Junk Farm

Ugly Little Thing

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Duitsland
Label: Unicorn Digital
Website: www.junkfarm.de
MySpace: Junk Farm
Tracklist
An Eye For An Eye (3:17)
Fools Of The Cliché (3:06)
Damaged Brain (4:15)
Master-Sync (4:12)
Partymaniac (4:30)
Perfect Dream (4:43)
www.superficial-girl.com (4:38)
Strange Behaviour (3:37)
Ugly Little Thing (4:37)
Great Guy (3:35) 
Vernissage (6:26)
Benjamin Schrippritt: gitaar, zang
Michael Sticken: drums
Berthold Fehmer: orgel, keyboards
Ugly Little Thing (2007)

 Het in 2001 geformeerde Junk Farm is een trio bestaande uit de muzikanten: Benjamin Schrippritt op gitaar en zang, Michael Sticken op drums en Berthold Fehmer op orgel en keyboards. De band noemt zichzelf een “Fusion-Trio-From-Hell”, maar volgens mijn informatie komen de heren gewoon uit Duitsland! De muziek die de heren maken op “Ugly Little Thing” is een mengeling van jazz, funk en metal; een combinatie van stijlen die we wel vaker horen bij bands op het Canadese Unicorn label. Echter hier houdt de overeenkomst ook gelijk op: waar bands als Spaced Out en Karcius een plaats verdienen binnen het progressieve rock kader, heb ik daar bij Junk Farm mijn twijfels over.

Het voornaamste verschil met eerder genoemde stalgenoten, is dat de funk en, in mindere mate, de jazz elementen bij Junk Farm een veel grotere rol in het totaal inneemt. Bij het zoeken naar referenties komt een band als Red Hot Chili Peppers (en dan met name hun oudere, meer funky werk) bij me op. En ik kan het niet onderdrukken, maar veel nummers hebben een hoog bierfest gehalte: Great Guy moet doorgaan voor een lollig polka deuntje en Partymaniac haalt met zijn funky ritme herinneringen op aan In de Disco van Noodweer. Ondanks al deze kritiek is er ook best behoorlijke muziek te horen: zoals bijvoorbeeld  www.superficial-girl.com waarin de gitaar heerlijk van zich laat horen. Damaged Brain is een mooie ballade en het instrumentale Master-Sync mag er ook zijn: strak funky gitaarwerk met een rollend basloopje.

De heren hadden zich bij aanvang ten doel gesteld het beste jazz-trio van het Ruhrgebied te worden(!). Nou heb ik geen idee of daar veel jazz-trio’s zijn, maar als het er twee zouden zijn, staat Junk Farm wat mij betreft niet op één. Voor mij persoonlijk had Junk Farm wat meer progressieve rock elementen mogen toevoegen aan hun muziek om de plaat echt te kunnen waarderen.

Ewout Boonen

Send this to a friend