Jolly

The Audio Guide To Happiness (part II)

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: InsideOut Music/Century Media Records
Website: www.jollyband.com
Luistermogelijkheid: www.myspace.com/jollyband
Tracklist
Guidance Three (1:44)
Firewell (6:43)
You Against The World (5:11)
Aqualand And The 7 Suns (4:07)
Dust Nation Bleak (5:10)
Golden Divide (5:46)
Guidance Four (1:01)
Lucky (2:38)
While We Slept In Burning Shades (5:17)
Despite The Shell (6:43)
As Heard On Taoe (5:34)
The Grand Utopia (6:19)
Louis Abramson: drums
Anadale: zang, gitaar
Joe Reilly: toetsen
Anthony Rondinone: basgitaar
The Audio Guide To Happiness (part II) (2013)
The Audio Guide To Happiness (part I) (2011)
Forty-Six Minutes, Twelve Seconds Of Music (2009)

Wat mag je verwachten van een album dat de titel “The Audio Guide To Happiness” meekrijgt? Jolly deed de progrockliefhebber met deze albumtitel een flinke belofte in 2009, toen het eerste deel van dit tweeluik uitkwam. Ze kwamen echter goed beslagen ten ijs. In samenwerking met een universiteit en zo’n 5000 proefpersonen werd de muziek gecombineerd met zogeheten binaurale tonen. Deze zorgen ervoor, mits beluisterd door een koptelefoon, dat de hersenen zodanig geprikkeld worden dat de luisteraar een gelukzalig gevoel krijgt. Hoewel het klinkt als een leuke gimmick, heeft het wel degelijk een toegevoegde waarde gegeven aan dit tweeluik. Het belangrijkste aspect, de muziek zelf, was op de eerste plaat gelukkig ook dik in orde, maar uiteindelijk ook niet veel meer dan dat.

Wat is er dan allemaal veranderd in de twee jaar die tussen het uitkomen van beide delen ligt? De band heeft in de tussentijd het nodige ongeluk gekend. Orkaan Sandy verwoestte niet alleen het huis van de drummer, maar ook de daaronder gelegen oefenstudio met zo goed als alle apparatuur van de band. Het is iets wat je niemand toewenst, maar zoals dat vaker gaat met dit soort zaken, heeft het wel degelijk een positieve uitwerking gehad op het geluid van Jolly. Waar de band voorheen wat in het midden van de stroom bleef zitten, heeft de nieuwe plaat iets wat eerst wel eens ontbrak: pit, lekker vreemde uitstapjes en ineens flink wat rode peper in het achterwerk. De lekker stevige rock met progressieve inslag heeft plaatsgemaakt voor een brok energie dat een volledig eigen plan trekt. Jolly heeft intrek genomen in een soort van Bermudadriehoek met als uiteinden Devin Townsend, Meshuggah en de Deftones. Je weet nooit precies waar de band precies op gaat duiken. Ze gaan moeiteloos van Djent-gehak naar zweverig (akoustisch) gitaargeneuzel. You Against The World staat niet alleen bol van smaakvol zangwerk, het wordt ook nog eens opgeleukt met  een reggae-intermezzo dat wonder boven wonder volledig op zijn plaats valt. De melancholiek van Golden Divide maakt plaats voor het optimisme van Lucky. Hekkensluiter The Grand Utopia is een prachtig doorwrocht nummer, waarin de rock-kant van de band goed naar voren komt en waarin toetsenist Reilly zich kan uitleven op progstukjes die op een Ayreon-album ook niet zouden misstaan. Reilly verdient sowieso een pluim voor het toetsenwerk, aangezien hij de muziek continu naar een hoger plan weet te trekken, ook als hij een ondersteunende rol aanneemt.

Met “The Audio Guide To Happiness (part II)” heeft Jolly flinke stappen gezet om uit te groeien tot een topband. Waar de vorige cd af en toe een beetje pretentieus aandeed, lijkt deel twee het bewijs te zijn dat de New Yorkers hun eigen geluid gevonden te hebben. Deze band is op de goede weg en een ieder die ze volgt, kan misschien niet op absoluut geluk rekenen, maar toch zeker op veel luisterplezier met een brede glimlach.

David Nummerdor

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend