen in: 2006
Label: GEP
Website: IQ
Myspace: IQ

Beeld: 16:9 widescreen
Geluid:
Dolby Digital 5.1 Surround Sound 
2.0 Stereo
Regio: 0
Tracklist
Stage One (dvd 1)
Sacred Sound
It All Stops Here
Leap Of Faith
Born Briliant
The Seventh House
Drum Solo
No Love Lost
Widow's Peak
The Narrow Margin [Middle Section]
Guiding Light
Harvest Of Souls
Awake And Nervous
The Last Human Gateway [middle section]
The Wake
Stage Two (dvd 2):
Sacred Sound
It All Stops Here
Born Brilliant
The Seventh House
Drum Solo
No Love Lost
Leap Of Faith
The Wake
Harvest Of Souls
Awake And Nervous

Extra's:  
Stage And Screen
NEARfest Soundcheck
Andy's First Gig, Le Medley Montreal, Canada 07-07-05
Fotogalerie
Andy Edwards: drums
Michael Holmes: gitaar, toetsen
John Jowitt: basgitaar
Peter Nicholls: zang
Martin Orford: toetsen, achtergrondzang
Stage dvd (2006)
The 20th Anniversary Show dvd (2004)
Dark Matter (2004)
Subterranea - The Concert dvd (2002)
The Seventh House (2000)
Seven Stories Into '98 (1998)
Subterranea (1997)
Ever (1993)
Are You Sitting Comfortably? (1989)
Nomzamo (1987)
The Wake (1985)
Tales From The Lush Attic (1983)
Seven Stories Into Eight (1981)

NEARfest. Het meest prestigieuze progfestival ter wereld. Elk jaar in juli wordt het in de Verenigde Staten in de plaats Bethlehem gehouden. Alle grote namen in de wereld van de symfonische rock hebben in dat theater op het podium gestaan. In 2005 was het festival vooral voor Nederland speciaal, omdat Knight Area er ook speelde. Omdat IQ dat jaar het twintigjarige bestaan vierde, was dat voor de organisatie voldoende reden om de band terug te vragen. Het optreden dat de band die avond gaf is op deze dvd te zien. Een week later speelde IQ op het Burg Herzberg Festival in Duitsland, dat optreden is op de tweede beelddrager te aanschouwen.

Dat laatste optreden is van een stuk mindere beeldkwaliteit en aangezien de setlist vrijwel identiek is, zal ik me alleen richten op het NEARfest gedeelte. Na het bespreken van een hele rits aan Metal Mind dvd’s (Quidam, Satellite, Nolan & Barrett, Landmarq) is het een verademing om naar deze dvd te kijken en luisteren. Wat een kwaliteitsverschil! Het camerawerk is prachtig en straalt rust en deskundigheid uit en ook de montage is klassewerk. Zo zie je bij The Seventh House bijvoorbeeld vier muzikanten in een “eigen” vierkant in het beeld aan het werk met het videoscherm er tussen in gemonteerd, of prachtige splitscreens.

De band speelt de sterren van de hemel en het publiek, waaronder collega Christian Bekhuis is (terecht) bijzonder enthousiast. Het grote podium dat de band tot zijn beschikking heeft is ook positief voor het algemene beeld. Het geeft een bepaalde rust. Een klein podium kan zo chaotisch overkomen. De hele setting (lees: beeld) is wat aan de donkere kant, maar dat geeft het geheel een mooie charme.

Voor velen zal deze dvd ook de eerste kennismaking met Andy Edwards zijn. De nieuwe drummer die eerder dat jaar Paul Cook (die na 23 jaar de band verliet) verving. Twee dagen voor het NEARfest optreden stond Ewards voor het eerst met de band op het podium. Dat is dus echt helemaal nergens aan te merken. Hij speelt werkelijk geweldig! Alsof hij nooit anders gedaan heeft. Petje af! Deze dvd is echt een aaneenschakeling van hoogtepunten uit het geweldige repertoire van deze band. Uiteraard worden er veel nummers van de laatste cd “Dark Matter” gespeeld, maar ook ouder werk passeert de revue. Van “Subterranea” wordt alleen het middenstuk van The Narrow Margin gespeeld, jammer dat ze niet het hele nummer spelen, het is te mooi om maar een stuk te laten horen. Hetzelfde geldt trouwens voor The Last Human Gateway.

Eén van de hoogtepunten op deze dvd is zonder twijfel Leap Of Faith (album “Ever”). Het nummer wordt geweldig gespeeld met een hoofdrol voor het fantastische gitaarspel van Mike Holmes. Bij de solo op het einde heb ik telkens weer het gevoel dat hij boven zichzelf uitstijgt. Maar ook The Seventh House, Sacred Sound en Guiding Light kennen een geweldige uitvoering.

Veel extra’s zijn er niet te vinden, maar ze zijn wel interessant. Stage And Screen is het leukst om eens te kijken. Het geeft een leuke blik achter de schermen en het laat zijdelings ook zien wat een organisatie er achter NEARfest komt kijken. Laten we ons in Nederland samen hard maken voor zo’n dergelijk jaarlijks terugkerend festival. Dat moet echt te doen zijn…

IQ geeft weer eens een klasse visitekaartje af. Deze band, die zo sterk verankerd zit in de (neo) progressieve rock, bewijst weer eens één van de vaandeldragers uit het genre te zijn.

Maarten Goossensen

Send this to a friend