Bush, Kate

The Sensual World

Info
Uitgekomen in 1989
Land van herkomst: Groot-Brittanië
Label: EMI
Website: www.katebush.com
Tracklist
The Sensual World (3:57)
Love And Anger (4:42)
The Fog (5:04)
Reaching Out (3:11)
Heads We're Dancing (5:17)
Deeper Understanding (4:46)
Between A Man And A Woman (3:29)
Never Be Mine (3:43)
Rocket's Tail (4:06)
This Woman's Work (3:32)
Walk Straight Down The Middle (3:48)
Kate Bush: zang, piano

Met medewerking van:

Paddy Bush: mandoline, Tupan drums, Valiha, zang
Stuart Elliot: drums
David Gilmour: gitaar
John Giblin: basgitaar
Mick Karn: basgitaar
Nigel Kennedy: viool
Donal Lunny: bouzouki
Charlie Morgan: drums
Alan Murphy: gitaar
Del Palmer: basgitaar
John Sheahan: fiddle
Davey Spillane: Uillean pipes
Alan Stivell: Keltische harp
Eberhard Weber: basgitaar
Jonathan Williams: cello
The Trio Bulgarka: zang
Aerial (2005)
The Red Shoes (1993)
The Sensual World (1989)
The Whole Story (1986)
Hounds Of Love (1985)
The Dreaming (1982)
Never For Ever (1980)
Lionheart (1978)
The Kick Inside (1978)

Ook kleine meisjes worden groot. Eens de ‘Holly Hobby-periode’ voorbij, stappen ze behoedzaam het echte leven in, de volwassenheid tegemoet. Vaak is het een lang en moeizaam traject over een weg die geplaveid is met vele obstakels. Leven is leren, een dankbare opdracht voor wie gezegend is met een van fantasie uitpuilende reiskoffer.

Zo iemand is Kate Bush, die als feeëriek ogende zangeres haar eerste stappen richting succesvolle muziekcarrière zette met “The Kick Inside”. Elf jaar na haar spraakmakend debuut en vier jaar na haar absolute meesterwerk “Hounds Of Love”, belandde ze in het stadium van wat als ‘artistieke volwassenheid’ omschreven werd met “The Sensual World”.Hoewel her en der nog echo’s van “Hounds Of Love” op te vangen waren en er qua groepsbezetting weinig spectaculairs te noteren viel ten overstaan van zijn voorganger, slaagde La Bush er andermaal in om met een verrassend klinkend en sfeervol gearrangeerd album voor de dag te komen. Relationele thema’s, meer bepaald de man/vrouw verhoudingen, vormden in tekstueel opzicht de leidraad van dit vrij introspectief muziekverhaal. De songs leken als zorgvuldig en met toewijding gekweekte bonsai’s, waarbij elk detail tot in de puntjes verzorgd werd. Hoewel enige experimenteerdrift haar niet vreemd was, hield ze het op “The Sensual World” redelijk binnen de perken en focuste ze zich vooral op de arrangementen van haar songmateriaal. Een vluchtige blik op de uitgebreide schare gastmuzikanten leerde ons in dat opzicht al genoeg.

Het sensueel heupwiegende titelnummer is nog steeds één van haar meest sexy nummers en dit dankzij de uitgesproken erotische ondertoon. Iets heftiger ging het er op Love And Anger aan toe, maar dat lag vooral aan de stevige doch gesmaakte bijdrage van gitarist David Gilmour. The Fog was een wat wazig, mysterieus nummer dat door Nigel Kennedy’s vioolspel zelfs een oriëntaals tintje meekreeg. Eén van de knapste nummers op dit album was Reaching Out, niet in het minst door de knappe strijkarrangementen van Michael Nyman. Heads We’re Dancing zat qua opbouw duidelijk in het vaarwater van Peter Gabriel’s oeuvre, vooral dan wat het creëren van een spanningsveld betrof. Ook in tekstueel opzicht was het een toch wat bizar en van zwarte humor gespeend nummer: een vrouw (Eva Braun?) stelt tot haar eigen verbazing vast dat haar danspartner niemand minder dan Hitler is. Deeper Understanding hekelde het egocentrisme van het computertijdperk en in het bijzonder de vereenzaming die daar soms een pijnlijk gevolg van was. Een visionair nummer waarop drie Bulgaarse dames erg fraaie dingen lieten horen. Between A Man And A Woman en Never Be Mine waren naar Bush’ normen gewoon goede songs, maar meer ook niet. A Rocket’s Tail had eigenlijk de ‘pièce de résistance’ van dit album moeten zijn door het verbluffend mooie a capella gedeelte met Bush en het Trio Bulgarka in een ijzingwekkende doch pure zangpartij, maar een irritante gitaarsolo van David Gilmour gooide roet in het eten en nam zo alle magie weg. Goed, dan was de eer weggelegd voor This Woman’s Work, een prachtige ballade, hemels gezongen door Bush en met piano en het strijkorkest onder leiding van Michael Kamen als enige instrumentale protagonisten. Het nummer figureerde tevens op de soundtrack van de film “She’s Having A Baby”. Walk Straight Down The Middle was een waardige en ingenieus geconstrueerde song met enkele grappige dierengeluiden helemaal aan ’t eind.

Kate Bush genoot al voor het verschijnen van “The Sensual World” van een aparte status binnen pop- en rockmiddens, waarbij termen als ‘innovatief’, ‘creatief’ en ‘fantasierijk’ vaak gebruikt werden. Ook als producer had ze zich weten profileren sinds “Hounds Of Love” en vanuit die optiek leek “The Sensual World” dan ook een bevestiging én bestendiging van haar talrijke en uitzonderlijke capaciteiten. De wat excentriek ogende jongedame was een vrouw geworden en “The Sensual World” haar statement. Dat ze model stond voor vele (vrouwelijke) artiesten zoals Tori Amos en Björk was dan ook niet verwonderlijk. Samen met Joni Mitchell blijft ze ook huidige generaties inspireren en da’s misschien wel het mooiste compliment voor haar artistieke integriteit.

Piet Michem

Send this to a friend