Jarre, Jean Michel

Live In Your Living Room

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Frankrijk
Label: EMI
Website: www.jarre.net & www.jeanmicheljarre.com
MySpace: www.myspace.com/jeanmicheljarre
Progwereld Interview
Tracklist
cd:
Oxygene (Part I)
Oxygene (Part II)
Oxygene (Part III)
Oxygene (Part IV)
Oxygene (Part V)
Oxygene (Part VI)
dvd:
(Prelude)
Oxygene (Part I)
Oxygene (Part II)
Oxygene (Part III)
(Variation I)
Oxygene (Part IV)
(Variation II)
Oxygene (Part V)
(Variation III)
Oxygene (Part VI)

Extra's:   
het album "Live In Your Living Room"
het album "Live In Your Living Room" 3D
behind the scenes
instrumenten introductie
3D gallerij
Jean Michel Jarre: Memory Moog, AKS, VCS3, RMI Harmonic Synthesizer, Digisequencer,ARP2600, Eminent 310, Moog Liberation, Theremin, Ribbon Controler Doepfer, Small Stone Pedal, Electric Mistress Pedal

Met medewerking van:

Dominique Perrier: toetsen
Francis Rimbert: toetsen
Claude Samard: toetsen, drummachine
Oxygene [Live In Your Living Room] (2007)
Teo & Tea (2007)
Solidarnosc Live dvd (2005)
Jarre In China dvd (2005)
Aero (2004)
Geometry Of Love (2003)
Sessions 2000 (2003)
Metamorphoses (2000) 
Oxygene 7-13 (1997)
Chronology (1993)
Waiting For Cousteau (1990)
Revolutions (1988)
Rendez-vous (1986)
Zoolook (1984) 
Magnetic Fields (1981) 
Equinoxe (1978)
Oxygene (1976)

Ook pioniers kijken wel eens terug. Een pionier zoals Mike Oldfield doet dat met grote regelmaat naar zijn welbekende belletjes, de Duitse mannen van Kraftwerk deden het al jaren geleden (“The Mix” uit 1991) maar de Franse instrumentalist Jean Michel Jarre pas de laatste jaren. De eerste keer was met het in 2004 uitgekomen “Aero” wat een album was van de man’s bekendste werkjes in een modern jasje, maar het echte terugkijken is door middel van het pretpakket wat luistert naar de naam “Oxygene (Live In Your Living Room)” eind 2007 pas goed begonnen.

De op 24 augustus 1948 geboren Jarre is met muziek grootgebracht. Zijn vader was namelijk niemand minder dan Maurice Jarre die een zeer grote bekendheid geniet dankzij zijn soundtracks voor vele films. De bekendste werkjes van pa Jarre is de muziek behorende bij grote Hollywood producties als Ghost, Lawrence Of Arabia en Doctor Zhivago. Al moet er bij vermeld worden dat vaders meer in Hollywood zat dan dat hij zich over zijn zoon ontfermde. De kleine Jean Michel (in zijn paspoort staat er een streepje tussen beide voornamen, maar dat heeft hij in de loop der jaren laten vallen) werd door zijn moeder naar verschillende pianoleraren gebracht, maar de echte liefde voor muziek vond hij in de jazzclubs van Parijs alwaar hij onder andere genoot van jazz legendes John Coltrane en Chet Baker. Het besef dat hij echt iets wilde gaan doen met muziek kwam door de fascinatie die hij ondervond voor de eerste synthesizers die hij te zien kreeg. Het geluid van de EMS VCS 3 en de Moog Modular deed Jarre beseffen dat hij niks anders meer wilde dan muziek met deze magische kasten maken. Zo gezegd zo gedaan en de goede man verbaasde de wereld in 1977 met de wereldwijde release van “Oxygene” welke in 1976 in Frankrijk het levenslicht al had gezien. Ter ere van het 30-jarig jubileum van “Oxygene” is besloten om hier een muzikaal feestje van te maken.

Deze vernieuwde versie wordt in maar liefst drie verschillende configuraties op de markt gezet. Allereerst de gewone cd, ten tweede de cd met een dvd en ten derde (en meest uitgebreide) de cd met een dvd met hierop een zeer groot 3D gedeelte. Aangezien Progwereld pretendeert de grootste en meest uitgebreide Nederlandstalige symfonische site te zijn is het natuurlijk vanzelfsprekend dat de luxe editie hier besproken wordt.

Allereerst de cd die de subtitel “New Master Recording” heeft meegekregen. De cd is vrijwel hetzelfde als de originele versie. Jarre heeft de cd met dezelfde instrumenten als toen opnieuw ingespeeld. Er is vrijwel geen verschil te horen behalve dat het geluid aanzienlijk beter is. Veel warmer en gedetailleerder dan de ietwat kille eind jaren ’70 productie. De cd duurt wel ietsje langer dan het origineel. Dit komt doordat er wat kleine (minimale) soundscapes zijn toegevoegd om het album wat vloeiender te laten verlopen. Verwacht dus geen spectaculair vernieuwde arrangementen op de cd versie. De dvd van “Oxygene” heeft als subtitel “Live In Your Living Room” meegekregen en dat is niet voor niets. Het oude album is namelijk live en direct opgenomen in een studio in het Belgische Lint. Met behulp van zijn kameraden Dominique Perrier, Francis Rembert en Claude Samard en alle originele instrumenten, wordt het album live uitgevoerd. Je krijgt dus een kijkje in de keuken die Jean Michel Jarre heet. Deze versie van “Oxygene” duurt ook weer langer dan de vernieuwde cd versie. Er zijn zelfs wat extra tracks gecreëerd. Ook dit zijn vooral soundscapes met een speciale vermelding voor Variation III welke van een prachtige schoonheid is. Het is leuk om te zien hoe Jarre van synthesizer naar sequencer en weer terugschiet. Het geluid wat hierbij geproduceerd wordt is voor iedere audiofiel om te likkebaarden. Het werkje heeft duidelijk aan aantrekkingskracht gewonnen ten opzichte van de “normale” stereo mix. Er is veel maar dan ook écht veel meer aan subtiliteit gewonnen met de 5.1 mix. Sterker nog, het lijkt wel een 17.1 mix want uit elk hoekje van de kamer lijkt een geluidje te komen. Het echte livegevoel ontbreekt natuurlijk omdat de ‘band’ nu eenmaal zonder publiek in een studio staat en de heren zijn vooral in hun apparaten te vinden zonder zich om de camera’s te bekommeren, maar het gebodene is dusdanig interessant dat er elke keer wel een ander detail te vinden is.

Jean Michel moet gedacht hebben: ‘als ik als pionier terugkijk dan doe ik het wel met iets van de toekomst’. Het al eerder gememoreerde 3D gedeelte is namelijk het concert in de Belgische studio, enkel dan op 3D formaat. Door dit formaat word je gedwongen om een afzichtelijke bijgeleverde 3D bril te dragen (u weet wel, eentje met een blauw en een rood glas) om de 3D opname het best tot zijn recht te laten komen. Ik moet zeggen, het is leuk om een keer gezien te hebben maar echt zo spectaculair zoals het wordt aangekondigd is het zeker niet. Dit komt waarschijnlijk ook omdat de presentatie van de vier heren over het algemeen vrij statisch is waardoor de kracht van 3D niet geheel uitgebuit wordt. Naar het schijnt is ook regisseur Steven Spielberg erg geïnteresseerd in deze vorm van opnemen en het lijkt mij dat een actie- of avonturenfilm veel beter tot zijn recht komt met deze opname techniek. Bovendien is het natuurlijk ook schrikken voor buren en huisgenoten als ze je betrappen met zo’n brilletje op de neus.

Extra’s:
Het leukste extraatje op de dvd is waar Jean Michel Jarre al zijn verschillende synthesizers, sequencers en andere instrumentaria voorstelt. Je waant je als een kind in de snoepwinkel dat echt niet weet waar hij allemaal kijken moet. Jarre zet alle apparaten even aan en laat horen wat er allemaal mogelijk is met deze apparaten. Het Engels van Jarre is na al die jaren nog steeds op een “Allo Allo” niveau maar dat mag de pret zeker niet drukken. Verder is er een kleine ‘making of’ te vinden en een gedeelte waar je de 3D beelden krijgt te zien die op het scherm getoond worden tijdens het reguliere gedeelte. Dat wil zeggen allerlei ballen, kubussen en spiralen die je tv in en uit vliegen. Eigenlijk een leukere en vooral duidelijkere 3D presentatie dan het “live In Your Living Room” gedeelte. Hier zie je pas echt de voordelen van deze manier van uitzenden.

Al in de eerste alinea had ik het over een pretpakket en dat wil ik bij dezen herhalen. Door de 3D presentatie laat de Fransman zien dat je ook tijdens het terugkijken nog pionierswerk kan verrichten. Een must have voor iedere electronic music liefhebber en dan bekijk ik het echt niet enkel door een roze bril.

Sander Kok

Send this to a friend