Jethro Tull

Jack In The Green

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Eagle Vision
Website: www.jethrotull.com
Tracklist
Rockpop in concert 1982:
Hard Times
Pussy Willow
Heavy Horses
Jack In The Green
Keyboard Solo
Sweet Dream
Aqualung
Locomotive Breath
Cheerio
Rocksummer 1982:
Hunting Girl
Out In The Green 1986:
Thick As A Brick
Black Sunday
Improvisation II
Too Old To Rock 'n Roll, Too Young To Die
Live 1993:
My Sunday Feeling
So Much Trouble
Beat Club 1970-1971:
With You There To Help Me
Nothing Is Easy
Ian Anderson: zang, fluit, gitaar
Martin Barre: gitaar
en vele anderen ...
The Best Of Acoustic (2007)
The Jethro Tull Christmas Album (2003)
J-Tull.com (1999)
Roots To Branches (1995)
Nightcap (1993)
A Little Light Music (1992)
Catfish Rising (1991)
Rock Island (1989)
20 Years Of Jethro Tull (1988)
Crest Of A Knive (1987)
Under Wraps (1984)
Broadsword And The Beast (1982)
A (1980)
Stormwatch (1979)
Bursting Out - Live (1978)
Heavy Horses (1978)
Songs From The Wood (1977)
Too Old To Rock & Roll: To Young To Die! (1976)
Minstrel In The Gallery (1975)
Warchild (1974)
A Passion Play (1973)
Living In The Past (1972)
Thick As A Brick (1972)
Aqualung (1971)
Benefit (1970)
Stand Up (1969)
This Was (1968)

Ja, dáár zaten we net op te wachten. Een dvd van Jethro Tull! Nu de groep rondom fluitist/zanger/fulltime clown Ian Anderson de wereld rondtrekt in uitverkochte zalen, maar op studiogebied opmerkelijk stil is, komt de ene platenmaatschappij na de andere met verzamelaars, remasters, dvd’s en heruitgaven. Het is het bewijs dat Jethro Tull anno nu nog steeds garant staat voor inkomsten en volle zalen immer met hun podiumpresentatie kan verwonderen.

Stout
Het is ook wel terecht, eerlijk gezegd. Wat Ian Anderson gedurende de veertig jaar met zijn groep heeft neergezet, verdient niets minder dan een standbeeld. Altijd dwars tegen de tijdsgeest, de verwachtingspatronen en modernisme instromend, weet de muziek van Jethro Tull ook in deze tijd nog nieuwe fans te betoveren. De heerlijke stem van Anderson, in combinatie met een folk- en klassiek gevoel voor instrumentatie en uiteraard zijn voortreffelijke fluitspel, zijn daar debet aan.
De muziek van Jethro Tull brengt ook elke keer een glimlach op mijn lippen. Ook bij het inschuiven van deze dvd zie ik weer die aanstekelijke grijns van Anderson, en voel ik me samen met hem een beetje stout. Wat een heerlijke boef is het toch ook! Zeker in het gedeelte van het Rockpop Concert uit 1982, uit de toer van “The Broadsword And The Beast” is de bebaarde en met wilde haren getooide raszanger in topvorm. Met zijn grote, uitpuilende ogen bespeelt hij het publiek en dirigeert hij de band als de dictator die hij is. Toch zou hij niks zijn zonder zijn side-kick Martin Barre. Deze gitarist wordt weliswaar erkend als één van de beste gitaristen ter wereld, hij wordt in de band net zo kort gehouden als Kirk Hammett in Metallica. Met het verschil dat Barre het allemaal best vindt: het is een goed betaalde baan (Barre is net als Anderson Multi-muljonair).

Zoals ik zei, tijdens het uitverkochte concert in 1982 in Duitsland, opgenomen voor de tv overigens, was de band in topvorm. Ik herken volgens mij Dave Pegg (ex-Fairpoint Convention) op bas, en het moet zo’n beetje de enige toer zijn voor drummer Gerry Conway, die niet lang daarna alweer zijn biezen zou pakken. Jammer, wat uit de opnamen blijkt dat het een voortreffelijke drummer is, feitelijk veel beter dan zijn opvolger Douanne Perry. Op toetsen vinden we Peter-John Vettese, die halverwege een geweldige piano- en synthesizersolo weggeeft, die middels het stuwende drumwerk van Conway overgaat in een weergaloze versie van Sweet Dream.

Tijdloos
De dvd bevat dus allemaal live-opnamen uit Duitsland, één van de landen waar Tull al vroeg doorbrak en nog immer een zeer groot publiek kent. Het concert uit 1982 is het langst en hoewel de setlist wat voorspelbaar is, vlamt de band zoals altijd. Leuk tijdsplaatje, maar tijdloze muziek. En hoewel één van kritiekpunten van Tull altijd is geweest dat men elk concert hetzelfde speelt, kan ik ook weer niet genoeg krijgen van de zoveelste uitvoering van Locomotive Breath en Aqualung.
Tijdens een openlucht-concert in 1986 vinden we daarna Hunting Girl, in een eveneens uitstekende versie. Jammer dat van dat concert niet meer op de dvd staat. Het blijkt de toer na “Under Wraps” te zijn, te zien aan het drumstel van Perry, en ik had graag enkele tracks van die klinisch opgenomen plaat in een live-setting gezien.
Waarom het volgende gedeelte ‘Out In The Green’ heet is me onduidelijk, maar het eveneens uitstekende gedeelte geeft ons een vrij lange edit van Thick As A Brick, het zoetsappige Too Old To Rock ’n Roll, Too Young To Die en een vertolking van één van mijn favorieten van de groep, het van “A” afkomstige Black Sunday, een zalig nummer om te proberen méé te zingen.

Hoogtepunten
Dan volgen twee verrassingen die alleen al de aanschaf van de dvd waard maken: de in een luxe zakendiner-achtige zaal opgenomen versies van My Sunday Feeling en So Much Trouble. Hoewel beide nummers juist het bluesy gevoel van “This Was” beetpakken, geldt dit wel als één van hoogtepunten van de dvd. Wat goed!
Des te groter is de verrassing als daarna nog twee studio-opnamen volgen uit begin jaren zeventig. De opnamen (beide in kleur) zijn van uitstekende kwaliteit en bewijzen alleen maar Tull nooit beter is geworden, maar altijd al ontzettend goed was.

Concluderend kan ik stellen dat – hoewel het een nutteloze uitgave lijkt – deze dvd met schijnbare kliekjes onbetwist een aanrader is. De live-opnamen zijn zonder enige uitzondering van hoge kwaliteit, het spelplezier aanstekelijk zoals je van de groep verwacht en de geluidskwaliteit meer dan goed. Bepaald geen schande om deze in huis te halen!

Markwin Meeuws

Send this to a friend