Karma`s Lab

Karma`s Lab

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: http://karmaslab.nl/
Tracklist
November (4:52)
All My Life (4:13)
The Fall (2:39)
Get Down (4:22)
Broken (5:42)
Woody Kilibarda: gitaar en zang
Bob Looijen: basgitaar
Maarten Tamminga; drums
Karel Witte: gitaar en zang
Karma's Lab (2012) EP

Als beginnende band kan je de lat bij de introductie van je eerst album (of in dit geval ep) wel eens wat te hoog leggen. Strooien met niet de minste namen als Radiohead, Porcupine Tree en A Perfect Circle als muzikale invloeden schroeft de verwachting wel wat op. Gelukkig vermelden deze mannen in hun keurig verzorgde promo wel dat ze stilistisch weinig gemeen hebben met de genoemde bands. Dat getuigt in elk geval van zelfkennis en realisme. Nu nog een uitdagende push in de muziek zodat de hoogste regionen in de charts wordt bereikt.

In alles kan je merken dat deze jongens uit Heerhugowaard ambitie hebben om verder te reiken dan ‘hier en daar een optreden’. Deze band klinkt muzikaal goed, pakt promotioneel goed door en marketingtechnisch staat er een doordacht plan met het onderhouden van alle (gratis) media die voorhanden is. En meedoen met de grote prijs van Nederland is voor je naamsbekendheid ook een uitstekende marketingtool, vanwaar hun deelname aan deze wedstrijd, die op moment van schrijven nog gaande is. Het enige wat nog ontbreekt is een label wat een echte cd kan bewerkstelligen.

Qua aanpak doen de heren het dus goed en muzikaal gezien klopt er veel aan deze ep. De muziek is uitstekend geproduceerd, zeker voor een eerste werkstuk. Alleen vraag ik mij af of de doelgroep van Progwereld wel de juiste is om te bereiken. De genoemde invloeden zou een indicatie kunnen zijn dat er belangstelling komt van onze doelgroep, maar zoals gezegd wil de band zelf al voorkomen dat de muziek op deze bands lijkt. Dat voorbehoud is volledig gerechtvaardigd, want ik hoor nagenoeg niets van Radiohead en Porcupine Tree in de muziek en mijn kennis van A Perfect Circle is simpelweg te matig om daar een oordeel over te vellen. De term ‘alternatieve rock’ is in mijn ogen meer op zijn plaats, maar dan wel die van het sfeervolle soort met gevoel voor elektronica. De (meervoudige) zang is van uitstekend niveau, de leadzanger heeft een mooi rauw randje op zijn stembanden en het geheel is zoals gezegd keurig verzorgd. De muziek kent regelmatig fijne riffs en hier en daar wat semi-stevige momenten.

Maar wat is nu dan die gereserveerdheid meneertje de progwereldrecensent? Nou, muzikaal speelt het allemaal net iets te braaf af. Er mist een zekere ongepolijstheid die de composities wat aantrekkelijker zouden maken, of wat uitdagender. Pas bij het laatste nummer Broken gaat de band wat meer los waardoor je een gevoel krijgt van: ja, dat klinkt lekker! Als de ep daarna is afgelopen voelt het ietwat als een koude douche.

Ik zie een mooie toekomst voor deze band, want de solide muziekbasis van de groep staat als een rots. Deze mannen kunnen zo maar uitgroeien tot de trots van Nederland, maar dan zou er wat meer uitdaging in de muziek moeten komen naar mijn mening. De muziek op deze ep is vrij te beluisteren op de site van Karma’s Lab. Luister eens en overtuig mij dan van mijn ongelijk. U weet mij dan vast te vinden.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend