Katatonia

Dethroned & Uncrowned

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Zweden
Label: Kscope
Website: www.katatonia.com
Luistermogelijkheid: http://www.kscopemusic.com/katatonia/
Tracklist
The Parting (4:51)
The One You Are Looking for Is Not Here (3:57)
Hypnone (4:13)
The Racing Heart (3:25)
Buildings (3:23)
Leech (4:17)
Ambitions (4:30)
Undo You (4:52)
Lethean (4:06)
First Prayer (4:19)
Dead Letters (4:15)
Per Eriksson: gitaar
Daniel Liljekvist: drums
Anders Nyström: gitaar, toetsen, achtergrondzang
Jonas Renske: zang, gitaar, toetsen
Niklas Sandin: basgitaar

Met medewerking van:
JP Asplund: percussie
Silje Wergeland: zang op The One You Are Looking for Is Not Here
Dethroned & Uncrowned (2013)
Dead End Kings (2012)
The Longest Year (ep) (2010)
Night Is The New Day (2009)
Live Consternation (2007)
The Great Cold Distance (2006)
The Black Sessions (2005)
Brave Yester Days (2004)
Viva Emptiness (2003)
Last Fair Deal Gone Down (2001)
Tonight's Decision (1999)
Discouraged Ones (1998)
Brave Murder Day (1996)
Dance Of December Souls (1993)

Dead End Kings” was het negende studioalbum van Katatonia dat in augustus 2012 werd uitgebracht. Collega Maarten schreef in zijn recensie dat dit negende album verder gaat op de weg vanuit de snoeiharde hoek – inclusief grunts – naar de rustige en melancholische kant: “Vrij korte nummers, met een enorme gelaagdheid, vol melancholie en vol schitterende refreinen en melodieën.”

Een jaar later heeft Katatonia het Peaceville label verlaten en omgewisseld voor het meer progressieve zusje Kscope. Om deze stap en de nieuwe richting naar een meer progressief geluid duidelijk te maken is het album “Dead End Kings” opnieuw uitgebracht in een speciale versie. De drums zijn onttroond en scherpe stevige gitaarsolo’s zijn ontkroond. De gelaagdheid, waarbij in “Dead End Kings” nog sprake was, is afgepeld en de focus is gelegd op het melancholische karakter van dat album.

Door het weglaten van de stevigere kantjes van het album wordt de muziek teruggeworpen op de pure basiselementen van zang en melancholische melodie. Het zwartgallige is gebleven en wordt versterkt, maar je gevoelens kun je weg laten dromen zonder onderbrekingen van scherpe tempowisselingen of verscheurende gitaarvervormingen. Bij de eerste beluistering van “Dethroned & Uncrowned” zal je zeker wat missen, maar na een paar keer ga je deze gewijzigde koers waarderen.

De band heeft zijn nieuwe interpretatie van hun succesalbum uit 2012 opgeleverd. Mocht je als fan teleurgesteld zijn of denken dat je het beter kunt? Die mogelijkheid bestaat! Op hun mini-site worden fans uitgenodigd om hun eigen re-interpretatie van een Katatonia nummer in te sturen. De beste inzending zal worden uitgebracht als b-kant van een nog uit te brengen single.

Katatonia is na veertien jaar nog steeds een band die het durft om veranderingen door te voeren. De nieuwe stap naar KScope en nog meer progressie in hun muziek zal in de komende jaren zijn vruchten gaan afwerpen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het volgende – echte nieuwe – studioalbum.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend