Wesley, John

A Way You'll Never Be

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: InsideOut Music
Website: www.john-wesley.com en www.facebook.com/johnwesleyofficial/
Tracklist
by the light of a sun (5:32)
a way you’ll never be (7:18)
to outrun the light (7:07)
the revolutionist (5:57)
nada (5:41)
the silence in coffee (5:09)
unsafe space (4:17)
sun.a.rose (6:44)
epic (4:51)
pointless endeavors (03:38)
John Wesley: Zang, Gitaar
Sean Malone: Bas
Mark Prator: Drums
a way you’ll never be (2016)
disconnect (2014)
the lilypad suite (2011)
Shiver (2005)
Chasing Monsters (2002)
The Emperor Falls (1998)
The Closing of the Pale Blue Eyes (1995)
Under the Red and White Sky (1994)

John Wesley is bij de meesten van ons bekend als de gitarist links op het podium tijdens Porcupine Tree optredens. Hoewel eigenlijk geen vast bandlid, was hij er wel altijd bij tijdens de talloze optredens, die ik bezocht en paste hij naadloos in de Porcupine Tree performance. Wat daarbij wellicht voor sommigen wat onderbelicht is gebleven, is de solocarrière die nu uitmondt in zijn achtste album alweer: “A Way You’ll Never Be”. Volgens de promosheet is het gebruik van de kleine letters (evenals bij eerdere albums als “Disconnect” en “The Lilypad Suite” doelbewust, maar waarom daarvoor gekozen is blijft onvermeld.

Vermelde invloeden bij dit tien tracks/ruim 56 mintuten klokkende album: Rush, Pink Floyd en Porcupine Tree. Behalve op cd wordt het album ook uitgebracht op vinyl verdeeld over drie kanten, waarbij kant vier is voorzien van een ets.

Het album gaat voortvarend uit de startblokken met By The Light Of A Sun (ook weer in kleine letters); een lekkere stevige opener met heerlijk gitaarwerk, dat sterk aan Porcupine Tree doet denken. De direct daarop volgende titeltrack A Way You’ll Never Be trekt die lijn door in combinatie met een Rush sausje.

En hiermee is de toon van dit album eigenlijk wel gezet, al moet wel opgemerkt worden dat de Porcupine Tree invloeden het geheel wel overheersen en dat is beslist overigens geen schande.

Op dit album kiest John Wesley dus voor zijn wat donkerder kant met stevig gitaarwerk met composities die voldoende afwisseling bieden en de aandacht weten vast te houden. Vooral Porcupine Tree liefhebbers zullen het geheel beslist weten te waarderen. “A Way You’ll Never Be” kent eigenlijk weinig zwakke momenten, al zal de luisteraar tevergeefs wachten op pareltjes als Mary Will, Disconnect, The Emperor Falls of Star, die op eerdere albums terug te vinden waren.

Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat dit album geen hoogtepunten kent. Composities die er wat mij betreft op dit album uitspringen zijn Nada, Sun A Rose en Pointless Endeavors; wat tragere nummers waar de drums en baslaag extra goed uitkomt en het voortreffelijk gitaarwerk prima ondersteunen.

Clemens Leunisse
Koop bij bol.com

Send this to a friend