Op het moment dat deze recensie van Karnivools debuutalbum op Progwereld verschijnt, is de band tien jaar oud. Lopen we hier dan zo achter de feiten aan?
Zo ‘we’ al achter de feiten aanlopen, betreft dat toch, veeleer dan enkel onszelf, de gehele wereld buiten Perth, Australië. Het is immers vooral daar in hun thuisbasis dat de groep rond zanger Ian Kenny al sinds 1998 aan de weg timmert. Na enkele ep’s en de welbekende eindeloze reeks optredens verschijnt in 2005 het eerste volwassen album, “Themata” en pas enkele jaren later doet dit album ook enig stof opwaaien buiten het land der kangoeroes en aboriginals. Dat moet in de huidige nagenoeg grenzeloze wereld toch sneller kunnen?
Wat biedt Karnivool ons? Stevige moderne hardrock met een licht proggy inslag, maar evengoed met een neiging naar nu-metal. Met die laatste kreet dien ik wat voorzichtig te zijn, want voor je het weet krijgt iemand associaties met Linkin Park… nu dat valt genoeg mee hoor. A Perfect Circle komt meer in de richting, en ook Soundgarden behoort duidelijk tot de inspiratoren van de groep.
Hier en daar neemt de band een experimentele wending, maar op andere momenten (met name het titelnummer en Shutterspeed) is de muziek zo eenvoudig melodie- en riffgeoriënteerd dat we voor de afschaffing van de cd-single gezegd zouden hebben: “dat is een goede singlekeus!” Sterker nog: in de periode 2003-2006 zijn ook liefst vier tracks van dit album als single uitgebracht, te weten L1FEL1KE, Roquefort en, ja inderdaad, Themata en Shutterspeed.
Hoewel de singles dus zowel redelijk identificeerbaar als van behoorlijk niveau zijn, valt er ook daarbuiten genoeg te genieten. Scarabs is een instrumentale beuker van formaat (even loert Meshuggah om de hoek), die met Sewn and Silent direct met een fraaie ballade opgevolgd wordt. Synops kent een onderhuidse spanning waarbij je je in toenemende verbazing afvraagt of je hier echt wel naar een eerste langspeler aan het luisteren bent. Daarmee groeit de variatie naar het eind van het album toe. En hoewel “Themata” verre van ondoorgrondelijk is, zijn meerdere luisterbeurten toch wel een vereiste om de plaat goed tot je door te laten dringen.
Wellicht is Karnivool meer alternatieve rock dan progressieve rock. Nu is het ‘alternatief’ in alternatieve rock al minstens zo sterk aan inflatie onderhevig als het ‘progressief’ in progressieve rock. Of moeten we juist stellen dat de vermenging van enerzijds de erfenis van Nirvana en Soundgarden en anderzijds die van Queensrÿche (ten tijde van pakweg “Promised Land”) en Tool daadwerkelijk alternatief én progressief is? Dat is misschien wat hoogdravend. Maar niettemin is dit een alleraardigst debuut.
Casper Middelkamp