Karibow

Addicted

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Duitsland
Label: eigen beheer
Website: www.karibow.com
Tracklist
Change (4:12)
Primeval (8:28)
On Liquid Terrain (5:53)
Believe (4:53)
Home Of Cain (5:18)
Stella Nova (5:55)
Shine on (3:53)
Collaborator (2:51)
The Cry (Radio Edit) (4:32)
F8 Al Ba6 (3:28)
Spark (2:17)
Place To Be (6:13)
The Violent Plains (4:35)
Always There (3:03)
Something (4:01)
9/16 (8:26)
Oliver Rusing: alle instrumenten en zang
Addicted (2014)

Karibow is een eenmansband uit Duitsland en opgericht door Oliver Rusing. Deze Multi- instrumentalist heeft al meerdere cd’s onder deze projectnaam uitgebracht, maar daarnaast werkt hij ook actief aan allerlei andere projecten. Hij wordt volgens eigen zeggen geïnspireerd door progrock, elektronische muziek en popmuziek. Het lijkt erop dat Oliver Rusing alle instrumenten voor dit album zelf heeft ingespeeld, want zowel in het cd boekje als op de promosheet en facebook neemt hij alle credits in beslag. Wel maakt de sheet melding van een live band, bestaande uit Rusing zelf, Jurgen Borchert op toetsen, Gerald Nahrgang op drums en Thomas Wischt op basgitaar. Maar ook die informatie blijkt al weer achterhaald te zijn als we de band’s facebookpagina moeten geloven, aangezien er in de voorbije maanden al weer twee bandleden vervangen zijn.

Vooropgesteld, dit is zeker geen verkeerd album. Voor de liefhebbers van Toto, Boston en Saga kan dit zo maar eens een welkome aanvulling op een collectie zijn, want Rüsing etaleert zichzelf op een positieve manier met een aantal goede nummers. De composities steken prima in elkaar en de arrangementen zijn professioneel en pakkend. Eigenlijk is het na een paar nummers al duidelijk, dit is een heerlijke cd voor op de achtergrond en om lekker ongecompliceerd te beluisteren tijdens een goed glas wijn. In die omschrijving schuilt gelijk ook een gevaar; de cd kent namelijk niet écht memorabele momenten. Over de hele linie is het ritme wat monotoom, waardoor weinig nummers opvallen in beleving. Je kunt horen dat het hart van Rusing harder gaat kloppen door (elektronische) toetsen, die hebben een mooie, prominente rol in het geheel.

Oliver Rusing is niet bijzonder sterk met zijn stembanden en hij komt op veel momenten wat te kort, vooral wanneer de uiterste regionen van zijn bereik worden uitgedaagd. Een voorbeeld is het catchy  en muzikaal aantrekkelijke On Liquid Terrain, waar Rüsing duidelijk moeite heeft met zijn uithalen. Wanneer hij veilig binnen de kaders blijft en er geen bijzondere aanspraak wordt gedaan op het vermogen van zijn stem, heeft hij een vriendelijk en aangenaam geluid.

Hoewel Karibow in 2014 blijkbaar de prestigieuze ‘German Rock & Pop Award’ heeft gewonnen, moet ik bekennen dat ik niet echt onder de indrukt ben geraakt van “Addicted”, hoewel er technisch weinig is af te dwingen op de vakmanschap van Rusing. Als je liefhebber bent van de eerder genoemde namen kan je weinig gebeuren, dus een aanschaf is bij voorbaat geen schande.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend