Downes, Geoffrey & John Wetton

Icon Live, Never In Million Years

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Frontiers
Website John Wetton: http://www.johnwetton.com/
Website Geoffrey Downes: http://www.geoffdownes.com/
Tracklist
Pane Bruno (0:49)
The Heat Goes On (5:02)
Only Time Will Tell (4:50)
Voice Of America (4:15)
I Lay Down (4:01)
Days Like These (3:42)
Bolero (2:05)
Meet Me At Midnight (2:28)
Never In A Million Years (4:07)
We Move As One (4:16)
Paradox (0:56)
Let Me Go (5:35)
Don't Cry (5:14)
Open Your Eyes (9:05)
The Smile Has Left Your Eyes (3:54)
Geoffrey Downes: toetsen, piano, achtergrondzang
John Wetton: zang, bas, akoestische gitaar, mondharmonica
Met medewerking van:
Steve Christey: drums
John Mitchell: gitaren, akoestische gitaar, achtergrondzang
Icon II Rubicon (2006)
Icon Live, Never In A Million Years (2006)
Acoustic TV Broadcast (2006)
Heat Of The Moment 2005 EP (2005)
Icon (2005)

 

“Ach nee, weer een live plaat van Wetton en consorten” zal de eerste reactie van velen zijn. Op zich zeker geen vreemde gedachtegang. Als je jezelf een beetje verdiept in het repertoire van Wetton en Asia weet je dat er na elke plaat minstens twee live releases zitten geplakt. Deze dubieuze traditie wordt in 2006 dus voor de volle glorie in ere gehouden. Na het succes van de ‘debuutplaat’ van John Wetton en Asia maatje Geoffrey Downes “Icon” verscheen begin 2006 al het akoestische “Acoustic TV Broadcast” op cd en dvd. Na ongetwijfeld lang beraad heeft platenmaatschappij Frontiers de weg vrijgemaakt voor de volgende live release. Grootste verschil tussen “Acoustic TV Broadcast” en “Never In A Million Years” (want dat is de titel van deze schijf) is het verschil tussen unplugged en plugged.

Wat is er bijzonder aan “Never In A Million Years” ten opzichte van eerdere releases? Nou, eigenlijk best veel! Terwijl de heren normaal gesproken behoorlijk op safe spelen’, is er op deze live cd toch nog wel wat verrassends te vinden. Zo begint de cd met een mondharmonica solo van Wetton. Het is weliswaar geen lange (Pane Bruno duurt nog geen minuut) maar toch een opvallend begin al zeg ik het zelf. Verder prijkt ook het nummer Days Like These op de setlist. Dit van het Asia verzamel album “Then & Now” afkomstige lied staat al sinds 1990 niet of nauwelijks meer op de setlist van één der beide heren. Het tiende nummer van deze cd is ook een behoorlijke surprise. Het zeer rustige We Move As One werd namelijk begin jaren ’80 door de heren geschreven voor niemand minder dan Agnetha Fältskog (zangeres ABBA). Deze fraaie ballade is één van de grootste vergeten Asia pareltjes die vanuit de kelders omhoog zijn gehaald. Grootste verandering ten opzichte van al die tientallen live uitgaven is toch wel het ontbreken van Asia’s doorbraak single Heat Of The Moment. De beslissing om deze doodgedraaide (en gespeelde) bombastische hit een keer te skippen doet mij in elk geval deugt.

In de groepsbezetting is verder niets vreemds te vinden. De gitaarpartijen worden verzorgd door workaholic John Mitchell (u weet wel van o.a. Arena, Kino, Frost, The Urbane, Wetton solo en It Bites) en de drumslagen worden verzorgd door Steve Christey. Beide heren werden voor alle tot nu toe verschenen Icon cd’s en dvd reeds gecontracteerd. Deze live cd is helaas niet op één en hetzelfde podium opgenomen. De concertregistratie is tot stand gekomen vanuit verschillende vereeuwigde optredens. Dit doet het geheel geen goed. Zo hoor je meer en minder enthousiast publiek. Dat is op zich niet zo erg, vervelender is dat de stem van John Wetton tijdens het ene nummer sterker is dan de andere. Dit zorgde tijdens het beluisteren helaas voor de nodige irritaties bij mij. Ook de af- en aankondigingen van Wetton zijn soms nauwelijks te verstaan. Dat dit bepaald niet bijdraagt tot verdere coherentie van deze plaat lijkt mij duidelijk.

De afzonderlijke liedjes worden toch wel goed uitgevoerd. De meeste worden één op één van het origineel nagespeeld, al is er soms ook wel wat ruimte voor improvisatie. Dit komt het duidelijkst naar voren tijdens Open Your Eyes. De Asia klassieker is zelfs behoorlijk opgerekt. De tijdsduur komt maar liefst over de negen minuten heen. Dit komt vooral door het stevige gitaarwerk van Mitchell. Het nummer wordt hierdoor ontdaan van het stoffige imago dat deze song zo langzamerhand wel gekregen had. Een goede keus als je het mij vraagt, ook een goede keus was het om destijds het té bombastische The Smile Has Left Your Eyes te ontdoen van allerlei tierlantijntjes om zo een prachtig ingetogen versie over te houden. Dit houden de heren nu al jaren vol en ook de versie op “Never In A Million Years” is het weer waard om keer op keer te beluisteren.

Is deze cd een must have? Nee dat lijkt mij niet. De echte verzamelaar zal de portemonnee wel weer moeten trekken, maar ja die houden er dan ook al rekening mee vrees ik. Voor de iets minder grote fan zullen de verschillen tussen deze release en andere live cd’s voor een afweging moeten gaan zorgen. Mocht je de verschillen toch interessant genoeg vinden om tot koop over te gaan dan haal je zeker niet de slechtste live Wetton / Downes / Asia plaat in huis, maar ook niet de beste.

Sander Kok

Send this to a friend