Jadis

Medium Rare II

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: eigen beheer
Website: www.jadis-net.co.uk
Tracklist
There's a Light (5:45)
Truth from the Lies (5:18)
No Sacrifice (6:42)
What Kind of Reason (5:47)
Standing Still (5:30)
Photoplay (5:56)
Daylight Fades (5:16)
Hear Us - End Section (3:38)
Animated (5:44)
Your Own Special Way (5:55)
Comfortably Numb (6:16)
Gary Chandler: zang, gitaar, toetsen
Steve Christey: drums
John Jowitt: basgitaar
Andy Marlow: basgitaar
Martin Orford: toetsen, piano, fluit, achtergrond zang
Medium Rare II (2019)
No Fear Of Looking Down (2016)
See Right Through You (2012)
Photoplay (2006)
Fanatic (2003)
Medium Rare (2001)
Understand (2000)
As Daylight Fades (1998)
Somersault (1997)
Across The Water (1994)
More Than Meets The Eye (1992, heruitgave: 2005)

Deze tweede “Medium Rare” werd al vier jaar geleden door frontman Gary Chandler aangekondigd. Het was dan ook een complete verrassing toen hij opeens met een nieuw album met de titel “No Fear Of Looking Down” op de proppen kwam. Het verzamelalbum met livetracks, covers en niet eerder uitgebracht materiaal werd naar achter geschoven. Dit verzamelalbum bevat drie live tracks, twee covers, twee niet eerste uitgebrachte nummers, twee edited remixes, één remix en één reworked nummer.

Eerst maar eens naar de niet eerder uitgebrachte nummers kijken. Thruth From The Lies is in 2017 geschreven. Het is opgebouwd rond de 12-snarige gitaar die Gary Chandler in die tijd had geleend voor een aantal intieme optredens samen met Martin Orford. Je hebt steeds het gevoel dat je dit nummer kent, maar dat komt omdat het zo ongelofelijk herkenbaar Jadis klinkt. De formule waarmee hij de muziek schrijft is duidelijk herkenbaar. Leuk nummer met een mooie gitaarsolo, Jammer dat de productie (zoals we wel gewend zijn) zo van bedroevende kwaliteit is. Alles klinkt wat dof en weinig sprankelend.

Animated klinkt dan weer verrassend anders. Het heeft een prachtige opbouw met sfeervolle toetsen en warme basklanken. Hier is duidelijk de hand van Martin Orford te herkennen. Laten we hopen dat hij weer echt terug gaat keren naar ons geliefde genre. De gitaarsolo tegen het einde is prachtig. De productie is hier dan weer wel in orde. Een prachtig instrumentaaltje dat naar meer smaakt. Wat mij betreft een weg die de band van mij verder mag verkennen in de toekomst.

No Sacrifce is een Jadis klassieker die in 1994 verscheen op het album “Across The Water”. Het is nog steeds een favoriet van het publiek en de band zelf. Voor deze editie werden de drums opnieuw opgenomen en kreeg het een nieuwe ‘edited remix’. De verschillen zijn marginaal. Het geheel klinkt nog steeds wat dof. Alsof er een laken overheen ligt. Ik weet zeker dat wanneer bijvoorbeeld Mike Holmes (IQ) de muziek van Jadis zou remasteren, je een wereld van verschil zou horen. Ondanks dit alles, besef je wel opnieuw hoe goed dit nummer is.

Het instrumentale Photoplay van het uit 2006 afkomstige “Photoplay” is voor dit album herschreven en helemaal opnieuw ingespeeld. Het is nu anderhalve minuut langer en meer in evenwicht. De lage gitaarsolo tegen het einde is mooi opgebouwd.

De live tracks vind ik het meest interessant. Iedereen weet dat je Jadis bovenal live moet beleven, Dan klinken ze iets steviger en Gary Chandler is live altijd een feestje. Met name Daylight Fades klink op dit rariteitenalbum erg goed. Het album sluit lekker brutaal af met een cover van Comfortably Numb (Pink Floyd). Het was al te horen op het live album “Alive Outside” dat in 2001 uitkwam. Voor dit album is het opnieuw gemastered. Het klinkt uitstekend en omdat hij het in een hogere toonsoort zingt geeft hij het geheel net een andere touch. Maar het is vooral zijn gitaarspel dat de show steelt. Tof!

Voor Jadis-fans is dit zeker een leuk hebbedingetje. Maar ik geef toch de voorkeur aan nieuw werk. Wil je de band leren kennen? Begin dan met het live album “As Daylights Fades” of met “More Than Meets The Eye”.

Maarten Goossensen

Send this to a friend