Jeremy

Mystery And Illusion

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: MALS
Website: www.jamrecording.com
MySpace: www.myspace.com/jeremyamorris
Tracklist
The Mystery Train (9:37)
Sky Song (7:47)
Moon Turning Bed (4:00)
Dark Hole (6:53)
High Rider (10:07)
Float Upstream (7:00)
Teardrop Explosion (6:26)
Save Me (7:57)
What Do We Know (3:33)
Mystery And Illusion (7:37)
Jeremy Morris: zang, gitaar, basgitaar, drums, mellotron, piano, synthesizers

Met medewerking van:

Dave Dietrich: drums, percussie
Mystery And Illusion (2008)
The Pearl Of Great Price (2005)
Home In The Sky (2005)
Fruit Tree (2003)
Still Waters (2004)
Kingdome Come (2002)
Salt The Planet (1999)
Celestial City (1997)
Pilgrim's Journey (1995)
Dreams Come True (1993)

 Jeremy Morris is één van die muzikanten die ondanks een enorme staat van dienst voor ons tot op heden verborgen is gebleven. Hij valt dan ook met recht te bestempelen als een ware ‘underground’ artiest. Deze in het jaar 1958 geboren Amerikaanse multi-instrumentalist maakt al jarenlang muziek. Al op zijn 6e begon hij met pianospelen, op zijn 13e kocht hij zijn eerste gitaar en vanaf zijn 15e levensjaar maakte hij deel uit van tal van lokale rockbands.

Het keerpunt in zijn carrière kwam toen zijn vader hem hielp met het bouwen van een eigen studio. Vervolgens leverden uren van muziek schrijven tot een eigen onafhankelijk platenlabel. Wat wil een artiest nog meer zou je zo zeggen? Publiek en (enorme) verkoopcijfers natuurlijk! In ons genre valt dat natuurlijk niet altijd mee, de hele groten uitgezonderd. Vlak Jeremy echter niet uit, want hij weet zijn hoofd, nee zijn hele bovenlichaam, ruimschoots boven water houden. Van elk album laat hij globaal tussen de 1000 en 5000 exemplaren persen, die hij ook allemaal aan de man/vrouw brengt. Blijkt een album opeens goed te lopen dan perst hij er gewoon wat bij. Wanneer je bedenkt dat hij ook nog eens heeft meegewerkt aan tientallen andere albums en daarnaast muziekles geeft, kan geconcludeerd worden dat hij het goed voor elkaar heeft.

Vandaag de dag schrijft Jeremy nog steeds muziek. Dat zal hij over vijf, tien en vijftien jaar ongetwijfeld nog steeds doen. Hij neemt het allemaal op met zijn boezemvriend en drummer Dave Dietrich en brengt die uit via zijn eigen label. Sinds een paar jaar brengt hij zijn muziek echter ook uit via het Russische platenlabel Mals. Van dit label ontvingen wij dan ook zijn nieuwste werk, “Mystery And Illusion”. 

De titel is zeer toepasselijk voor een artiest waarvan op deze website voor het eerst een album besproken wordt, dus over wat voor muziek hebben we het eigenlijk?
Ik hink daarbij eigenlijk op twee gedachten. “Mystery And Illusion” is immers een album met twee gezichten. Enerzijds een vrij hard, zeg maar rockend gezicht en anderzijds een rustig en door elektronisch muziek gedomineerd gezicht. Bij het laatste komt duidelijk zijn liefde voor de muziek van Tangerine Dream naar voren.

Verder is opvallend dat het geluid van gitaar en zang (sterk) is vervormd. Het gitaargeluid resulteert daardoor nog wel eens in een scherp en van melodie gespeend geheel. Met de zang maakt hij het nog bonter. Het geluid is zo vervormd dat men meer dan eens het idee krijgt naar John Lennon te luisteren. Uiteraard is daar niets mis mee en bovendien is het de keuze van de muzikant. Persoonlijk vind ik het jammer, want de man kan volgens mij beter bij zichzelf blijven.

De rockende kant van Jeremy komt tot uiting in de nummers Sky Song met een erg scherp gitaargeluid inclusief gitaarsolo’s met wah-wah geluid. Moon Turning Bed neigt weer naar pure hardrock. Het nummer Dark Hole doet daar niet voor onder. Het is een vrij simpel rocknummer met een herkenbaar terugkerend gitaarthema wat het nummer wel weer makkelijk toegankelijk maakt.

Vanaf High Rider neemt de muziek een behoorlijke wending naar de rustige en meer elektronische kant van Jeremy. Sequencers en met behulp van synthesizer gegenereerde ritmes nemen het heft hier in handen. Het nummer heeft een mooie en meeslepende melodie en refrein en zit vol met synthesizer effecten. Ook de gitaarsolo’s zijn subtieler en daardoor gevoeliger.

Float Upstream gaat eigenlijk op dezelfde rustige en meeslepende voet verder. Ditmaal wordt de elektronische trukendoos opengetrokken. Het is soms net of de muziek achteruit wordt gespeeld, een effect dat men vroeger in het vinyltijdperk zelf kon nabootsen. In Teardrop Explosion zit over de volle speelduur een betoverend elektronisch ritme, wat het nummer een ambient gevoel geeft. 

Met Save Me krijgt de muziek een vrolijke wending. Het up-tempo ritme, de positieve melodie en veel vlottere zang brengt je in een ‘voel je goed’ stemming. Met een verkorte versie zou het nummer zo maar radio-aandacht kunnen krijgen. Diezelfde ‘voel je goed’ stemming heeft het slot- en titelnummer Mystery And Illusion, een nummer dat qua opbouw en melodie sterk aan The Moody Blues doet denken.

Jeremy Morris heeft het zichzelf in zijn zoveelste album niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Indien je niet de moeite en tijd wilt nemen deze zeventig minuten muziek te doorgronden om op waarde te leren schatten, is het beter de muziek van Jeremy Morris te laten voor wat hij was, een “Mystery And Illusion”.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend