IQ

Tales From The Lush Attic, 2013 remix

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: GEP
Website: http://www.iq-hq.co.uk/
Luisteren kan je hier: http://www.iq-hq.co.uk/index.php/media-menu/video/item/the-last-human-gateway-part-1
Tracklist
The Last Human Gateway (20:21)
Through The Corridors (Oh! Shit, Me) (2:29)
Awake And Nervous (7:57)
My Baby Treats Me Right 'Cos I'm A Hard Lovin'Man All Night Long (1:52)
The Enemy Smacks (14:07)
Bonustracks:
Wintertell (2012 recording) (3:07)
The Last Human Gateway (eindsectie met alternatieve zang)(2:48)
Just Changing Hands (unfinished demo) (5:39)
Dans Le Parc Du Château Noir (unfinished demo) (6:45)
DVD:
Live in De Boerderij 23-10-2011:
The Last Human Gateway
Through The Corridors (Oh! Shit, Me)
About Lake Five / Awake And Nervous
The Enemy Smacks
Fotogallerij
Multitrack files Through The Corridors (Oh! Shit, Me) DIY mix
MP3 files:
- Tales From The Lush Attic (originele '83 mix)
- writing sessions, rehearsals, demos
- unused ideas
- Tales From The Lush Attic audio commentaar van Michael Holmes en Peter Nicholls
- Seven Stories Into Eight (original cassette 1982 remix)
Paul Cook: drums
Tim Esau: bas, baspedalen
Michael Holmes: gitaar
Peter Nicholls: zang
Martin Orford: toetsen
Frequency (2009)
Stage dvd (2006)
The 20th Anniversary Show dvd (2004)
Dark Matter (2004)
Subterranea - The Concert dvd (2002)
The Seventh House (2000)
Seven Stories Into '98 (1998)
Subterranea (1997)
Ever (1993)
Are You Sitting Comfortably? (1989)
Nomzamo (1987)
The Wake (1985)
Tales From The Lush Attic (1983)
Seven Stories Into Eight (1981)

In 1981 mocht de wereld voor het eerst kennismaken met de muziek van het Britse IQ. Toen bracht de band de cassette “Seven Stories Into Eight” uit. Hierop was onmiskenbaar het talent van de band al goed te horen. De vijf jongemannen wisten als geen ander dat wanneer ze succesvol wilde worden, ze een lp zouden moeten uitbrengen. Geld voor een studio was er niet. Gelukkig wilde de vader van drummer Paul Cook de benodigde 1500 pond wel voorschieten. Voor dat geld mocht de band vijf dagen gebruik maken van de studio, zou mastering plaatsvinden in de Abbey Road studio en zouden er 1000 lp’s geperst worden.

Hoe de opnames verder verliepen kun je uitgebreid lezen in het boekje van deze fenomenale collector’s edition. “Tales From The Lush Attic” kwam uit in 1983, het zelfde jaar als “Script For A Jester’s Tear” van Marillion. Zonder het zelf te beseffen creëerde IQ met dit album, samen met Marillion en Twelfth Night het neo-prog genre. De basis was met albums als “Trick Of The Tail” en “Wind And Wuthering” al door Genesis gelegd, maar deze drie bands bouwden het genre verder uit.

De kracht van dit album heeft zich de afgelopen dertig jaar wel bewezen. Het mag gerust het etiket ‘klassieker’ dragen. Wat de destijds nog jonge honden van IQ op dit album laten horen is nog altijd opvallend sterk, complex en volwassen. Nummers als The Last Human Gateway, Awake And Nervous en The Enemy Smacks zijn nog steeds live-favorieten en hebben helemaal niets aan kracht ingeboet. Het zijn met name deze nummers die de ruggengraat van dit album vormen. Met hun fenomenale tempowisselingen, emotionele zang, schitterende melodieën en het geweldige instrumentale werk zijn ze nog altijd stuk voor stuk een genot voor het oor.

Als er één album schreeuwde om een remaster, dan was het dit album wel. Gelukkig waren de originele sporen nog beschikbaar en kon het album in zijn geheel opnieuw gemixt en gemastered worden. Tot zijn eigen verrassing trof Michael Holmes ongebruikte stukken gitaar en baspedalen aan die destijds niet meegenomen waren in de mix. Deze kon hij nu in ere herstellen.

Holmes heeft fantastisch werk afgeleverd. Het album klinkt als een klok! Weg is het wat doffe geluid en de soms wat lastig te onderscheiden instrumenten. Het baswerk klinkt veel beter, net als de toetsen.

Maar met deze 2013-editie krijg je veel meer dan alleen het sterk verbeterde album. De vele extra’s zijn om je vingers bij af te likken. Zo heeft het album een paar mooie bonustracks gekregen. Met name met het toevoegen van Wintertell ben ik blij. Een erg mooi nummer. Op de bijgeleverde dvd zijn live-uitvoeringen van het album te zien. Deze zijn in oktober 2011 in De Boerderij in Zoetermeer opgenomen. Op de dvd tref je ook het originele album aan in mp3 net als “Seven Stories Into Eight”. Dan is er nog audiocommentaar van Michael Holmes en Peter Nicholls en niet eerder uitgebrachte demo’s en oefensessies. Het boekje bevat maar liefst 32 pagina’s met songteksten en achtergrondinformatie. Naast de hier besproken cd/dvd-versie, is het album ook verkrijgbaar op 180 grams vinyl.

Een absolute must-have voor IQ fans en neo-progliefhebbers in het algemeen.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend