Karfagen

The Key To Perception

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Oekraïne
Label: Caerllysi Music
Website: www.antonykalugin.net
MySpace: www.myspace.com/sunchildrock
Tracklist
Cd 1
A Winter Tale - Part 1 (4:27)
A Winter Tale - Part 2 (3:48)
A Winter Tale – Part 3 (1:45)
Silent Anger (4:49)
Old Legends (4:22)
All The Time I Think About You (3:04)
Amused Fair (8:13)
Stone Talk (2:03)
Marvelous Dance (3:31)
Muse (2:38)
Close To Heaven (2:44)
Bonus nummers:
A Winter Tale demo (8:36)
E2 – E4 (0:46)
Silent Anger demo (4:43)
Old Legends demo (4:10)
Amused Fair demo (8:21)
Marvelous Dance demo (3:26)
For The Friend (3:42)
The Key To Perception (3:09)

Cd 2
Entering The Gates (1:52)
The Great Circus (5:29)
Temple Of Light (4:56)
The Other Side (5:09)
Sky Of Couple Colors (4:08)
Masks And Illusions (6:40)
The Dream Master (6:38)
Labyrinth (4:43)
Let Go (3:32)
Wonder Valleys (4:18)
Kingfisher And Dragonflies (1:47)
Retrofall (5:16)
Mind Games (1:20)
The Space Between Us (4:17)
When The Night Falls (2:13)
Big Outro (2:39)
Bonus nummers:
Labyrinth demo (6:28)
Night Flight Jam (4:24)
Sun Valleys (4:00)
Sergey Cuchurenko: basgitaar
Antony Kalugin: toetsen, percussie, zang, gitaar, fxs
Kostya Shepelenko: drums
Sergey Kovalev: harmonica, accordion, zang
Oleg Polyanksiy: toetsen

Met medewerking van:
Oleg Booklov: elektrische gitaar
Georgy Katunin: lier, fluit
Oleg Korataev: nylonstring gitaar
Denis Moroz: jazz gitaar
Lena Moscalec: zang
Roman Philonenko: gitaar
Tim Sobolev: zang
David Todua: elektrishe gitaar
The Key To Perception (2009)
The Space Between Us (2007)
Continium (2006)

Met “The Key To Perception” sla je drie vliegen in één klap.

Vlieg één is het feit dat je met dit dubbelalbum in één keer het complete werk van Karfagen tot en met 2009 in huis hebt. Vlieg twee bestaat uit een scala aan extra en niet eerder uitgebrachte nummers en demo’s en vlieg drie is dat het geheel (totale speelduur 160 minuten) in een geremasterde vorm met een fraai en overzichtelijk boekje beschikbaar is gekomen.

Met “The Key To Perception” sluit Antony Kalugin hoofdstuk 1 van het boek Karfagen en de periode waarin hij de albums “Continium” en “The Space Between Us” maakte. Omdat hij achteraf niet helemaal tevreden was met de geluidskwaliteit van deze albums, besloot hij om beide albums zelf opnieuw te masteren en als dubbelalbum uit te brengen. Je kunt dit onder meer lezen in het interview wat ondergetekende in 2009 met Antony Kalugin had.

Camel, Focus, Pat Metheny en UK zijn de voornaamste invloeden die Kalugin in de muziek van Karfagen (spreek uit als ka-fa-dzjen) door laat klinken. De vrijwel volledig instrumentale muziek zit dan ook behoorlijk in de richting van jazz en fusion, terwijl ook klassieke invloeden te horen zijn. In het bijzonder jazz is het populairste genre in de Oekraïne. Het was dan ook niet moeilijk om goed geschoolde muzikanten voor de Karfagen-abums te vinden.

Zowel “Continium” als “The Space Between Us” zijn al eerder door ons besproken. Het is interessanter om de extra en niet eerder uitgebrachte nummers eens onder de loep te nemen. Het is opvallend dat A Winter Tale op dit album in drieën is geknipt, terwijl de oorspronkelijke uitgave en de demoversie hier als één nummer staat. Op cd 1 staan drie nieuwe nummers, het ultrakorte en van Focus invloeden voorziene E2 – E4 is een kort deuntje op orgel en eigenlijk meer een intro. For The Friend is een vlot en vrolijk nummer met een aanstekelijke melodie waarop de toetsen en gitaar domineren. The Key To Perception is een klassiek aandoend stuk met mooi pianospel van Kalugin. Dit nummer componeerde hij in 1998 op 15-jarige leeftijd.

Op het tweede schijfje prijken naast de demo-uitvoering van Labyrinth twee niet eerder uitgebrachte stukken. Night Flight Jam uit 1997 is een vlot nummer met voornamelijk orgelspel en opvallend drumwerk. Solo’s op viool en gitaar zorgen voor de nodige onderbrekingen. Het valt goed te horen dat Kalugin nog een beginner was op gitaar. Het was dan ook één van de eerste nummers die hij componeerde. Sun Valleys gaat door in dezelfde sfeer als zijn voorganger maar dan doorspekt met folkachtige elementen.

Dit dubbelalbum is vooral interessant voor diegenen die nog niets van Karfagen in huis hebben. Mocht je beide albums al in huis hebben dan is “The Key To Perception” met zijn verbeterde geluidskwaliteit, demo’s en extra nummers daarop een leuke aanvulling.

Verder rest het ons te wachten op Karfagen hoofdstuk 2.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend