Iron Mask

Shadow Of The Red Baron

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: België
Label: Lion Music
Website: www.iron-mask.com
MySpace: www.myspace.com/ironmaskmetal
Tracklist
Shadow of the Red Baron (7:04)
Dreams (4:32)
Forever in the Dark (5:11)
Resurrection (5:07)
Sahara (4:21)
Black Devil Ship (4:31)
We Will Meet Again (4:33)
Universe (4:51)
My Angel Is Gone (4:16)
Only the Good Die Young (3:56)
Ghost of the Tzar (6:54)
Andreas Lindalhl: toetsen
Vassili Moltchanov: Basgitaar
Dushan Petrossi: gitaar
Valhalla Jr: zang
Erik Stout: drums

Met medewerking van:
Oliver Hartmann: zang op Dreams en achtergrondzang
Lars Eric Mattsson: derde gitaarsolo op Sahara
Roma Siadletski: achtergrondzang
Shadow Of The Red Baron (2010)
Hords Of The Brave (2005)
Revenge Is My Name (2002)

De beoordeling van een albumhoes kan soms negatief uitpakken voor de conclusie van een cd in zijn geheel.

En dat blijkt maar weer. Het mag natuurlijk nooit van invloed zijn als je objectiviteit hoog in het vaandel hebt staan, maar ik kan er niets aan doen. Als ik dit soort covers zie krijg ik het acuut benauwd, ook al ben je bewust van het historische thema van de hoes.

Deze band word in 2002 opgericht door de Belg Dushan Petrossi. In dat eerste jaar komt ook het debuutalbum “Revenge Is My Name” uit en wordt in 2005 opgevolgd door het album “Hordes Of The Brave”. Hoewel deze band in principe een Belgische ondergrond heeft, is de bezetting internationaal, met daarin ook een Nederlandse drummer, genaamd Erik Stout.

De stijl van dit album ligt op de neo klassieke powermetal en kenmerkend is de hoge snelheid van de ritmes. Die snelheid vind je vooral in het gitaarspel van mastermind en gitarist van de band, Dushan Petrossi, die met zijn spel veel gelijkenissen vertoont met dat van gitaaricoon Yngwie Malmsteen. De meeste nummers op dit album kennen goede melodieën met pittige passages zonder dat het echt richting zware, heftige metal gaat. Enigszins apart of afwijkend kan je dit album niet noemen. Het totaal geluid levert leuke momenten, maar is zeker niet gedenkwaardig en geeft soms een wat verveelde indruk. Een sterk punt is dat de refreinen van enkele songs sterk zijn en goed blijven hangen en zelfs een commercieel karakter hebben.

Verder geen lichtpuntjes? Jazeker wel. Zanger Valhalla Jr. beschikt namelijk over een weergaloze strot. Eentje van het soort die je vaker treft in het genre AOR, maar toch veraangenaamd het mijn verblijf op dit album in positieve zin. Ook de ballad -in zekere zin vreemde eend in de bijt- is My Angel Is Gone. Hoewel het een doorsnee ballad lijkt op het eerste gehoor, rijpt het na een paar luisterbeurten tot iets moois. Vooral als je weet dat het nummer speciaal door Petrossi is geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. Verder zijn het titelnummer Shadow Of The Red Baron en de nummers Resurrection en Universe aardig om te beluisteren. Bijzonder, kunstig en ook wel apart is het nummer Black Devil Ship, dat gemaakt is in de Keltische stijl. Het bijzondere is dat die sfeer wordt gecreëerd door het gitaarspel van Petrossi. Origineel in de toepassing en het beluisteren waard.

Natuurlijk heb ik die hoes niet meegenomen in mijn beoordeling van de muziek. Dat zou allesbehalve professioneel zijn. Maar beste mensen, dit soort hoezen zijn toch van een bedenkelijk niveau, hoe vaak we ze ook in het genre tegenkomen…

Ruard Veltmaat

Send this to a friend