Kataya

Voyager

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Finland
Label: Presence Records
Website: http://www.katayaband.com/
MySpace: http://www.myspace.com/katayaband
Tracklist
K Intro (0:47)
Sun Geese (5:20)
K Interlude (0:13)
Dark Lark (5:22)
Avianr 1 (2:35)
Black CS (4:09)
K Interlude 2 (0:17)
K (To Carry Me Over) (9:15)
Mornin' Dude (2:08)
Homebound (4:45)
Golden Tale (4:39)
K Interlude 3 (0:15)
Blue Cranes Over Korso (4:38)
Aviant 2 (2:20)
Matti Kervinen: toetsen, gesproken woord
Sami Sarhamaa: gitaar, basgitaar, toetsen, drums
Teijo Tikkanen: toetsen, drums, gitaar, basgitaar
Voyager (2010)
Canto Obscura (2008)

Kataya is een drie koppen tellend Fins collectief dat met twee nagenoeg instrumentale albums in de discografie in zijn vierde levensjaar zit. Opvallend is dat er eigenlijk opvallend weinig over deze multi-instrumentalisten te vertellen is, anders dan dat ze de muziek het woord laten doen. Met een uitgekiende mix van de sferische Pink Floyd en de melodieuze feel good symfo van Happy The Man weet men een album te presenteren dat regelrecht als soundtrack kan fungeren voor de eerstvolgende lancering van een willekeurige spaceshuttle.

Wat mij bij dit album meest aanspreekt is de relaxte sfeer die gedurende het gehele album aanhoudt, terwijl men de aandacht toch verdraaid goed weet vast te houden. Dit dankt men aan het dynamische drumwerk – dat in de uitstekende mix erg goed tot zijn recht komt – en de heerlijke klanktapijten die men met afwisselende toetsen- en heerlijk warme gitaarpartijen weet te leggen. Gitaarpartijen die ook nog eens effectief variëren van ingetogen akoestisch tot rauw schurend en daarmee de ambiance op het album diverse kanten opduwen.

Daarbij wekt dit album door de korte interludes en soundscapes de indruk van een lange, 47 minuten durende track waarin een flink aantal prettige thema’s zijn verwerkt. Hierdoor vormt “Voyager” een fraai geheel en kun je niet anders dan het ineens beluisteren. Als je graag de tijd neemt om met een kop thee of een glas van ‘whatever’ op de bank aan zelfreflectie te doen is “Voyager” een regelrechte aanrader!

Govert Krul

Send this to a friend