Een Jade Warrior is krijgsheer uit het oude Japan, ook wel samoerai genoemd. Deze samoerai beheersten naast dodelijke wapentechnieken ook verfijnde activiteiten als poëzie en schilderkunst.
Je zou verwachten, wanneer een band kiest voor zo’n typische naam, dat de eigenschappen van de samoerai ook van toepassing zouden zijn op deze band. Het hanteren van wapens suggereert in mijn optiek toch een wat steviger muziekstijl dan welke Jade Warrior ons voorschotelt. In het tweede gedeelte van de definitie kan ik me beter vinden; de muziek van Jade Warrior komt erg kunstzinnig over en artistieke bezigheden als schrijven en schilderen sluiten hier nauw bij aan.
“Waves” is het tweede album wat Jade Warrior opneemt voor Island Records. Het kwam uit in 1975 en was ongewild een slachtoffer van OPEC oliecrisis aan het begin van de jaren ’70. Niet alleen was olie schaars, ook aan vinyl (als bijproduct) was moeilijk te komen, waardoor de prijs van dit product enorm steeg. Als oplossing hiervoor werden albums geperst van gerecycled vinyl. Je kunt op je vingers natellen dat de kwaliteit hiervan stukken minder was. “Waves” is destijds grotendeels geperst op dit gerecyclede vinyl, met als gevolg dat het album niet klonk zoals het was bedoeld.
Dankzij deze cd remaster kunnen we de muziek voor het eerst horen zoals het destijds is opgenomen. Het album bestaat uit twee lange stukken, elk onverdeeld in meerdere delen die allemaal in elkaar overlopen. De muziek sluit goed aan bij haar voorganger “Floating World”, door het gebruik van akoestische instrumenten te mengen met die van elektronische. Duhig speelt gitaar en Fields wederom de fluit, hobo, piano, drums en percussie. Op dit album krijgen beide heren ondersteuning van een fan van het eerste uur: Steve Winwood. Het thema is zoals de titel al doet vermoeden: de zee.
Deel 1 gaat over de tocht vanuit de diepste wateren naar het vaste land, terwijl deel 2 de omgekeerde tocht behandelt. Als eerste komen we de walvissen tegen, die bruisend de oppervlakte bereiken. Beelden van brekende golven worden opgeroepen wanneer de gitaar van Duhig en de fluit van Field de strijd der elementen aangaan met de piano van Winwood. Na enige tijd doemt de kust op en worden de grotten langs de kust verkent middels een duel tussen de 12-snarige gitaar van Duhig en het prachtige fluitspel van Fields. Op de weg terug komen we eerst over land, waar we geluiden van vogels en het ruisen van de wind door de bomen horen. Dankzij de rivier, die uitmondt in de zee, kunnen we de heerlijke zeelucht weer opsnuiven terwijl Winwood zeer passend zijn Moog beroert. Uiteindelijk komen we weer uit waar we zijn begonnen: bij de walvissen, waarna ze zich langzaam naar het diepste en stilste gedeelte van de zee laten afzakken.
Dit album van Jade Warrior heeft mij, in tegenstelling tot “Floating World”, veel meer kunnen bekoren. Deels door de participatie van Steve Winwood, maar ook zeker door de ambientachtige uitvoering van het thema. Minder dan op “Floating World” wordt hier gebruik gemaakt van Afrikaanse en oriëntaalse instrumenten en geluiden, waardoor het minder fragmentarisch overkomt. Neemt niet weg dat dit album, evenals zijn voorganger, moeilijk te plaatsen is.
Ewout Boonen