Craig, Jamie

Illumination

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: http://www.myspace.com/craigsounds
Website: -
MySpace: http://www.myspace.com/craigsounds
Tracklist
Lost & Found (4:47)
Midtown Saterday Night (4:04)
Mirage (4:58)
Illumination I (4:24)
Illumination II (4:02)
To Nola With Love (4:43)
Reflections (4:17)
San Juan (4:18)
Voyager IX (4:27)
H20Zone (4:58)
Guardian Angel (4:24)
Sealed Fate (4:23)
Jamie Craig: alle instrumenten
Illumination (2009)
The Lost Dream (2007)

Muziek voor de late uurtjes, muziek voor een druilerige zondagmiddag of muziek voor meditatie?

Laat ik het anders zeggen. Ik heb het schijfje “Illuminations” van de Amerikaanse multi-instrumentalist Jamie Craig ’s avonds laat gedraaid, ik heb er een regenachtige zondagmiddag aan besteed en ik heb er zelfs op getracht buiten mezelf te treden. Helaas kan ik je het juiste antwoord niet geven maar reken ik -ondanks dat het laatste me niet gelukt is – alles goed.

Laat duidelijk zijn dat dit album geen doorsnee (instrumentale) progrockplaat is, maar gerust gelabeld kan worden als new age muziek met jazz- en fusioninvloeden. Net als zijn debuutalbum “The Lost Dream” zal dit album dus ook hoog eindigen in de albumlijsten van diverse Amerikaanse zenders voor lichte en geestverruimende muziek.

Verdeeld over twaalf nummers kabbelt dit schijfje een klein uurtje voort. De basis voor de muziek wordt gevormd door toetsen (synthesizer en piano), elektrische viool en een spaarzame riedel op saxofoon. De beperkt aanwezige ritmiek wordt geproduceerd met bits en bytes, inderdaad drums uit de computer. De van oorsprong bassist Craig is het bespelen van vrijwel alle instrumenten machtig, maar drums ontbreken aan deze staat van dienst en dat is jammer, omdat het net dat beetje peper en zout aan de muziek kan toevoegen.

Het album is gespeend van zowel hoogte- als dieptepunten maar kent toch een aantal nummers die je vaker wilt beluisteren. Op Lost & Found speelt de elektrische viool de hoofdrol in een mooie melodielijn waaronder een space-achtig toetsenlaagje is aangebracht. Het nummer doet daarom denken aan Jean-Luc Ponty. Commerciëler van aard is het lekker klinkende Mirage dat wel iets weg heeft van Tangerine Dream en Kitaro.

Het dromerige en jazzy To Nola With Love is opgedragen aan de inwoners van New Orleans nadat deze stad was getroffen door de orkaan Katrina. Geheel in stijl wordt het album afgesloten met het zeer new age-achtige Sealed Fate.

“Illumination” zal niet besteed zijn aan de gemiddelde liefhebber van progressieve rock. De rustgevende en meditatieve muziek kan wel de ideale remedie zijn voor nek en schouderklachten na een avondje fors hoofdschudden.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend