Katatonia

The Longest Year (ep)

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Zweden
Label: Peaceville
Website: www.katatonia.com
MySpace: www.myspace.com/katatonia
Tracklist
The Longest year (4:43)
Sold Heart (4:34)
Day & Then The Shade (5:37)
Idle Blood (3:25)

Videoclips:
The Longest Year
Day & Then The Shade
Daniel Liljekvist: drums
Fredrik Norrman: gitaar
Mattias Norrman: basgitaar
Anders Nyström: gitaar
Jonas Renkse: zang
The Longest Year (ep) (2010)
Night Is The New Day (2009)
Live Consternation (2007)
The Great Cold Distance (2006)
The Black Sessions (2005)
Brave Yester Days (2004)
Viva Emptiness (2003)
Last Fair Deal Gone Down (2001)
Tonight's Decision (1999)
Discouraged Ones (1998)
Brave Murder Day (1996)
Dance Of December Souls (1993)

Eind 2009 had ik een interview met Monique van der Kolk van het Spaanse Harvest. Nadat ik alle vragen aan haar had gesteld, kletste we nog wat na en vroeg ik haar naar welke albums ze momenteel zelf veel luisterde. Ze vertelde dat het Katatona album “Night Is The New Day” haar cd-speler niet meer uitkwam. “Dat album laat me gewoon niet los” zei ze. Die opmerking wekte mijn nieuwsgierigheid en ik ging achter het album aan. Haar opmerking kon ik kort daarna met recht overnemen. Het album liet ook mij niet meer los en eindigde op de tweede plek in mijn jaarlijst over 2009.

Kort na de Europese tournee van Katatonia komt de band met deze goed gevulde ep op de markt. Op deze plaat tref je drie nummers van het album “Night Is The New Day” aan, waarvan twee een remix hebben gekregen. Daarnaast staat er een nieuw nummer op en twee videoclips van de eerste twee singles.

Het nieuwe nummer heeft de titel Sold Heart gekregen. Jonas Renkse vertelt in het voorwoord in het boekje dat hij kort voor het opnemen van “Night Is The New Day” aan dit nummer werkte. Na de opname van de drums is het nummer op de plank gekomen. In zijn thuisstudio heeft hij het nummer vervolgens afgerond. Het klinkt alles behalve amateuristisch. Het is een ingetogen nummer met een prachtige donkere ondertoon zoals we van de band gewend zijn. De zang van Renkse klinkt warm en wordt af en toe licht vervormd. Typisch zo’n Katatonia nummer dat onder je huid gaat zitten en blijft broeien.

Day & Then The Shade heeft een ‘Frank Default remix’ gekregen. In deze versie klinkt het nummer in het begin mooi desolaat. Daarna komt er een donkere beat onder het nummer en worden elektronica-geluidjes toegevoegd. Het nummer krijgt er een heel ander jasje door, maar weet de basis van het nummer goed te bewaren. Ook Idle Blood heeft een beat gekregen. Het nummer, een van de hoogtepunten van het album, klinkt ook in deze versie prachtig. De zanglijnen zijn zo mooi in dit nummer!

Als bonus tref je ook nog twee videoclips aan van de twee singles The Longest Year en Day & Then The Shade. Beide clips zijn grofkorrelig van beeld en bevatten nogal morbide beelden. Mij spreekt het niet aan.

Fans van Katatonia zullen blij zijn met deze aanvulling. Ben je nog niet bekend met de band, dan moet je zeker “Night Is The New Day” beluisteren. Maar pas op, hij laat je niet los.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend