Orsi, John

A Room For The Night

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Vernogde Staten
Label: It's Twilight Time
Website: http://www.itstwilightmusic.com/
Luisteren kan via: http://www.overflower.com/
Tracklist
Crescent Park (2:36)
Hodges' Lodge(4:17)
Jaldi (2:26)
Togetherness (2:30)
Companion Wheel (1:39)
Two Trains Passing In The Night(9:39)
John Orsi: toetsen, percussie, tapes
A Room For The Night (2012)
Surface And Features (1989)

Knitting By Twilight en Incandescent Sky slagwerker John Orsi bouwt zo langzamerhand zijn eigen muzikale wereld, een koninkrijk vanwaar ons om de zoveel tijd muzikale berichten bereiken. Dit keer betreft het een ep vol werken die Orsi in zijn eentje heeft gemaakt.

De stukken zijn minder uitgekiende composities dan vondsten, van die stukken die ontstaan als een man in zijn eentje in de studio gaat zitten knutselen. Het zijn meer muzikale schilderijtjes van abstract allooi dan liedjes met een kop en een staart, meer soundtracks van dromerige films dan pakkende meezingers.

Zoals de maker al aanbeveelt, luistert deze muziek het fijnste weg tussen de schelpen van een goede koptelefoon. De stukken staan scheef van de geluidsampletjes, een soort hoorspelen zonder tekst. Zo ontstaat een sfeer waarin je even afstand neemt van je dagelijkse besognes en een licht ouderwetse wereld binnenstapt. De geluiden sluiten tamelijk naadloos aan bij de nostalgische plaatjes die op de hoes prijken, van die cartoons waar Glen Baxter een licht ironische tekst bij verzint. Zo is Two Trains Passing In The Night, verreweg het langste stuk van de plaat, in feite een pulserende synthesizerklank in combinatie met wat percussie op metalen instrumenten en het geluid van treinen. Op papier lijkt het misschien wat weinig, maar het resultaat is absoluut hypnotiserend en in de verte vergelijkbaar met de filmische muziek van drummer Terry Bozzio.

Hodges’ Lodge bestaat uit van de minimal music geleende pianoloopjes, wat ogenschijnlijk willekeurig getik en gerammel (sambaballen!) en het geluid van radio’s, vliegtuigen, kinderen, machines en nog veel meer. In Jaldi hoor ik iets dat het midden houdt tussen een nare boormachine en oriëntaals gezang. Zo is er in elk stuk heel veel te beleven en hoewel het muzikaal allemaal weinig om het lijf heeft is het wel een fascinerende ervaring.

Orsi staat met deze plaat verder af van progressieve muziek die normaal het onderwerp van onze site is, verder ook dan met zijn bekendere gezelschappen Knitting By Twilight en Incandescent Sky. Desalniettemin is “A Room For The Night” het zoveelste geslaagde, avontuurlijke album in een groeiende serie interessante en ronduit schitterend vormgegeven producties.

Erik Groenweg

Send this to a friend