Jaded Star

Memories From The Future

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Griekenland
Label: Sensory /Laser's Edge
Website: www.facebook.com/jadedstarofficial/
Luistermogelijkheid: http://lasersedge.bandcamp.com/
Tracklist
The Mask (5:21)
Wake Up (4:12)
Keep on Fighting (4:44)
Stars (3:26)
Into the End of Time (4:13)
Healing the Inner Child (4:33)
You'll See (3:45)
In Memory (5:40)
Raining in Sao Paolo (4:55)
Innocence (4:41)
Babis Nikou: basgitaar en toetsen
Maxi Nil: zang
Raphael Saini: drums
Kosta Vreto: gitaar
Memories From The Future (2015)

“En daar hebben al weer een nieuwe aanwinst in het genre van Female Fronted metal”.

Een recensie openen met zo’n zin kán bepalend zijn voor uw leesgedrag. Toch is wat nuance op zijn plek, want slecht is het debuutalbum van deze Griekse band Jaded Star absoluut niet.

Jaded Star is tien jaar geleden eigenlijk opgestart als soloproject van zangeres Maxi Nill, die gedurende de jaren 2009 tot 2013 zangeres was van de band Visions Of Atlantis, een redelijk succesvolle female fronted metal band. Van deze band kent zij drummer Raphael Saini en samen besluiten ze een nieuwe formatie op te zetten. In die periode schrijft Nill haar eerste nummers, die later de basis van dit album blijken te zijn. De teksten van Nill zijn gebaseerd op haar leven en ervaringen, ze gaan onder andere over het bewogen leven tijdens haar periode bij Visions Of Atlantis..

De eerste kennismaking met deze schijf verliep opvallend optimistischer dan de vervolgbeurten. In eerste instantie maak je kennis met een fijne metal band, waarin met name de toetsen en de zang boven het maaiveld uit steken. Zangeres Maxi Nill is op vocaal gebied erg sterk, hoewel haar Engelse uitspraak zo nu en dan wel doet vermoeden dat zij niet van Angelsaksische afkomst is. Daarbij is ze wat sterker in de krachtig gezongen nummers dan in de tracks waarin ze wat gas terugneemt. Dat neemt niet weg dat Nill een prettige stem heeft en ik vermoed dat ze nog veel meer in haar mars heeft dan we op dit album te horen krijgen. En zoals gezegd, de toetsen zorgen vooral in het eerste gedeelte van de cd voor een prettige en catchy sound.  Dit toetsenwerk doen af en toe wat denken aan het typerende geluid van de Australische band Voyager. Ook de samples zijn niet uitzonderlijk vernieuwend, maar klinken wel heerlijk pakkend, luister bijvoorbeeld eens naar Stars. De gitaar-riffs, drums en baspartijen zijn vakkundig, maar ook de productie is prima voor elkaar en eigenlijk is het jammer dat het album halverwege wat stilvalt… Iets minder uitdagend wordt het na een spetterend begin van de cd toch wel degelijk. Gelukkig trekt de band het in de laatste twee songs weer recht en kunnen we over het algemeen spreken van een fijn album waar vooral ook de gitaarsolo’s van gitarist Kosta Vreto een pluspunt zijn.

Ook het artwork van de band is zeer verzorgd en de moeite waard om door te nemen, hoewel het niet helemaal mijn persoonlijke smaak is. Het album en boekje zijn voorzien van getekend artwork van Lila Belvanaki en foto’s van Tim Tronckoe. De band komt op foto’s terug in het boekje, maar Belvanaki heeft de afzonderlijke bandleden ook nog eens op smaakvolle en spannende manier getekend. Zo wordt het doornemen van dit kleinood een klein avontuur en dit soort releases maakt een aankoop van een cd nog steeds de moeite waard en geniet wat mij betreft dan ook de voorkeur boven ‘slechts’ een digitale versie op telefoon of audioapparaat.

Jaded Star heeft met het debuutalbum “Memories From The Future” indruk achter gelaten, hoewel wat meer eigen identiteit in geluid welkom is in de toekomst. De basis die deze band heeft neergelegd biedt daar een prima fundering voor, zowel de zang als instrumenten zijn technisch dik in orde. Zoals gezegd, de eerste indruk is goed, alleen vervelen de tracks na een paar luisterbeurten iets te snel en is er na een tijdje weinig nieuws meer te ontdekken. Desondanks geef ik dit metal album een dikke voldoende als eindbeoordeling. Het is nu zaak voor de band wat onderscheidend vermogen te ontwikkelen en dan komt het ongetwijfeld goed met dit Grieks gezelschap.

Ruard Veltmaat
Koop bij bol.com

Send this to a friend