Downes, Geoffrey & John Wetton

Icon Acoustic TV Broadcast

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Frontiers
Website John Wetton: http://www.johnwetton.com/
Website Geoffrey Downes: http://www.geoffdownes.com/
Tracklist
Heat Of The Moment (4:54)
Voice Of America (3:51)
Let Me Go (6:27)
God Walks With Us (4:39)
Sole Survivor (5:05)
Meet Me At Midnight (2:35)
The Smile Has Left Your Eyes (3:32)
I Lay Down (3:49)
Open Your Eyes (5:20)
Only Time Will Tell (5:07)
Don't Cry (4:01)
In The End (4:44)
There In Your Bed (2:06)
Geoffrey Downes: toetsen, piano
John Wetton: zang, bas
Met medewerking van:
Steve Christey: drums
Annie Haslam: zang op In The End
Ian McDonald: fluit
Hugh McDowell: cello
John Mitchell: akoestische gitaren
Mike Stobbie: toetsen
Icon II Rubicon (2006)
Icon Live, Never In A Million Years (2006)
Acoustic TV Broadcast (2006)
Heat Of The Moment 2005 EP (2005)
Icon (2005)

Er zijn van die zekerheden in de prog. Eentje daarvan is dat John Wetton en Geofrey Downes op regelmatige tijden elkaar weer tegenkomen en dan samen wat moois uitbroeden. In het jaar 2005 werd onze favoriete muziekstroming verblijd met een volwaardige cd van het koningskoppel. “Icon” deed het zo goed in de verkoop dat het bloed weer kroop waar het al een tijdje niet geweest was. De beide heren gingen weer samen optreden en al snel na de release van de cd lag er al een (weliswaar korte) opvolger klaar. De ep “Heat Of The Moment” was een manier om aan iedereen te laten zien dat de muziek van Asia, met andere arrangementen, weer helemaal bij de tijd was. Het duo bleek er zoveel plezier in te hebben om weer met z’n tweeën de studio en sommige podia te delen, dat er een speciale gebeurtenis werd gepland.

Een tv-studio werd geboekt, wat oude makkers gebeld en een setlist samengesteld. Er werd wat opnameapparatuur geronseld en het geheel werd opgenomen en zie hier het resultaat. Om twee redenen is deze live-plaat een bijzonder geval. Ten eerste omdat het geen bombastisch geheel is, zoals we dat kennen vanuit de Asia catalogus, maar een akoestische show. Ten tweede is het vrij bijzonder dat er geen publiek bij het optreden aanwezig was. Aangezien Wetton zelf al een aantal akoestische optredens vereeuwigd had, wist ik al wat ik enigszins kon verwachtten maar daardoor wist ik ook dat het de moeite waard moest zijn. Na ruim 35 jaar in de top van de symfo te hebben gebivakkeerd, is het warme stemgeluid van Wetton geenszins aangetast door vadertje tijd of door de genotsmiddelen die Wetton in de loop der jaren met enige regelmaat tot zich nam. Voor sommigen misschien een gewaagde uitspraak, maar ik durf toch wel te stellen dat John één van de mooiste stemmen in de door ons zo gelauwerde symfostroming heeft.

De gastmuzikanten op deze schijf zijn zeker ook niet de minsten. Leadgitarist is niemand minder dan Arena/Kino muzikant John Mitchell. Erg onverwacht is dit niet aangezien Mitchell al jaren deel uitmaakt van het gezelschap dat Wetton bijstaat tijdens zijn solowerk. Ook de aanwezigheid van ex-Renaissance zangeres Annie Haslam is geen verrassing. Het duet In The End dat ze op “Icon” opnam, was al goed voor een flinke portie kippenvel. Dus daarom is het alleen maar te prijzen dat ze samen met Wetton en Downes, weliswaar voor maar één nummer, ook op de akoestische toer gaat. Ook met fluitist Ian McDonald (o.a. King Crimson, Foreigner) was al eerder samengewerkt op McDonald’s soloplaat “Drivers Eyes”. Verrassender is echter de aanwezigheid van oud Electric Light Orchestra medewerker Hugh McDowell op het podium. Nadat Hugh ook al op de studioversie te horen was, is hij nu dus ook op het live-gedeelte te bewonderen. Deze cellist ondersteunt op prachtige wijze met zijn warme geluid de toetspartijen van Downes. Wie had in 1982 kunnen denken dat een nummer als Sole Survivor door toedoen van een cello een geheel nieuwe klankkleur zou krijgen.

De cd wordt vrijwel geheel gevuld met werkjes van “Icon” en met de Asia krakers van weleer. Zo wordt er van de grootste Asia hit Heat Of The Moment een schitterende ingetogen versie opgevoerd. Ik had altijd het gevoel dat dit nu niet bepaald het sterkste nummer was uit de Asia collectie, maar zo zonder opsmuk blijkt het toch ineens een ijzersterke compositie te zijn. Andere Asia hits die opgevoerd worden, zijn onder andere het aan Brian Wilson opgedragen Voice Of America, Open Your Eyes, Don’t Cry en mijn persoonlijke favoriet The Smile Has Left Your Eyes. Niet enkel de oudjes blijken perfect in het akoestische jasje te passen, ook het recente werk is geschikt voor deze benadering. Het nummer Let Me Go bleek op het album “Icon” het dichtst bij het oude vertrouwde Asia geluid te liggen. Op de “Heat Of The Moment – 05” ep kon je van Let Me Go al een andere versie vinden, maar deze versie is nog beter. De prachtige orkestrale intro loopt over in een nummer vol met stuwend baswerk. Alles zit er nog in, enkel dan wat minder vol van geluid. Dit komt omdat Downes niet zijn hele toetsenarsenaal aanspreekt, maar enkel de piano. Wetton zingt als een jonge God en Hugh McDowell doet de rest. Verder kom je op deze dertien nummers tellende cd ook nog het religieuze God Walks With Us en In The End (met Haslam) van “Icon” tegen. Als bonusnummer is There In Your Bed toegevoegd. De versie is identiek aan de versie zoals die te vinden was op de “Heat Of The Moment -05” ep. Dat is dus jammer maar zeker geen grote smet op de verder voortreffelijke plaat.

Mijn advies na tig keer beluisteren is als volgt: stop met lezen, sluit je computer af, ga als een speer naar de winkel en zorg ervoor dat je deze release zo snel mogelijk in je bezit krijgt. Je zal niet worden teleurgesteld!

Deze cd zal ook als dvd verkrijgbaar worden.

Sander Kok

Send this to a friend