Jorn – Out To Every Nation

Info
Uitgekomen in: 2004
Land van herkomst: Noorwegen
Label: AFM Records
Website: www.jornlande.com
MySpace: www.myspace.com/realjorn
Tracklist
Young Forever (4:53)
Out To Every Nation (4:22)
Something Real (5:40)
Living With Wolves (3:53)
Vision Eyes (4:11)
One Day We Will Put Out The Sun (6:25)
Behind The Clown (4:15)
Rock Spirit (4:36)
Through Day And Night (4:43)
When Angel Wings Were White (4:31)
Jorn Lande: zang
Magnus Rosén: basgitaar
Jörn Viggo Lofstad: gitaar
Stian Kristoffersen: drums
Ronny Tegner: toetsen
The Gathering (2007)
Unlocking The Past (2007)
The Duke (2006)
Out To Every Nation (2004)
Worldchanger (2001)
Starfire (2000)

De Noor Jorn Lande is een druk baasje. In 2003 bracht hij met zijn band Masterplan het titelloze debuutalbum uit dat werd ondersteund met een wereldwijde tournee. Toch heeft hij kans gezien om materiaal te schrijven voor zijn derde solo-album, “Out To Every Nation”. Voor dit album heeft hij de hulp ingeroepen van Jörn Viggo Lofstad, Stian Kristoffersen, Ronny Tegner (allen Pagan”s Mind) en Magnus Rosén (Hammerfall). Het instrumentale gedeelte van de cd is dus dik voor elkaar, maar daar heb je niets aan als er geen pakkende nummers op de cd staan.

Jorn heeft een tiental nummers geschreven, waarop niet alleen de instrumentalisten, maar waar vooral hijzelf het beste in zichzelf naar boven haalt. Dat deze Jorn Lande een meer dan gemiddelde zanger is, moet toch ondertussen genoegzaam bekend zijn, na zijn werk met o.a. ARK, Beyond Twilight en Nikolo Kotzev”s Nostradamus. Zijn stem brengt het beste samen van Ronnie James Dio en David Coverdale.

De cd gaat gelijk spetterend van start met een wens die voor een hoop mensen geldt, namelijk Forever Young. Met een dergelijk rocknummer tellen de jaren niet meer. Wat een heerlijk opzwepend nummer! Op het titelnummer van de cd waart, zeker in het begin, de geest van Jimi Hendrix rond. En afwisselend nummer met rustige en stevige momenten en een refrein dat na één keer gehoord te hebben in je hoofd blijft zitten. Ook één van de weinige nummers op de cd die je licht progressief zou mogen noemen.

De vergelijking met David Coverdale is goed te horen op Something Real dat een echt Whitesnake sfeertje uitademt en toch ook onverwachte momenten kent. Het kortste nummer van de cd, Living With Wolves, heeft een donkere ondertoon wat veroorzaakt wordt door de korte afgemeten riffs.

Een ander nummer dat misschien onder de noemer progressief moet worden gerangschikt is Vision Eyes. Lekker afwisselend, maar bovenal heerlijk gitaarwerk en een heftige solo. One Day We Will Put Out The Sun is een sterk nummer dat alleen te lijden heeft van een wieoewieoe koortje. Wie daar doorheen luistert of gewoon lekker meebrult, krijgt heerlijke gitaarsolo”s, spacey stukken en samples voorgeschoteld.

Het rustpunt wordt verzorgd door de ballade Behind The Clown. Wollige toetsenpartijen, subtiele drumroffels en sfeervolle gitaarpartijen worden gecompleteerd door de emotionele stem van Jorn. Het live gevoel wordt in Rock Spirit verzorgd door juichend publiek in het nummer te mixen. Ik vind het een beetje irritant, maar met een dergelijke titel mag duidelijk zijn dat dit nummer gewoon een recht voor zijn raap rocknummer is.

Through Day And Night is ook een onvervalst rocknummer met weliswaar de nodige afwisseling en weer een geweldige gitaarsolo van Jörn Viggo Lofstad. Het afsluitende When Angel Wings Were White is de juiste apotheose voor deze cd. Schitterend opgebouwd, vol tempowisselingen en voorzien van nieuwssamples, is dit de kroon op “Out To Every Nation”.

De alsmaar uitdijende catalogus van Jorn heeft er met “Out To Every Nation” weer een juweeltje bij. Weliswaar meer een rock dan progressief album, maar Jorn mag, gezien zijn verleden bij ARK en het feit dat het één van de beste hedendaagse zangers is, niet ontbreken in de cd-kast van iedere rechtgeaarde muziekliefhebber.

Rob van Oosten

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend