Kamelot

Silverthorn

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: SPV
Website: www.kamelot.com
Luisteren kan je hier: http://www.myspace.com/kamelot
Tracklist
Manus Dei (2:10)
Sacrimony (Angel Of Afterlife) (4:39)
Ashes To Ashes (3:58)
Torn (3:51)
Song For Jolee (4:33)
Veritas (4:34)
My Confession (4:33)
Silverthorn (4:51)
Falling Like The Fahrenheit (5:06)
Solitaire (4:56)
Prodigal Son (8:52):
Part I: Funerale
Part II: Burden Of Guilt (The Branding)
Part III: The Journey
Continuum (4:17)
Casey Grillo: drums
Tommy Karevik: zang
Oliver Palotai: toetsen
Sean Tibbetts: basgitaar
Thomas Youngblood: gitaar

Met medewerking van:
Elize Ryd: zang op "Sacrimony (Angel of Afterlife)", "Veritas", en "Falling Like the Fahrenheit"
Alissa White-Gluz: zang op "Sacrimony (Angel of Afterlife)" en "Prodigal Son Part III: The Journey"
Sascha Paeth: gitaar, zang op "Ashes to Ashes"
Miro: toetsen en orkestratie op tracks 2, 3, 4, 9 en 10
Annelise Youngblood: voordracht gedicht
Silverthorn kinder koor: Emilie Paeth, Noa Rizzo en Annelise Youngblood
Silverthorn Koor: Amanda Somerville, Elize Ryd, Robert Hunecke-Rizzo, Thomas Rettke, Simon Oberender, Cinzia Rizzo
István Tamás: accordion op "Veritas"
Silverthorn (2012)
Poetry for the Poisoned (2010)
Ghost Opera (2007)
The Black Halo (2005)
Epica (2003)
Karma (2001)
The Fourth Legacy (1999)
Siége Perilous (1998)
Dominion (1997)
Eternity (1995)

Ondanks dat “Silverthorn” alweer het tiende album van Kamelot is sinds 1995, is het pas de derde met een recensie op Progwereld. Van zusje ‘Epica’ (om er nog maar een te noemen) vind je (helaas) geen recente albums in de database terug. Waarom? Vraag het de bands, blijkbaar zien ze zichzelf niet steevast onder de noemer ‘progressief’ en twijfelt men bij elke nieuwe release of promo’s uitgaan naar intrinsieke progsites, dan wel dat de postbode zijn ronde beperkt tot de reguliere ‘metalschrijvers’. Terecht misschien, gelet op de afsluitende alinea bij de review van “Ghost Opera”:

“Het zal de grote, nog immer groeiende, schare fans een rotzorg zijn en de verkoopcijfers van “Ghost Opera” zullen die van “The Black Halo” waarschijnlijk weer gaan overstijgen, maar het kunstje van Kamelot begint toch wel een beetje voorspelbaar te worden. Misschien wordt het eens tijd om met een nieuwe producer in zee te gaan. Een echt frisse wind zou welkom zijn.”

Een nieuwe producer is er niet gekomen, een nieuwe zanger wel, namelijk niemand minder dan de man met de fluwelen stembanden: Tommy Karevik (Seventh Wonder). Zijn stem past prima bij de muziek op “Silverthorn” en bij beluistering van een integer nummer als Song For Jolee waan je je zomaar op een Seventh Wonder album. Hoewel de impact op de sound van Kamelot als geheel beperkt is en Karevik aardig in het verlengde van voorganger Roy Khan zingt (men is immers ook in 2012 niet zozeer op zoek naar een nieuw geluid) krijgt het eindproduct door zijn inbreng toch een extra melodieuze impuls mee.

Waar voorganger “Poetry For The Poisoned” – gelouterd en wel-  toch wat speels en zoekende aandoet, gaat “Silverthorn” de geschiedenis in als statig en impressief. Koren, orkest, stemmen, ijle vrouwenzang, fraai gitaarwerk, het is onverminderd maar bovenal bestendig aanwezig. Ik noem het wat langere en in drie delen opgeknipte Prodigal Son als een van de meest volwassen songs die de band heeft opgenomen. Het benut het compositorische vakmanschap van Kamelot ten volle en toont met aangrijpende melodieën, harmonische zangpartijen en bokkige gitaarsolo’s een band in topvorm.

Over het gehele album toont de karakteristieke progressief/symfonische powermetal zich met een grandeur die zelfs voor Kamelot begrippen ongekend is. Volwassen is op Silverthorn geenszins synoniem van gezapig en ontdaan van teveel zijstapjes zijn de songs op dit album vooral robuust en gedecideerd. Wat rest is de crème de la crème. Met “Silverthorn” verlegt Kamelot niet zozeer creatieve grenzen, maar trapt de lat een flink aantal sporten omhoog en levert met gemak een van de beste albums in het genre ooit. Frisse wind of niet, “Silverthorn” is een plaat om naar uit te zien en door Kamelot – laat staan soortgenoten – nauwelijks nog te overtreffen.

Govert Krul
Koop bij bol.com

Send this to a friend