Akkerman, Jan

Minor Details

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Digimode Entertainment Ltd.
Website: www.janakkerman.nl
MySpace: http://www.myspace.com/janakkerman
Tracklist
Free Wheeling (4:30)
Big Sir (4:01)
Dinner Time (4:47)
Love Train (5:14)
Blind Baby (6:27)
Minor Details (8:03)
Joy (8:55)
Fernando's Minibar (5:09)
Kharmah Chantalah (5:02)
Searching For Angela (5:47)
As Long As You're Near (4:43)
San Frisky (4:27)
The Arrogant Frogs (5:31)
Mena Muria (4:00)
Jan Akkerman – gitaren, toetsen
Marijn van den Berg – drums, percussie
Wilbrand Meiscke – bas
Coen Molenaar – toetsen
Erik Vloeimans – trompet
Minor Details (2011)
Live in Concert – The Hague (2007)
C.U. (2003)
Passion (1999)
10.000 Clowns On A Rainy Day (1997)
Focus In Time (1996)
Blues Hearts (1994)
Puccini's Café (1993)
The Noise Of Art (1990)
Heartware (1987)
From The Basement (1984)
Can't Stand Noise (1983)
It Could Happen To You (1982)
Pleasure Point (1982)
Oil In The Family (1981)
3 (1979)
Live (1978)
Aranjuez (1978)
Jan Akkerman (1977)
Tabernakel (1974)
Profile (1972)
Talent For Sale (1968)

2011 is het jaar waarin Jan Akkerman precies een halve eeuw geleden zijn eerste single uitbracht, het door de toen 14-jarige Amsterdammer zelf gearrangeerde “Melody in F” van Arthur Rubenstein. In de jaren daarna volgden een rijk gevulde discografie, een volle concertagenda en beleefde hij zowel artistiek als commercieel succes met Brainbox en Focus. Nadat hij laatstgenoemde band had verlaten, maakte hij een tiental interessante en avontuurlijke soloplaten. Elke plaat had een ander geluid. Zoals bijna acht jaar geleden, toen Akkerman verraste met “C.U.”: een album gemaakt met Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen van Soulvation. Geïnspireerd door jazz, blues, (progressieve) rock en natuurlijk gipsyswing in de stijl van Django Reinhardt, liet de gitarist zijn spel vermengen met elektronische beats en puike begeleiding van zijn eigen band. Net als bij zijn andere albums kon de cd rekenen op uiteenlopende reacties.

Op zijn nieuwe album “Minor Details” heeft Akkerman de touwtjes weer zelf in handen. Dat heeft geresulteerd in veertien songs, waarin hij wordt begeleid door Wilbrand Meischke (bas), Marijn van den Berg (drums) en Coen Molenaar (toetsen). Net zoals hij dat begin jaren tachtig en negentig deed, gaat Jan terug naar de basis en dat brengt het beste in hem naar boven. Het relaas is in zijn eigen woorden te lezen aan een zijde van het uitklapbare hoesje. De opnamen vonden plaats in zijn eigen studio, waarbij zijn bandleden de partijen vervolgens toevoegde en Akkerman zelf de mix maakte. In bijna tachtig minuten domineert zijn gitaarspel, zowel akoestisch als elektrisch, de meeste composities, die goed in het gehoor liggen en alle een duidelijke kop en staart hebben. Experimenten zoals op “C.U.” zijn ditmaal achterwege gelaten en dat geeft de cd een ontspannen en natuurlijk karakter. Opener Free Wheeling is zo’n stuk dat, net als het titelnummer nummer zes op de cd – blijft hangen en de luisteraar meteen laat meefluiten. Muzikale diepgang klinkt door in stukken als Searching For Angela en Love Train en dan met name in de verschillende gitaarpartijen. Zoals op voorgaande soloplaten laat Jan horen nog steeds een kei te zijn in harmoniëren en heeft hij de beste timing die je je als gitarist kan wensen.

Toetsenist Molenaar, drummer Van den Berg en vooral bassist Meischke voelen Akkerman uitstekend aan; dat kan ook niet anders na jaar in jaar uit samen optreden. De drie musici krijgen alle ruimte van de componist, waarbij de ene solo net iets meer geslaagd is dan de andere. Als speciale gast speelt trompettist Erik Vloeimans op twee nummers mee. Joy schreef Akkerman een paar jaar geleden al voor het New Cool Collective, maar klinkt op “Minor Details” eigenzinniger en waarin een zeer melodieuze Vloeimans een belangrijke bijdrage levert (inclusief een Miles Davis-achtige blow-out aan het einde!). Dat geldt ook voor The Arrogant Frogs, dat begint met een duet voor gitaar en trompet en zich ook ontwikkelt tot een stuk waarop geen stempel geplakt kan worden. Dit is geen blues, jazz, rock of pop, maar een nummer dat enkel de zo herkenbare muzikale handtekening van Akkerman kan dragen.

De cd herbergt in Mena Muria (Moluks voor ‘één voor allen, allen voor één’) nog een waardig slot: een stuk dat moeiteloos past in het rijtje van Akkerman-standards, zoals Prima Donna, Skydancer, Just Because en zelfs House Of The King. Meeslepend, puur en met ontzettend veel gevoel gespeeld.

“Minor Details” is een lange en evenwichtige cd met veel gezichten en invalshoeken. Een plaat waarmee Akkerman laat horen nog niets van zijn krachtige gitaarspel te hebben ingeboet en die tevens aantoont dat hij als componist nog steeds prachtige dingen schrijft.

Wouter Bessels

Koop bij bol.com

Send this to a friend