Jethro Tull

The Best Of Acoustic

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: EMI
Website: www.j-tull.com
Tracklist
Fat Man (2:51)
Life Is A Long Song (3:17)
Cheap Day Return (1:22)
Mother Goose (3:52)
Wond'ring Aloud (1:54)
Thick As A Brick [Edit No. 1] (3:02)
Skating Away [On The Thin Ice] (4:10)
Cold Wind To Valhalla [intro] (1:29)
One White Duck (4:37)
Salamander (2:51)
Jack In The Green (2:29)
Velvet Green (6:02)
Dun Ringill (2:41)
Jack Frost And The Hooded Crow (3:22)
Under Wraps 2 (2:14)
Jack-A-Lynn (4:56)
Someday The Sun Won't Shine (2:00)
Broadford Bazaar (3:38)
The Water Carrier (2:56)
Rupi's Dance (3:00)
A Christmas Song (2:49)
Weathercock (4:20)
One Brown Mouse [live] (3:40)
Pastime With Good Company [live] (4:13)
Ian Anderson: fluit, akoestische gitaar, mandoline, percussie
Martin Barre: akoestische gitaar

Met medewerking van:

o.a.
Barriemore Barlow: drums, klokkenspel, percussie
Gerry Conway: drums
John Glascock: bas
David Palmer: toetsen, orgel
Dave Pegg: bas, mandoline
The Best Of Acoustic (2007)
The Jethro Tull Christmas Album (2003)
J-Tull.com (1999)
Roots To Branches (1995)
Nightcap (1993)
A Little Light Music (1992)
Catfish Rising (1991)
Rock Island (1989)
20 Years Of Jethro Tull (1988)
Crest Of A Knive (1987)
Under Wraps (1984)
Broadsword And The Beast (1982)
A (1980)
Stormwatch (1979)
Bursting Out - Live (1978)
Heavy Horses (1978)
Songs From The Wood (1977)
Too Old To Rock & Roll: To Young To Die! (1976)
Minstrel In The Gallery (1975)
Warchild (1974)
A Passion Play (1973)
Living In The Past (1972)
Thick As A Brick (1972)
Aqualung (1971)
Benefit (1970)
Stand Up (1969)
This Was (1968)

Er zijn al verschillende verzamelaars van Jethro Tull op de markt gebracht, maar nog niet eentje had als onderwerp enkel ‘Akoestisch’. Dat is op zich vreemd want de muziek die Jethro Tull sinds jaar en dag voorschotelt is altijd erg akoestisch georiënteerd. Platenmaatschappij EMI vroeg Tull’s boegbeeld Ian Anderson om eens een mooie selectie met enkel de volledig akoestische tracks te maken, en dit onder de noemer van “The Best Of Acoustic” op cd uit te brengen. Aangezien de eerste plaat van Jethro Tull “This Was” al in 1968 verscheen en sindsdien de groep altijd productief gebleven is, bleek dit een aardige taak waarmee Anderson opgezadeld werd. Die taak werd nog groter toen duidelijk was dat het voor EMI geen probleem zou zijn dat er ook een aantal nummers uit het minder bekende solo-werk van Ian Anderson gekozen mocht worden. Dat liet de charismatische zanger / fluitist zich geen twee keer zeggen en dit alles resulteerde in een bomvolle (24 nummers!!) akoestische verzamel cd.

Anderson heeft er wijselijk voor gekozen om het album chronologisch te rangschikken. Te beginnen met een werkje (Fat Man) van Jethro Tull’s tweede album “Stand Up” en om het officiële gedeelte te eindigen met twee werkjes (A Christmas Song en het schitterende Weathercock) van het kerst album dat in 2004 verscheen. Als bonus zijn er nog twee nummers aan toegevoegd welke nog nimmer uitgebracht zijn, namelijk One Brown Mouse en een live versie van Pastine With Good Company om zo ook de Tull verzamelaar nog te vriend te houden. Gelukkig heeft Anderson er voor gekozen om niet enkel de wat bekendere nummers te kiezen, maar ook voor de wat onbekendere albumtracks. Zo staan er ook wat liedjes op die enkel op eerdere verzamelaars te vinden waren, zoals het zeer prettige Jack Frost And The Hooded Crow (dit nummer uit 1982 is overigens ook kerst gerelateerd) en het kippenvelopwekkende, van de 25 jarige jubileum cd gehaalde Jack-A-Lynn. De soloperiode van Ian Anderson is met twee nummers vertegenwoordigd. Als eerste kom je het met wereldmuziek doordrenkte nummer The Water Carrier (van het album “The Secret Language Of Birds”) tegen. Van Anderson’s meest fraaie solo cd “Rupi’s Dance” is het gelijknamige nummer op deze niet geplugde verzamelaar geperst.

Naast wat onbekender werk valt er natuurlijk ook te genieten van enkele klassiekers van de band. Zo staan er van het meesterwerk “Aqualung” maar liefst drie nummers op deze cd. Met Cheap Day Return, Mother Goose, Wond’ring Aloud geeft dat een uitstekend beeld van wat je verder van deze plaat kan verwachten. Verder is de intro van dé andere Jethro Tull klassieker “Thick As A Brick” aanwezig alsmede de live favorieten Skating Away (On The Thin Ice) (“Warchild”) en Jack In The Green van “Songs From The Wood”. Voor je het weet ben je alle 24 nummers gepasseerd en zit je nog na te genieten van alle talent die deze band in al die jaren wist voort te brengen. Het voor de band kenmerkende folkgeluid komt prachtig uit op deze cd. Als je dat zo eens terugbeluistert is het toch vreemd om te constateren dat de band met zijn opvallende geluid eigenlijk een beetje in de vergetelheid is geraakt, terwijl andere stokoude bands nog grote zalen tot de nok toe vol krijgen.

Als je nog niks van Jethro Tull in je bezit hebt dan is dit de ideale starter. Dit uitstekend samengesteld carrière overzicht geeft je een perfect beeld van wat Jethro Tull eigenlijk is. Natuurlijk zijn dit enkel de akoestische nummers maar als introductie voldoet deze verzamelaar aan alle kwalificatienormen.

Sander Kok
Koop bij bol.com

Send this to a friend