Vergoossen, Joost

A Fool's Journey

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: Joost Vergoossen
MySpace: Joost Vergoossen
Tracklist
Bounder (3:34)
Look Into The Light (4:16)
Stringtwister (2:57)
Angel (3:02)
Call It (4:42)
Out Of The Blue (5:40)
Under Construction (3:06)
Don't Shred A Tear (4:44)
Florida Rain (3:49)
A Fool's Journey (7:03)
The 80's Kid (4:29)
Dreamwalker (3:55)
Joost Vergoossen: elektrische gitaren, akoestische gitaar, bas, drums en keyboard programmering, samples
A Fools Journey (2008)
Hit Home (2001)

Na Edward Reekers is gitarist Joost Vergoossen het tweede Kayak lid dat in 2008 een soloplaat uitbrengt. Tot zover de overeenkomsten want verder is het heel andere kost. Waar Reekers een heel leger aan gastmuzikanten tevoorschijn tovert, doet Vergoossen het tijdens “A Fool’s Journey” gewoon allemaal zelf. Een andere groot verschil is dat Kayak zanger Reekers muzikaal gezien niet echt anders doet dan dat hij dat bij Kayak gewend is, dit in tegenstelling tot Vergoossen. Joost Vergoossen baant zich in een kleine vijftig minuten – verdeeld over twaalf nummers – door vrijwel alle gitaarstijlen heen die je maar kunt voorstellen.

Vergoossen heeft zijn gitaargeluid dan ook al flink wat ingezet in de uiteenlopende muziekstijlen. Zo was / is hij naast Kayak onder andere ook te horen op werk en podia van variërende artiesten zoals daar zijn: Ilse Delange, Petra Berger, Het Goede Doel, Jan Akkerman, Wibi Soerjabi en Toto zanger Bobby Kimball. Het geluid wat hij op deze, op een paar samples na, instrumentale plaat laat horen gaat ook alle kanten op. Van rockabilly naar dromerige symfo en van gierende gitaar toonladders richting fusion. Het hele arsenaal wordt dus opengetrokken maar het sterke aan deze cd is dat elk nummer zo zijn eigen thema heeft en je het dus niet allemaal in een paar minuten voor je oren… euh… kiezen krijgt.

De door hem bewierookte gitaarvirtuozen Joe Satriani en Steve Vai hoor je in de drukkere / ruigere nummers sterk naar voren komen, maar ik hoor hier en daar ook invloeden van de melodieuze gitaarsound van  Neal Schon (vooral bekend van zijn werk bij Journey) en zelfs meestertokkelaar Steve Hackett komt voorbij in Under Construction. De meest symfonische stukken zijn het rustige Angel, het Soul Sirkus-achtige Florida Rain, het zeer mooi opgebouwde The 80’s Kid en de dromerige albumafsluiter Dreamwalker. Ondanks dat elk nummer een iets andere inslag heeft vormt de cd mede door de warme productie toch een geheel en dat hebben we toch wel eens anders gehoord.

Joost Vergoossen brengt met “A Fool’s Journey” een prettige gitaarplaat. Waar veel van zijn instrumentale vakbroeders nogal eens verzanden in oeverloos gepiel, doet Vergoossen dat zeker niet. Deze cd is niet een ‘must have’ voor de doorgewinterde Kayakfan, want daarvoor staat het muzikaal gebodene net te ver van de soms ietwat veilige Kayaksound. Ik denk echter dat iedere breed denkende gitaarliefhebber hier wel wat mee zou moeten kunnen.

Sander Kok

Send this to a friend